REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
16.3° Constanța Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

Slujbă de hram la biserica de lemn Sf. Mina din Constanța

Slujbă de hram la biserica de lemn Sf. Mina din Constanța

Replica API 6 august 2020 | 00:00 1586

Joi, 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului. Cu acest prilej, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie în tinda bisericii parohiei „Sf. Mina” din Parcul Tăbăcărie, Constanța. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mucenic Mina, icoana Maicii Domnului „Ocrotire supremă” (de la mănăstirea Cutlumuş, Athos, pictată de către egumenul mănăstirii și dăruită parohiei constănțene) și icoana Maica Domnului „Bucurie neașteptată” (adusă din Ucraina, donată de o familie de români).

Așezământul de cult are al doilea hram Schimbarea la Față.

Tot joi, de la ora 23.00, ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfintei Teodora de la Sihla la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Schimbarea la Față a Domnului este praznicul care amintește de evenimentul biblic când Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat înfățișarea, arătându-Și chipul dumnezeiesc, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi: Petru, Ioan şi Iacov. Datele istorice spun că sărbătoarea își are originea în momentul sfințirii unei biserici zidite de către Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul IV, în amintirea minunii biblice.

Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului al V-lea. În secolul VIII, odată cu generalizarea acestui praznic, Sfântul Andrei Criteanul compune o predică la Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschin şi Cosma de Maiuma alcătuiesc imnuri religioase în cinstea sărbătorii.

În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692, există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase de struguri, ca mulțumire către Dumnezeu.

Datorită importanței acestui praznic împărătesc, Biserica a rânduit dezlegare la pește, aflându-ne în postul Adormirii Maicii Domnului.

Vineri, 7 august, de la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire mică a bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (situată la intrare în localitatea Credința), urmată de Sfânta Liturghie. Apoi, ierarhul nostru va sfinți o troiță și casa parohială.

Tot vineri, de la ora 23.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Nectarie și Înălțarea Domnului” Bârnărel, Vatra Dornei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Samasugetilapulavoitoateleprelecusutanasi strampiNepisatilor
1
0
ACU OR SA CUUURGA MORTI PESTE FIRMA DUMITALE NA AI PUPAT CUR DE PNL TRE SA AI BENEFICI.CE MAI UNA ALTA AI SI SLUGA PIRLITA SI NU NUMAI EXECUTANT SCABROS AHTIAT DUP ARGINTI.
2
0
Prea fericite firma noastra merge cam tiris fa ceva rogute sa avem de lucru cheama prostimea la slujbe mari sa ia evlaviosi corona sa lucram.Nu detaliez aici.Curiosi sa ramina asa.Deci sefu dane marfa dane de lucru.
1
0
vezi spagovene sa arda de tot luminarile alea ca vezi din ce in ce mai putini inocenti care sa vina cu portofelu plin la cutia milei sau la pangar sa dea buzna in cacaturi pe o caciula de bani.apropos vinu ala de la voi ii naspa frate.alt ceva mai bun nu ai gasit.si si bon de casa nu am prim de la cucoana in basini de la vizare.
1
0
SPER K MERGE SC FUNERARELE DEH.. NU DE ALTA DAR O SA RAMII FAR DE ULEI PT BARBA.SI AI SA ZGIRI RAU CIN O SA LUCREZI ACOLO JOS LA STROMELEAG.
1
0
CHIAR SI ASA ATIITA PRESA NU MERGE NIMENI LA ACEA ADRESA UNDE SE SPALAU MORTI IN GARAJ.VECINI AU VB CU UN FOST ANGAJAT CARE FACEAU ASTA ACOLO.BINENTELES AU SI INREG AUDIO.DACA SI DACA VA INTERESEAZA SI NU SINTETI SI VOI SLUGI PRESA MA REFER.
2
0
Ce ti in chestia aia de pe capoc prea smecheritule.Lovelele de la firma de funerare cu siguranta.
1
0
In alta zona era colivat demult! O javra securista cu caracter de porc!
1
1
Oaaau cum merge treaba dnle Spagoveanu cu firma de unerare.Toot asa toot asa cu spalatul decedatilor in acel garaj.Cu siguranta vecini aveau dreptate doar nu inventau.Faceti malai mult e ok aveti suflet searbaaad.Binenteles si sluga executoare ii la fel.
2
1
cu prostii pentru prosti!
3
1
A savarsit o hotie curand biserica de lemn de la popa Picu Biserica construita cu fonduri de la suedezi. Huo satanelor
5
0
Prea sfintitul asta Sapgovenu e Hozuil Hoziilor al BOR-lui Ro.
6
2
Oamenii au ramas fara joburi si el face hram !----nu mai vreau sa-l mai vad pe asta in fruntea bisericii
6
1
Ce il mai aratati pe securistul acesta, care a vindut spovedania enoriasilo si ignora legile tarii.
11
2
se da in stamba cu ardoare ! Pai daca nu e la locul lui la poarta alba...da-le-as muie cu cacat judecatorilor si afuriseala spagarului !
4
2
sa va imunizati! Tara arde si baba se piaptana...nu era vorba ca dupa orele 23 trebuie sa se evite aglomeratia?! Cine- i pazeste pe preacinstitii adunarii ?
7
5

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389