REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Sirienii fug din calea războiului: 31 de migranţi, descoperiţi pe mare. Constănţenii s-au mobilizat şi le-au dus alimente

Sirienii fug din calea războiului: 31 de migranţi, descoperiţi pe mare. Constănţenii s-au mobilizat şi le-au dus alimente

Replica API 12 septembrie 2013 | 00:00 110

Cel mai mic migrant are doar 6 luni

Cel mai mic migrant are doar 6 luni

31 de migranţi sirieni, dintre care 14 copii, au fost interceptaţi, marţi noapte, de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, la 15 mile marine travers de localitatea 2 Mai din judeţul Constanţa. Povestea lor nu e greu de ghicit: au fugit din Siria - o ţară măcinată de conflicte, pe picior de război -, în căutarea siguranţei zilei de mâine, după cum au spus chiar migranţii atunci când au stat de vorbă cu poliţiştii români. Cel mai mic dintre migranţi are doar 6 luni de zile, iar constănţenii nu au rămas indiferenţi la povestea acestora, mobilizându-se şi ducându-le alimente. Cel mai probabil, persoanele vor ajunge la Centrul de Refugiaţi din Galaţi.

Cele 31 de persoane, din care 10 bărbaţi, 7 femei şi 14 copii au fost aduse la sediul Gărzii de Coastă Constanţa cu un autocar, în cursul zilei de miercuri, 12 septembrie, unde beneficiază de locuri de dormit. Cel mai probabil, susţine Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, dacă aceştia vor cere azil, vor intra în custodia celor de la Serviciul pentru Imigrări din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, după care vor fi duşi la Galaţi, la Centrul de Refugiaţi. "Au fost aduşi cu un autocar de la Mangalia, la noi, la Garda de Coastă, şi au intrat în audieri. De asemenea, au venit persoane de bună credinţă care au adus alimente cu specific musulman, adică felul întâi, doi, mâncare caldă. Noi le-am asigurat o locaţie unde să poată face un duş, să se odihnească, mai ales că sunt mulţi copii, cel mai mic având 6 luni. Foarte probabil, dacă vor cere azil, ceea ce este de bănuit, vor intra în custodia celor de la Serviciul pentru Imigrări Constanţa şi cred că tot noi vom pune la dispoziţie un autocar şi îi vom duce la Galaţi, la Centrul de Refugiaţi", a declarat, pentru "Replica", Marius Niculescu. Aceştia au avut la dispoziţie şi asistenţă medicală de specialitate, o ambulanţă sosind la faţa locului, însă, potrivit cadrelor medicale, sirienii sunt sănătoşi, nu au prezentat semne de afecţiuni sau deshidratare. Refugiaţii au menţionat poliţiştilor constănţeni că au vrut să ajungă într-o ţară sigură, iar din România ar fi urmat să meargă spre Germania. Grupul de persoane a fost constituit pe teritoriul Turciei, de unde a plecat spre ţara noastră. "Din cauza conflictelor au plecat din Siria, care se accentuează de la o lună la alta. Au spus că au dorinţa de a ajunge într-o ţară sigură, de la noi urmând să plece, cel mai probabil, într-o ţară din spaţiul Schengen, unii spunând că este vorba de Germania", a mai spus Niculescu. În momentul în care au fost zăriţi de Garda de Coastă, sirienii erau speriaţi întrucât marea devenise agitată, următorul lor pas fiind acela de a sări în apă.

Cum s-a întâmplat totul

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat, la 15 mile marine travers de localitatea 2 Mai din judeţul Constanţa, o ambarcaţiune suspectă de migraţie ilegală, la bordul căreia se aflau 31 de migranţi din Orientul Mijlociu. "În data 11.09.2013, în jurul orei 02.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră - SCOMAR, în colaborare cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, au identificat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, la aproximativ 15 mile marine travers de localitatea 2 Mai din judeţul Constanţa. Imediat, în zona indicată, s-a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu o ambarcaţiune a Grupului de Nave Constanţa", se arată într-un comunicat de presă emis de către Garda de Coastă Constanţa. În continuare, nava Poliţiei de Frontieră a interceptat ţinta, ce s-a dovedit a fi o ambarcaţiune de mici dimensiuni, din lemn, având arborat pavilion Turcia. Deoarece la bordul ambarcaţiunii se aflau mai multe persoane care purtau veste de salvare şi care au cerut ajutor, intenţionând să se arunce în apă, comandantul navei Poliţiei de Frontieră a luat decizia de a desfăşura o acţiune de salvare pe mare. În urma acţiunii de salvare, în aproximativ 40 de minute, persoanele aflate în pericol au fost transferate la bordul navei Poliţiei de Frontieră, în vederea acordării de asistenţă şi prim ajutor, activităţile desfăşurându-se în siguranţă atât pentru migranţi, cât şi pentru echipaj. Nava a fost escortată în zona bazinului portuar al G.N. Mangalia în vederea efectuării controlului specific. Cercetările au stabilit faptul că la bord se aflau 31 de persoane, din care 10 bărbaţi, 7 femei şi 14 copii. Poliţiştii de frontieră efectuează în prezent cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de "intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001, la finalizarea cazului urmând a fi luate măsurile legale.

Zilele trecute a fost destructurat un grup infracţional organizat care racola migranţi sirieni

Pe de altă parte, reamintim că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, în cooperare cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPF şi cu Serviciul Român de Informaţii, au procedat zilele trecute la destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din 30 de persoane, cetăţeni români, turci, bulgari, sirieni, irakieni şi germani, specializat în traficul de migranţi de origine siriană către state din Uniunea Europeană. Din cercetările efectuate în cauză se conturează suspiciunea rezonabilă că membrii grupului infracţional organizat au racolat migranţi sirieni, refugiaţi pe teritoriul Republicii Turcia în contextul situaţiei existente în Siria, organizând transportul acestora, pe rută maritimă şi terestră, cu predilecţie către Germania. Migranţii erau transportaţi cu ambarcaţiuni pe Marea Neagră şi ulterior cu autotrenuri sau microbuze către ţările de destinaţie vizate. Învinuiţii sunt suspectaţi că au racolat şi călăuzit în această modalitate aproximativ 100 de migranţi, preţul plătit de fiecare persoană putând ajunge până la 8.000 Euro/USD.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108