REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Splenomegalia, complicație a hepatitei C

Splenomegalia, complicație a hepatitei C

Replica API 24 septembrie 2020 | 00:00 1273

Hepatită de tip C este o afecțiune virală a ficatului, care se declanșează în urmă infectării cu virusul hepatic C. Transmiterea virusului hepatic C se face prin contactul direct cu sângele unui bolnav de hepatită C.

Acest tip de hepatită poate să evolueze fără să fie diagnosticată timpuriu întrucât are simptome înșelătoare, care fie sunt ignorate, fie sunt puse pe seama unor afecțiuni minore. Netratată corespunzător însă, hepatită C poate declanșa ciroză, o complicație care cauzează daune ireversibile ficatului și care poate fi chiar fatală, scrie doc.ro.

În primele faze ale hepatitei C, ficatul are suficiente celule sănătoase pentru a își îndeplini funcțiile. În timp însă, celulele sănătoase mor și sunt înlocuite de cele afectate de virusul hepatic, așa că ficatul nu mai reușește să facă față propriilor atribuții.

Odată cu cronicizarea hepatitei C ori cu instalarea cirozei, pot apărea o serie de complicații, dintre care unele la nivelul splinei.

Splenomegalia la pacienții cu hepatită C

Splină este localizată sub coaste, în partea stânga a abdomenului, orientată ușor către spate. Splină este un organ care face parte din sistemul limfatic și funcționează precum o rețea de drenaj care apară organismul de infecții. Celulele albe produse în splină atacă bacteriile, elimina țesuturile moarte și agenții externi.

Splenomegalia este afecțiunea care determina creșterea în volum și în greutate a splinei. Rolul splinei în organism este de a filtra sângele pentru a distruge celulele îmbătrânite. Totodată, întrucât produce globulele albe, care au un rol important în prevenirea și tratarea infecțiilor apărute în organism, splină este importantă atunci când vine vorba despre îmbolnăvire.

Greutatea ideală a splinei este de 150 de grame, însă în caz de splenomegalie această depășește 500 de grame și poate ajunge chiar și la 1.000 de grame, în situații extreme.

Simptomele splenomegaliei

Splenomegalia nu are simptome specifice, însă în unele cazuri poate apărea durerea abdominală vagă, însoțită de balonare.

Din cauza creșterii volumului splinei pot apărea o serie de simptome asociate precum:

Febra

Paloarea fetei

Slăbiciune

Oboseală

Scădere în greutate

Tratament splenomegalie

Medicul gastroenterolog care se ocupă cu tratarea hepatitei C de care suferi este cel care depistează, în general, și splină mărită. Acesta va descoperi splenomegalia fie prin palpare, fie prin analize de sânge, ecografie ori computer tomograf.

Medicul va recomandă un tratament medicamentos pentru tratarea splenomegaliei, astfel încât intervenția chirurgicală să fie evitată. În cazurile severe, splină este îndepărtată pe cale chirurgicală.

Medicii recomandă evitarea activităților solicitante în caz de splină mărită întrucât acestea pot cauza ruptură de splină, care determina pierderea unei cantități mari de sânge și poate deveni mortală.

Splenomegalia netratată poate cauza apariția multor complicații așa că trebuie tratată imediat ce este depistată.

Pacienții a căror splină este îndepărtată pe cale chirurgicală trebuie să acorde o mai mare atenție prevenirii unor afecțiuni întrucât lipsa splinei crește vulnerabilitatea organismului în față bacteriilor și virusurilor. De multe ori, acești pacienți sunt sfătuiți să facă o serie de vaccinuri pentru reducerea riscului de îmbolnăvire.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108