REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

STATUL ROMÂN, PE CALE SĂ RENUNŢE LA NĂMOLUL DE LA TECHIRGHIOL!

STATUL ROMÂN, PE CALE SĂ RENUNŢE LA NĂMOLUL DE LA TECHIRGHIOL!

Replica API 28 decembrie 2017 | 00:00 417

În lipsa unor clarificări şi a unor măsuri care să salveze „aurul negru”,

În lipsa unor clarificări şi a unor măsuri care să salveze „aurul negru”,

Bogdan Huţucă

Statul român, prin guvernanţii săi, nu este în stare să-şi protejeze bogăţiile naturale. Guvernul României are alte preocupări, la momentul actual – cum ar fi să socotească, să aducă din condei măriri salariale, iar apoi să „inventeze” noi taxe, pentru a compensa „gaura” la buget, ori să modifice din temelii Legile justiţiei, sub pretextul că le „armonizează” cu cerinţele Uniunii Europene. O Uniune care, apropo, nu pare a fi de acord cu aceste modificări, o Uniune care oricum e şubrezită de alte probleme, nicidecum de situaţia legilor justiţiei din România!

În timp ce pe guvernanţi îi interesează să fixeze, la final de an, pe repede-înainte, cum e cu pragul pentru abuzul în serviciu (să fie de 200 de mii de euro sau de 200 de mii de lei?! – dar ce dilemă au iniţiatorii propunerii legislative!), situaţia nămolului sapropelic de la Techirghiol nu pare să frământe pe nimeni, deşi este o bogăţie naturală pe cale de „exterminare”. De un an de zile se comentează şi se trag semnale de alarmă că, dacă acest nămol nu va fi exploatat cu măsură, el îşi va pierde din proprietăţi şi nu îl vom mai avea. Probabil că turismul şi sănătatea nu sunt importante în România.

Amintim că în urmă cu câteva luni au fost organizate dezbateri în cadrul cărora reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoncologie Marină, ai Institutului Grigore Antipa, ai Institutului de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, dar nu numai, au stabilit că este imperios necesar să fie efectuat un studiu asupra Lacului Techirghiol. Studiul complex ar urma să indice cum anume să se realizeze exploatarea nămolului, aşa încât acesta să poată fi valorificat durabil. Adică, să nu fie exploatat haotic, fără a i se permite regenerarea.

Aşadar, s-a convenit că trebuie să fie făcut acest studiu, care să se întindă pe 2 ani, doar că de la plan la realitate este cale lungă, iar totul s-a împiedicat într-un aviz al unei instituţii a onor statului român. Cine are interes să împiedice studiul cu pricina? Cine ar avea de câştigat? De ce nu înţeleg guvernanţii că suntem pe cale să distrugem nămolul? Întrebări fără răspuns.

Deputatul PNL de Constanţa, Bogdan Huţucă, a adresat o interpelare pe această temă în timpul guvernării Sorin Grindeanu. A primit şi un răspuns, un soi de „apă de ploaie” care nu a clarificat nimic. Aşa că a revenit cu o nouă interpelare, adresată de data aceasta premierului Mihai Tudose. Şi aşteptăm... Probabil cpână când noua firmă care a obţinut autorizare de explorare a unui perimetru din lac se va apuca şi de exploatare, iar de aici... putem pune cruce nămolului de la Techirghiol!

Alexandra CUCU

Interpelările şi răspunsul primit de Bogdan Huţucă aici:

http://www.cdep.ro/interpel/2017/i425B.pdf

http://www.cdep.ro/interpel/2017/i1971A.pdf

http://www.cdep.ro/interpel/2017/r1971A.pdf

http://www.cdep.ro/interpel/2017/i767B.pdf

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/bogatie-naturala-jefuita-cu-acordul-tacit-al-institutiilor-statului-namolul-de-la-techirghiol-risca-sa-dispara-336617/

https://www.replicaonline.ro/bogatie-naturala-jefuita-cu-acordul-tacit-al-institutiilor-statului-namolul-de-la-techirghiol-risca-sa-dispara-336617/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La ce nu.a renuntat stratul roman???
0
0
Panakotilor datii cu pamant galben
0
1
Asteptam cu nerabdare viitorul primar de Techirghiol care va rezolva problema, Trebuie doar implicare
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369