REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Spitalul CF, debut în activitatea de endoprotezare: are compartiment de Ortopedie-Traumatologie

Spitalul CF, debut în activitatea de endoprotezare: are compartiment de Ortopedie-Traumatologie

Replica API 9 octombrie 2012 | 00:00 149

Specialistul Marius Enescu, acceptat în cadrul Colegiului Medicilor Ortopezi din Irlanda

Specialistul Marius Enescu, acceptat în cadrul Colegiului Medicilor Ortopezi din Irlanda

Sistemul medical constănţean din subordinea Ministerului Transporturilor pare că progresează cu paşi repezi. Dacă zilele trecute, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa a primit acreditarea CoNAS, fiind primul din Dobrogea, iată că realizarea de faţă este încununată şi de alte lucruri bune. De la începutul lunii septembrie, un Compartiment de Ortopedie - Traumatologie funcţionează în cadrul unităţii spitaliceşti, care, din câte se pare, se dezvoltă pe timp ce trece, ţelul fiind acela de a se transforma într-o adevărată Secţie, dotată la standarde europene.

În momentul de faţă există două săli de operaţie, una pentru chirurgie şi cealaltă pentru intervenţiile ortopedice. Chiar dacă activitatea a debutat abia de o lună de zile, 10 intervenţii chirurgicale au avut deja loc, în mare parte legate de fracturi. "Am debutat şi în activitatea de endoprotezare, care este una mai complexă. Săptămâna trecută, miercuri, am avut o pacientă căreia i s-a efectuat o protezare de genunchi. Practic, la 6 zile, am şi externat-o, pe picioare", a declarat, pentru "Replica", dr. Marius Enescu, medic primar Ortopedie-Traumatologie. Spre deosebire de alte sisteme de lucru, unitatea spitalicească de faţă doreşte să dezvolte un sistem de lucru modern, pe bază de proceduri, să funcţioneze după o strategie avansată, astfel, făcându-se şi economii prin scurtarea unor etape costisitoare ale tratamentului, care se dovedesc inutile. "Încercăm să abordăm lucrurile într-o manieră similară cu clinicile de profil din străinătate. Deşi, deocamdată, Ortopedia este, aici, un compartiment în cadrul Secţiei de Chirurgie, există nu numai dsponibilitatea ci şi dorinţa personalului şi a conducerii spitalului de a ne sprijini, astfel încât partea de Ortopedie să devină din ce în ce mai funcţională şi mai activă, mai eficientă", a completat dr. Enescu. Spitalul ţine de Ministerul Transporturilor, practic se adresează în primul rând oamenilor care lucrează în acest domeniu şi care sunt expuşi prin natura meseriei la evenimente traumatice, de unde şi înfiinţarea unui compartiment de Ortopedie-Traumatologie. Ca atare, la ora actuală, compartimentul nou înfiinţat poate asigura endoprotezarea, atât la nivelul şoldului, cât şi genunchiului, iar de la sfârşitul săptămânii viitoare se va putea aborda toată patologia ortopedică şi traumatologică, dotările fiind complete. Încă un punct important este legat de faptul că pacienţii beneficiază de tot necesarul pe partea de materiale necesare intervenţiei, dar şi medicaţie, din partea spitalului, fără a fi nevoiţi să le cumpere. "Nu ne confruntăm cu astfel de probleme, materialele şi medicamentele sunt furnizate de spital, asiguraţilor, nu e nevoie să şi le cumpere", a completat medicul Marius Enescu, care a fost acceptat recent şi în cadrul Colegiului Medicilor Ortopezi Specialişti din Irlanda. Un al doilea punct al Spitalului CF este acela de aducere a medicinei hiperbare în cadrul său, care este legată strâns cu tratamentul ortopedic, eficienţa fiind de două ori mai mare faţă de un tratament clasic. Însă, veştile bune nu se opresc aici, un alt compartiment fiind pe cale să se înfiinţeze, şi anume cel de Chirurgie Vasculară. Încet, dar sigur, Spitalul Clinic CF va putea concura cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108