REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Şpăgarii de la Primăria Eforie, jupânii tarabelor în sezonul estival: o afacere de mii şi mii de euro

Şpăgarii de la Primăria Eforie, jupânii tarabelor în sezonul estival: o afacere de mii şi mii de euro

Replica API 31 octombrie 2012 | 00:00 1321

Pavalache & Co, în instanţă

Pavalache & Co, în instanţă

Un inspector al Primăriei Eforie, un administrator al unei societăţi care gestiona parcările şi tarabele din oraş, un ospătar şi şeful unui local, un agent parcare şi un "fin" al primarului au fost trimişi, ieri, în judecată, în dosarul "Şpagă pentru tonete". Cei 6 inculpaţi sunt acuzaţi de luare de mită, complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă, după ce, în luna iulie a acestui an, au fost prinşi în flagrant negociind şi primind anumite sume de bani (de ordinul miilor de euro) pentru închirierea tarabelor din Eforie pe perioada sezonului estival. Afacerea pusă la cale de Marius Pavalachi, inspector în cadrul primăriei, Bogdan Dan (administrator SC Eforie Estival SRL), Victor Ceoromela, Iulian Smoc şi Constantin Custură, la care s-a adăugat, "ca musca-n lapte" şi Cornel Vaşadi, a mers ca unsă până când procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa s-au sesizat din oficiu şi au început cercetările, în acest sens acţionând şi mai mulţi investigatori sub acoperire, care au adunat probele necesare la dosar. În continuare, vă vom reda doar o parte din aspectele relevate în rechizitoriul întocmit de procurorul de caz.

La data de 22.06.2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de fapte de corupţie de către funcţionari din cadrul Primăriei Oraşului Eforie şi/sau alte persoane - civile. Concret, referitor la Marius Pavalachi, inspector comercial şi şef serviciu control din cadrul Primăriei Eforie, procurorii arată, în rechizitoriul întocmit, că existau date cum că pretinde şi primeşte de la comercianţii estivali sume de bani cuprinse între 1500-2000 de euro, pentru aprobarea documentaţiei necesare atribuirii prin închiriere a unor tarabe utilizate în comerţul stradal în staţiunile Eforie Sud şi Eforie Nord. În această activitate, se suspiciona faptul că Pavalachi se foloseşte de mai mulţi complici, fiind astfel identificaţi, iniţial, Constantin Custură şi Victor Ceoromela, care, în schimbul sumei de 500 de euro (comission), racolau persoane interesate de închirierea de tarabe stradale şi le făceau astfel legătura cu inspectorul din cadrul primăriei, pentru "rezolvarea problemelor". Prin urmare, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul D.G.A. - Central şi S.J.A. Constanţa, au procedat la punerea în executare a autorizaţiilor de constatare a în flagrant a activităţilor ilegale şi audiere a făptuitorilor şi a martorilor, activităţi efectuate şi consemnate în dosarul penal.

Cum se negocia şpaga

Odată întinsă "nada", cei suspectaţi că luau şpagă au şi muşcat-o, în luna iunie şi iulie Pavalachi şi administratorul firmei Eforie Estival primind sume de bani de la investigatori sub acoperire, în vederea încheierii unor contracte de închiriere tarabe, contracte care însă nu avea nici o prevedere legată de preţul tonetelor şi în nici un caz nu avea de ce să fie completat/încheiat, pentru un agent economic, de către funcţionarul primăriei abilitat să-l controleze pe acesta. Mai mult, din datele strânse de anchetatori, inclusiv filmări şi înregistrări audio, cei menţionaţi făceau referire la suma de bani pentru închirierea tarabelor, respectiv "şpaga" pentru ca lucrurile să fie rezolvate rapid şi fără bătăi de cap, cu asigurările de rigoare că acele tarabe nu vor fi controlate de angajaţii primăriei. Un exemplu prins în acest dosar îl prezintă pe discuţia purtată de inculpatul Iulian Smoc, care a pretins suma de 2000 de euro, menţionând că suma este "cu tot cu şpagă", explicând investigatorul sub acoperire că suma se compune din 1500 contravaloarea chiriei şi a tonetei, iar 500 de euro "este mită pentru funcţionari din cadrul primăriei, care îi vor acorda şi protecţie pe perioada sezonului estival", arată procurorii. Intervenţia lui Iulian Smoc a fost, conform rechizitoriului, coordonată de Pavalachi, în timp ce Cornel Vaşadi a fost pus sub învinuire "graţie" unei apariţii la o negociere a şpăgii pentru tonete, exclamând: "Ce faceţi, bă, luaţi şpagă fără mine?!". Prin urmare, şpaga a ajuns şi la acesta. Un alt exemplu de negociere a şpăgii pentru tarabe s-a consumat în iunie, când un investigator sub acoperire a primit asigurări de la Constantin Custură că îi va pune la dispoziţie o tonetă pe strada Panselelor din Eforie, contra sumei de 3000 de euro. Custură s-a prezentat drept funcţionar de la primărie, arătând o legitimaţie, afirmând însă că lucrează "în combinaţie cu o altă persoană" şi că preţul este 5000 sau 6000 de euro, însă cere numai 3000, "ca o favoare". Inculpatul menţionat a solicitat un avans din suma menţionată, pentru a-i asigura solicitantului protecţia vizavi de controalele din cadrul primăriei, iar când a fost refuzat de investigatorul sub acoperire, l-a sunat şi i-a spus că deja are alt client. În ceea ce-l priveşte pe Marius Pavalachi, acesta a negociat în mai multe etape acordarea de tonete, în schimbul unor sume de bani, precizându-le celor care le închiriază că "în contul acestei afaceri nu vor avea deloc, pe tot parcursul verii, nici un fel de probleme nici cu poliţia, nici cu primăria, cu excepţia gărzii financiare asupra căreia nu aveau control", arată procurorii. Aceştia concluzionează că Marius Pavalachi este "cel care are puterea de a dispune în referire la tonetele /căsuţele comerciale, iar ceilalţi inculpaţi sunt persoane care intermediază/racolează clienţi".

Evaziune fiscală la Eforie Estival

Referitor la Bogdan Dan, administrator SC Eforie Estival SRL, anchetatorii au stabilit că acesta deţine beneficiul contractului de asociere în participaţiune cu Primăria Eforie, pentru o durată de 4 ani, potrivit căruia are dreptul să folosească toate parcările, tonetele, urmând să împartă profitul cu primăria în cote de 65/35%. Legat de acest aspect, pe cale separată se derulează cercetări în legătură cu faptul că respectivul nu a înregistrat nici un fel de operaţiune contabilă vizând exploatarea bunurilor-obiect al contractului cu Primăria, arată procurorii în rechizitoriu. În acelaşi rechizitoriu, procurorii mai precizează că Marius Pavalachi, funcţionarul primăriei, dispunea de ştampila firmei administrate de Bogdan Dan, în acest sens fiind văzut întocmind mai multe contracte de închiriere a tonetelor. "Pe parcursul urmăririi penale, s-a observat că raporturile dintre Pavalachi şi Dan erau de tip şef-subaltern, întrucât ştampila societăţii SC Eforie Estival SRL se afla la inculpatul Marius Pavalachi, deşi administrator al societăţii era cel de-al doilea (...), se arată în rechizitoriu. Ulterior, s-a mai constatat că Eforie Estival SRL nu funcţiona la sediul declarat al societăţii, iar documentaţia contabilă a fost găsită la domiciliul inculpatului Bogdan Dan. Întrucât există suspiciuni de săvârşire a infracţiunii de evaziune fiscală, întrucât în evidenţele contabile ale acestei societăţi nu au fost înregistrate operaţiunile economice legate de exploatarea sectorului cu tonete/căsuţe, a fost solicitată o verificare din partea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa. Urmare a controlului, DGFP Constanţa a constatat o serie de încălcări ale legislaţiei în domeniul financiar-contabil de către reprezentanţii legali ai SC Eforie Estival SRL, calculând un prejudiciu adus bugetului consolidat al statului de 4.503.720,58 lei. Acest aspect urmează să fie disjuns din cauză şi tratat într-un dosar separat. Mai precizăm că, din verificările procurorului de caz, a rezultat că o serie de persoane care îşi desfăşurau activitatea la tarabele din Eforie aveau doar "înţelegeri" verbale cu Pavalachi sau ceilalţi inculpaţi din dosar, şi nicidecum autorizaţii legale de funcţionare.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108