REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Stoltenberg se va deplasa la Ankara pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO

Stoltenberg se va deplasa la Ankara pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO

Victor ROTARU 2 iunie 2023 | 00:00 931

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că se va deplasa în curând în Turcia pentru a discuta despre primirea Suediei în Alianţă, transmit Reuters şi AFP.

Stoltenberg se va deplasa la Ankara pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO

'Am vorbit cu preşedintele Erdogan în această săptămână (...) şi, de asemenea, voi merge la Ankara în viitorul apropiat pentru a continua să abordăm modul în care putem asigura aderarea Suediei cât mai rapid posibil', a spus Stoltenberg la Oslo, în deschiderea unei reuniuni de două zile a miniştrilor de externe din statele NATO.

Suedia şi vecina sa Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa ''teroriştilor'' kurzi refugiaţi în această ţară. În ce o priveşte, Budapesta a menţionat neînţelegeri cu Suedia privind fondurile UE. Între timp, Finlanda a devenit, la începutul lui aprilie, al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Răspunzând unei condiţii-cheie a Ankarei, parlamentul suedez a adoptat o nouă lege care interzice activităţile legate de grupări extremiste, întărându-şi astfel legislaţia cu privire la terorism. Noua lege intră în vigoare joi.

'Sunt încrezător că Ungaria va ratifica şi ea protocolul de aderare', a mai spus Stoltenberg la reuniunea de la Oslo.

La rându său, şeful diplomaţiei suedeze a apreciat joi că ţara sa îndeplineşte toate condiţiile de aderare la NATO, şi a chemat Turcia şi Ungaria să renunţe la opoziţie.

'Suedia şi-a ţinut toate angajamentele pe care ni le-am asumat la summitul de la Madrid de anul trecut, inclusiv o nouă legislaţie cu privire la terorism', a declarat Tobias Billstrom.

'A sosit timpul ca Turcia şi Ungaria să înceapă să ratifice aderarea Suediei la NATO', a apreciat el.

'Acesta nu a fost niciodată un sprint, este un maraton, căruia îi vedem acum finalul', a adăugat ministrul suedez, potrivit agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369