REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

STATISTICĂ ÎNGRIJORĂTOARE. În judetul Constanţa au fost ucişi peste 5.000 de porci!

STATISTICĂ ÎNGRIJORĂTOARE. În judetul Constanţa au fost ucişi peste 5.000 de porci!

Replica API 5 septembrie 2018 | 00:00 267

Crescătorii vor fi despăgubiţi

Crescătorii vor fi despăgubiţi

Pesta Porcină Africană a ajuns în urmă cu aproape două luni şi în judeţul Constanţa. Traseul Pestei Porcine Africană a fost unul scurt şi rapid. Dacă aceast virs a fost confirmat în primă fază în judeţul Tulcea, treptat s-a constata că şi judeţul Constanţa a fost atins de el. Mai exact, până în prezent au fost semnalate aproape 160 de focare numai în judeţul Constanţa. Peste 5.000 de porci au fost ucişi. Crescătorii de porci din judeţul Constanţa încep să primească depăgubiri pentru porcii care au fost sacrificaţi în urma infecţiei cu pestă porcină.

În urma depistării virusului de Pestă Porcină la nivelul județului Tulcea, autoritățile au demarat acțiuni de luare a măsurilor pentru a ține sub control și a împiedica răspândirea virusului ce ar putea ucide sute de mii de porci mistreți și domestici. În acest caz, autoritățile locale constănțene au demarat măsurile de protecție în mai multe localități din județul Constanța. Până în prezent virusul au fost confirmate aproape 160 de focare, doar în judeţul Constanţa. Pesta Porcină a fost înregistrată și la nivelul județului nostru destul de rapid, în ciuda eforturilor depuse de autorităţile judeţene. Reprezentanţii Prefecturii Constanţa au declarat în cursul zilei de marţi, 4 septembrie a.c., că până în prezent, la nivelul judeţului Constanţa au fost sacrificaţi 5.044 de porci. Potrivit autorităţilor, crescătorii din judeţul Constanţa ai căror porci au fost ucişi încep să primească despăgubiri. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în staţiunea Neptun, că acei crescători care au suferit pierderi materiale în urma uciderii porcilor infectaţi cu virusul Pestă Porcină Africană, vor fi despăgubiţi, suma fiind oferită în funcţie de câte kilograme ar fi avut porcul în perioada Crăciunului, anul acesta.

În cursul zilei de duminică, 2 august, a fost convocată, de prefectul Dumitru Jeacă, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Constanța (CLCB), la propunerea directorului executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Diana Cristescu. În urma confirmării prezenței focarelor de PPA în localitatea Oltina, comuna Oltina și în localitatea Saraiu, comuna Saraiu, s-au prezentat de către DSVSA, Notele de fundamentare și Planurile de măsuri. În urma analizei acestora, DSVSA a propus aplicarea măsurii excepționale de ucidere preventivă a efectivelor de suine din cele două localități, Oltina și Saraiu.

De asemenea, precizăm că luni, 3 septembrie, şapte animale infectate au fost găsite la o fermă din satul Tutrakantsi, situat în nord-estul Bulgariei, iar testele efectuate au confirmat prezenţa virusului, a anunţat Agenţia bulgară de Siguranţă Alimentară, adăugând că toţi cei 23 de porci din sat vor fi sacrificaţi, iar în jurul localităţii pe o rază de trei kilometri va fi instituită o zonă de carantină. Cel mai probabil, pesta s-a extins din România, având în vedere că satul bulgăresc unde a fost descoperit focarule este la graniţă cu ţara noastră.

Guvernul a precizat cu ceva timp în urmă, într-un comunicat de presă, că a luat şi va continua să ia toate măsurile necesare, din punct de vedere instituţional şi financiar, pentru controlul şi combaterea eficientă a răspândirii pestei porcine africane. De asemenea, face apel la preşedintele Klaus Iohannis să înceteze să exploateze politic această situaţie cu consecinţe importante din perspective economice şi sociale. Totodată, Guvernul susţine că “fermele şi crescătorii de porci, operatorii din industria cărnii, asociaţiile de vânători, medicii veterinari de liberă practică au avut şi informaţiile necesare şi instrucţiunile de combatere a pestei porcine africane la timp, aşa încât deciziile pe care le-au luat în privinţa măsurilor de sacrificare, prevenire şi combatere a răspândirii virusului au fost în deplină cunoştinţă de cauză”, se arată în comunicat.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Exilati-l naiba pe incompetentul ala de director adj, facut pe fax, cel mai obedient, gheba , zis si marele mihaita, agita lume ca altfel ramanem la iarna numai cu pui si ceafa de gurlui
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108