REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

SONDAJ. Cine sunt şi ce vor protestatarii

SONDAJ. Cine sunt şi ce vor protestatarii

Replica API 13 februarie 2017 | 12:33 423

Centrul de Studii in Idei Politice (CeSIP) a realizat o ancheta sociologica in data de 5 februarie 2017 in cadrul mitingului ce avut loc in Piata Victoriei, in intervalul orar 19.00-22.00, pe un esantion de 174 persoane.

Acest sondaj a avut doua obiective principale:

Realizarea unui profil psiho-social al manifestantilor

Investigarea perceptiei participantilor privind coruptia politica si cauzele acesteia in Romania.

Se remarca un puternic trend ascendent in privinta participarii cetatenesti la protestele spontane dupa 2008 (din cei prezenti la protestul de duminica trecuta, 7% au spus ca au fost la protestele din urma demiterii lui Raed Arafat in 2012, 16% au participat la protestele Rosia Montana din 2013, iar 37% au spus ca au fost la protestele din urma incendiului de la clubul Colectiv in 2015), fapt explicabil prin constientizarea din ce in ce mai ridicata a eficientei acestui tip de actiune civico-politica in relatie cu decidentii politici (aproximativ 70% din cei prezenți la manifestație consideră că protestele sunt foarte eficiente).

In mod surprinzator, se poate identifica si o importantă componentă identitar-ideologică in cazul protestelor (68% s-au declarat de dreapta, in vreme ce numai 32% s-au declarat de stanga) ceea ce relevă existenta unui grad ridicat de omogenitate a protestului.

In ceea ce priveste perceptia respondentilor privind fenomenul coruptiei politice, principalele cauze identificate sunt reprezentate de: interesele economice, nepotismul, noii imbogatiti de dupa 1989 si fostii membri ai aparatului comunist de partid si de stat. In acelasi timp, tehnocratii, ONG-urile si marile companii internationale sunt percepute ca aflandu-se la polul opus.

mai mult: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt multe locuri de munca si va sfatuiesc sa le ocupati. Nu mai "rageti" in strada mergeti la munca!
0
0
Protestantii sunt cei care nu o vor pe doamna Minca ministru la educatie!
4
1
adica studentii ce beneficiaza de burse marite, transport, indemnizatii si alte facilitati incluzand bugetarii ce stau toata ziua si beneficiaza dublu fata de clasa muncitoare, iar seara ies la distractie ca exemlu cu aia ce s-au casatorit la miting auzi : Am spuis ca vin la distractie. Muzica ceva manele de ce nu le pun ? stiu doar ca mitingurile zile la rand nu sant spontane si organiozate cu stegulete si lanterne, aparate de filmat inclusiv pe blocuri !
9
3
protestatarii din p. victoriei daca ar avea munca ar fi obositi si nu ar protesta aiurea zi de zi si seara de seara.pacat! parinti oare ce spun?
10
7
Iti dau un sfat prietenesc, care daca il urmezi, multa lume iti v-a fi recunoscatoare: cand vine Klaus, presedintele celor 6000000 de cetateni, in Constanta, mergeti pe primul dig, luati-va de mana si sariti amandoi in cap, pentru ca nimeni nu a dorit ca el sa fie demis, pana in ziua in care a incurajat protestele prin prezenta sa! Tu, ca multi altii, parca aveti creierele spalate, dar de fapt.......
11
6
Daca tot vorbiti de VOTURI , ce dumnezeu aveti cu PRESEDINTELE STATULUI ROMAN care este super votat de peste 6 000 000 de cetateni romani . Cand este vorba de dlui nu mai este treaba democratica ?
6
10
cu unele exceptii sunt cei 85 % dintre votantii care au ales PNL-USR si care, nedobandind puterea in mod democratic, vor sa instaureze un regim de teroare pentru a-si atinge scopurile. Liderii lor in interventiile publice scrasnesc din dinti impotriva castigatorilor alegerilor si majoritatii romanilor, de unde atat ura decat din firea lor convertita avida de putere castigata cu orice mujloace. Chiar cu sprijin din afara.
13
4
Sunt votantii PNL USR PMP, care nu inteleg ca intr-o democratie trebuie repectat votul majoritatii. In timpul lui Ciolos nu au avut interes sa iasa in strada, au trait bine. Ei nu noi.
15
3
Fitiar mata adracului cu democratia ta participativa, crezi tu ca trebuie sa participe 20 mil de oameni la decixiile luate pentru tara, am avea 20 mil de pareri. Oricum tu n-ai auzit de democratie reprezentativa futute-n gura de poponar.
13
6
Asa deci si prin urmare...grecii fac comert pe mare. Prin urmare, asa, deci, era vorba despre GRECI. Sper, ca acesti oameni sa nu stea in frig degeaba. Vrem justitie si dreptate in justitie. Si..salarii mai mari. Evident.
5
3
respect pentru cei ce ies in strada
7
16
Intr-o tara democratica, unul dintre exemplele libertatii il constituie dreptul la vot, dar si respectarea rezultatului unui scrutin electoral! Voi 'tineri frumosi si liberi', unde naiba ati fost pe 11 decembrie? De ce nu respectati rezultatul votului? Aaaa, stiu, pai voi nu va respectati parintii acasa sau profesorii la scoala! Respectul face parte din DEMOCRATIE!
17
7
Radule,unde ai fost pe 11 decembrie!"postacule"
18
6
In strada , in Piata Victoriei , sunt cei carora le pasa de directia in care merge tara . Dinamici , scoliti , folositori familiilor si societatii in general , vor democratie participativa nu fesenism , adica mizerie politica ... Dincolo , in fata la Cotroceni , se afla rebuturile societatii , ratatii natiei , retardatii care au votat PSD-ALDE-PRU , ca atata pot -atata inteleg , ei fiind aceia care aplaudau minerii in 1990 si ulterior democratia originala ...
15
23
Dejectiile si rebuturile societatii moderne de tip maidan.Verificatii cati dintre ei au munca ?...
21
9
ACESTI IMBECILI SUNT GAY,,,SI DE LA CUTU CUTU,,,PADUCHIOSI..
15
9
asa te vreu,rau,rupele capy pwlii cu gura sa se invete minte !
7
18
1 . Ma pis pe ei de protestari Gay care au umplu tara de bulangii care se ard in anus . 2. sa vin Vladimir Putin se la ia capu la toti cu mic cu mare . 3. dk nu se potolesc curand venim si le rupem capu .
19
14

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108