REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Statul vrea înapoi terenurile de pe malul Lacului Siutghiol

Statul vrea înapoi terenurile de pe malul Lacului Siutghiol

Replica API 22 martie 2019 | 00:00 425

A fost sesizată Curtea Constituţională!

A fost sesizată Curtea Constituţională!

Curtea de Conturi a României a realizat, în 2017, un control la Primăria Năvodari, fiind analizat modul în care au fost respectate prevederile legale privind formarea, evidenţierea, urmărirea şi încasarea veniturilor bugetelor locale.

Raportul a fost unul devastator, problemele cele mai grave fiind moștenite de la fostul primar Nicolae Matei, condamnat la închisoare pentru dare de mită. „S-au constatat abateri cu privire la inventarierea și administrarea terenurilor aparținând domeniului public și privat al UATO Năvodari”, spune Curtea de Conturi.

În urma analizării modului de stabilire, urmărire și încasare a impozitelor și taxelor locale s-a constatat că cea mai gravă abatere are legătură cu SC Somaco Construct SRL și reprezintă taxa pentru utilizarea temporară a unui spațiu public, aplicată contribuabilului pentru realizarea unui lucrări de natura construcțiilor pe un teren aparținând UATO Năvodari.

Din studierea documentelor care reglementează modul de administrare a unor bunuri aparținând domeniului public al statului – Lacul Siutghiol (cuveta, luciul de apă și zona de protecție constituită din malurile lacului) – auditorii publici externi au constatat abateri de la legalitate în ceea ce privește constituirea, gestionarea și intabularea dreptului de proprietate asupra unor bunuri proprietate publică a statului.

Este de notorietate că SC Somaco Construct SRL deține vile de vacanță (complex Verona) pe lacul Siutghiol, reprezentanții firmei consolidând chiar și malurile. Ulterior, fostul primar Nicolae Matei a inițiat hotărâri de consiliu local, prin care a înscris în proprietatea localității acest teren consolidat, dar și alte terenuri riverane lacului, suprafețe întinse din zona de protecție a lacului, care aparțineau de drept statului român.

Ulterior, Matei a pretins că societatea ar fi ocupat terenul orașului pentru a depozita materiale de construcții, fapt pentru care a emis o decizie de impunere fiscal de două milioane de euro.

Suma ce a făcut obiectul mai multor acțiuni în instanță, pentru ca, îmnm final, la Înaclta Curte, Somaco să piardă definitiv procesul. În 2018, scandalul dintre administraţia locală Năvodari şi firma Somaco a ajuns şi în atenţia senatorilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor. Nu s-a rezolvat nimic!

Între timp, urmare raportului Curții de Conturi, Administrația Națională Apele Române (ANAR) și Ministerul Finanțelor Publice au decis să deschidă acțiune în instanță pentru a recupera terenurile în cauză, și nu numai. Ceea ce au și făcut, în iunie 2018. Vorbim despre 6,5 hectare. În dosar, a depus cerere de intervenție și societatea Somaco Construct, cerere ce a fost admisă de instanță.

ANAR a invocat excepția de neconstituționalittaea a prevederilor art.1, art.2, art.3 şi art.8 din Legea nr. 42/2010 privind darea în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale a unor bunuri aflate în domeniul public al statului. L atermenuld in 28 ianuarie, Tribunalul a admis cererea de sesizare Curții Constituționale. Ultimul termen de judecată a avut loc pe 11 martie, însă instanța a amânat cauza pentru 8 aprilie, în vederea depunerii la dosar probe suplimentare.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fostul primar are toata vina , actualul doar trage ponoasele . Are numai probleme din cauza lui Matei
3
1
Nu este de vanzare.Multumim psd
5
0
Stat slsb jucat pe degete de miste infractori ordinari.
2
0
...0000......
1
0
Nu stiu la care oligofren te referi, dar malul lacului de la Ovidiu a fost instrainat de Mitica Bocai, pana in 2012. Cauta pe goagal
1
0
Pai eu am trecut plaja Navodari care facea parte din domeniul public de interes national in domeniul primariei si poc cu ea la retrocedari de unde luam drept de smecher.Averea mea se ridica la peste 20 milioane euro. Din tabara de copii mi-am tras 6 HA,pe care le-am parcelat si le-am trcut pe Top vision firma mea cu o valoare mica de tot.M-a ajutat notara de la Ovidiu.Pentru acesta terenuri am tras gaze ,apa cu banii de la primarie pentru ca sunt smecher.Mare javra ce sunt i-am dat si cumnatului teren din tabara spre mare. Comanescu a consolidat malul lacului I-am cerut 100.000 euro.N-a dat.
8
0
Tot ce se intampla la Navodari este mana derbedeului de Marius Gherasim, fost consilier local, asociatul Mirelei Matichescu la restaurantul Mackerel. Acest jeg uman a distrus orasul si a pus mana pe terenuri la malul marii pe numele interpusilor. Sa vina DNA si la puscarie cu grasul asta obosit.
6
0
Verificati si la Ovidiu. Oligofrenul ala a facut jaf cu terenurile de pe malul lacului, mai ales in zona sitului arheologic. Exista kokalari care au mai bine de jumatate de casa construita in lac, in dispretul total al legii. La ei singura lege este da-mi spaga si faci ce vrei.Un control de fond ar scapa orasul de multi retardati pentru multi ani de aici inainte, chiar daca ar supraaglomera puscaria de la Poarta Alba.
8
1
nam facut numai eu si consilierii mei sint partasi
7
1
Tot respectul pentru Chelaru, care nu stia nimic, saracul de el Mafia din Navodari functioneaza la capacitate maxima. DNA-ul ar fi trebuit sa intre de la inceputul mandatului mafiotului Matei si sa aresteze tot ce inseamna functionar din primaria aia corupta. Chelaru continua aceeasi strategie de distrugere a orasului. Oras de la malul marii care arata ca un tomberon de gunoi. Nimic viziune, nimic in capul celor de la primarie. Importanta este spaga pe care o dai atunci cand ai nevoie de ceva. Deh, trebuie sa inghiti si atitudinea celor din birouri, mai sa te scuipe cand le duci o cerere.
8
1
DOMNUL PRIMAR CE TREABA ARE, TOT RESPECTUL PENTRU CHELARU
7
5

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920