REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.1° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Somnambulismul - cauze, simptome și tratament

Somnambulismul - cauze, simptome și tratament

Replica API 8 iulie 2020 | 00:00 839

Somnambulismul este clasificat ca parasomnie - un comportament sau experiență nedorită în timpul somnului profund. Mulți factori pot contribui la somnambulism, inclusiv: privarea de somn, stresul, febră, întreruperea frecventă a programului de somn. Uneori, somnambulismul poate fi declanșat de câteva lucruri subiacente care interferează cu somnul, cum sunt:

Apneea în somn sau boala de reflux gastroesofagian;

Anumite medicamente precum hipnoticele, sedativele sau anumite pastile utilizate în tratarea tulburărilor psihice;

Utilizarea substanțelor, cum este alcoolul.

Problemele de ritm cardiac;

Sindromul picioarelor neliniștite;

Tulburările psihice, de exemplu, tulburările de stres posttraumatic, atacurile de panică sau stările disociative, cum ar fi tulburarea de personalitate multiplă.

Factori de risc

Factorii care pot crește riscul ca o anumită persoană să se confrunte cu episoade de somnambulism sunt:

Genetica - Persoanele care au un părinte sau rude cu un istoric în somnambulism au toate șansele să se confrunte la rândul loc cu această tulburare de somn.

Vârsta - Astfel de episoade se întâlnesc mai des la copii decât la adulți, iar debutul la vârsta adultă este mai probabil legat de anumite afecțiuni. Conform unui sondaj efectuat în 2004, 1% dintre copiii preșcolari și 2% dintre copiii cu vârstă școlară merg în somn câteva nopți pe săptămână 1.

Ce complicaţii pot apărea

Somnambulismul în sine nu pune viața în pericol, dar o persoană care trece prin astfel de episoade:

Se poate răni - mai ales dacă se plimbă pe lângă mobilier sau scări, se rătăcește, conduce o mașină sau mănâncă ceva necorespunzător;

Se poate confrunta cu somnolență excesivă în timpul zilei și cu probleme de comportament;

Deranjează somnul celor din jur.

Când e cazul să mergi la medic

Episoadele ocazionale de somnambulism nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare și, de obicei, trec de la sine. Cu toate acestea, este bine să consulți medicul dacă episoadele de somnambulism:

Au loc frecvent - de exemplu, de mai multe ori pe săptămână sau de mai multe ori pe noapte;

În timpul episoadelor, persoana în cauză are un comportament periculos sau se rănește;

În timpul zilei, persoana în cauză se confruntă cu somnolență excesivă sau nu poate să-și ducă la îndeplinire sarcinile zilnice.

Cum se pune diagnosticul

Pentru a diagnostica somnambulismul, medicul trebuie să cunoască tot istoricul medical și simptomele cu care persoana în cauză se confruntă. Evaluarea specialistului include:

Examenul fizic. Medicul va face un examen fizic pentru a identifica orice afecțiuni care pot fi confundate cu somnambulismul precum convulsiile nocturne, alte tulburări ale somnului sau atacurile de panică.

Discutarea simptomelor. Aici este important de menționat și dacă cel care trece prin episoade de somnambulism are antecedente familiale în somnambulism.

Studiul nocturn al somnului (polisomnografie). În unele cazuri, medicul recomandă efectuarea polisomnografiei. Este o procedură în timpul căreia sunt plasați pe corp mai mulți senzori care înregistrează și monitorizează undele creierului, nivelul de oxigen din sânge, ritmul cardiac și respirația, precum și mișcările ochilor și picioarelor în timpul somnului.

În ce constă tratamentul

Tratamentul pentru somnambulismul ocazional nu este necesar. Dacă somnambulismul conduce la vătămarea corpului, este perturbator pentru membrii familiei sau duce la tulburări sau perturbări ale somnului pentru persoana care se confruntă cu astfel de episoade, este nevoie de tratament. Tratamentul se concentrează în general pe eliminarea factorilor care declanșează astfel de episoade în timpul somnului profund.

Tratamentul poate include:

Tratarea oricărei afecțiuni subiacente, în cazul în care somnambulismul este asociat cu privarea de somn;

Evitarea anumitor medicamente, dacă se crede că somnambulismul apare ca efect secundar al unui medicament;

Administrarea de medicamente - cum sunt benzodiazepinele sau anumite medicamente antidepresive;

Terapie sau consiliere - un profesionist în domeniul sănătății mintale poate oferi sugestii pentru îmbunătățirea somnului și tehnici de reducere a stresului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468