REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Sindicaliştii de la RATC ameninţă cu GREVA FOAMEI

Sindicaliştii de la RATC ameninţă cu GREVA FOAMEI

Replica API 3 septembrie 2016 | 23:11 251

În cursul zilei de vineri, 2 septembrie, începând cu ora 12.00, în fața Primăriei Constanța a avut loc protestul Sindicatului Profesional al Transportatorilor şi Activităţilor Conexe, unul dintre sindicatele din RATC. Angajații RATC susțin că sunt nemulțumiți de salarii. La protest s-au aflat aproximativ 50 de oameni.

„Ne-am adunat pentru salariile care sunt mult sub media celorlalte regii din țară. Ca cerințe, în primul rând, mărire de salarii. Noi suntem suntem conștienți de faptul că asta nu se poate face peste noapte. În al doilea rând, solicităm să se se ia măsuri în legatură cu maxi taxiurile care ne fac o concurență neloială. Ce ne mai deranjează este atitudinea domnului director Crăciun, care a facut niște afirmații total eronate, în care a spus că un salariu ajunge la peste 3.000 de lei, salariul mediu pe RATC fiind de 2.700 de lei. Un salariu, în cazul RATC, la un sofer, pleacă de la 1.300 până la 1.500. La 1.500 ajung foarte puțini șoferi, maxim 10. Ca să poți să iei salariu minim de 1.600-1.700, trebuie ore suplimentare de minimum 39 și să muncești vreo 3-4 weekenduri. Dacă lucrezi 8 ore normal se ajunge la un salariu de 1.000-1.100 RON, chiar am calculat la un coleg 890 de lei. Adică salariu de necalificați. Noi o să mergem și la alte instituții. Dacă nu o să ne rezolve cerințele, vom lua în considerare și greva foamei. Noi suntem conștienți că domnul primar nu are de unde să ne dea el bani, dar poate să ia măsuri la nivelul conducerii noastre, care au condus dezastruos până în anul 2012. Dacă nu se iau măsuri urgente, vom ajunge la închiderea regiei. Nu știm ce se va face. Datoriile cresc de la lună la lună. Avem datorii mari și la ANAF”, a declarat Gheorghe Bogdan.

Amintim că în cursul zilei de miercuri, 31 august a.c., Decebal Făgădău a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a ţinut să facă câteva precizări privind situaţia actuală a RATC-ului, dar şi faţă de atitudinea angajaţilor. „Am primit un memoriu de la sindicatul reprezentativ. Într-adevăr, Regia trece prin momente destul de dificile din punct de vedere financiar. Pe de o parte scăderea numărului de călători, pe de altă parte faptul că flota este rigidă. Noi avem o singură capacitate de transport. Ori încărcătura pe intervale orare diferă. Dimineaţa poate faci cifra bună pentru rentabilitate, dar la ora 12 acelaşi autobuz călătoreşte cu 10 călători. Ori cheltuiala este aceeaşi. Flota a îmbătrânit. Nici Regia nu s-a adaptat la timp să facă restructurări, reoganizări. Ei se plâng întotdeauna că nu pot accesa bugetul alocat de Consiliul Local. Ei au aşteptări întotdeauna de la alţii, dar aşteptările trebuie să le aibă în primul rând de la ei”, a precizat Făgădău. De asemenea, protestul organizat de angajaţi nu va schimba cu nimic situaţia financiară actuală, ba mai mult, conform documentelor, salariile şoferilor se pare că au crescut, deşi RATC are datorii! „Pot protesta, este dreptul lor ca mişcare sindicală, pot face ce vor. Ori cifrele spun în felul următor: în ultimii 3 ani de zile au crescut salariile, că li se acordă bonuri, în timp ce Regia se duce la vale. Au o datorie la FISC de 24 de milioane de lei generată pe de o parte de relaţia defectuoasă cu Casa de Pensii. Practic, RADET şi RATC în ceea ce priveşte grija autorităţilor locale au beneficiat de acelaşi tratament”, a adăugat primarul oraşului de la malul mării.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108