REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
20.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Studenții de la UMC încep cursurile în noua casă de la Baza Nautică. Video

Studenții de la UMC încep cursurile în noua casă de la Baza Nautică. Video

Mirela PASCAL 29 septembrie 2023 | 00:00 4490

Luni, 2 octombrie, Universitatea Maritimă Constanța își deschide larg porțile pentru a-i primi pe studenți, în noul an universitar 2023-3024. Cu această ocazie, Cornel Panait, președintele Senatului Universității Maritime Constanța, s-a aflat în studioul Replica, pentru a vorbi despre noutățile din noul an, dar și despre surprizele pe care le-a pregătit studenților. Cu această ocazie, Cornel Panait a făcut și un anunț important: în martie 2024 îi expiră mandatul și nu știe dacă va mai continua la UMC.

Studentii de la UMC incep cursurile in noua casa de la Baza Nautica. Video

În debutul interviului, Cornel Panait, șeful Senatului UMC, a vorbit despre deschiderea noului an școlar, care va avea loc într-un alt cadru față de cum ne-a obișnuit, și anume la Baza Nautică, la noua clădire a universității. „Avem deschiderea luni, pe 2 octombrie, la ora 10. Într-una din întâlnirile noastre anterioare, spuneam că ne este greu să terminăm construcția noii clădiri de la Baza Nautică. Trebuia inaugurate de un an, dar, din nefericire, nu s-a întâmplat. Termenele s-au tot prelungit. Iată că acum suntem în momentul în care putem deschide ușile acestui nou corp de clădire, care va reprezenta un lucru atât bun, cât și util. Este un lucru care ne va face să lucrăm mai bine, mai comod și mai aproape de misiunea pe care ne-am asumat-o. Inaugurarea nu știu dacă va avea loc, pentru că trebuie să se întâmple după ce recepția finală se produce”, a declarat Panait.

Studentii de la UMC incep cursurile in noua casa de la Baza Nautica. Videonoua clădire a UMC

Noua clădire a UMC are 6 săli pentru seminar, săli pentru laboratoare și simulatoare

Această nouă clădire are desfășurat în jur de 3200 de mp, adică suprafața Aulei Universității, pe care noi dorim să o mutăm din zona centrală, din zona de la Campus, care are 325 de locuri pentru studenți. Mai avem încă 4 săli de predare. Avem 6 săli pentru seminar, săli pentru laboratoare și simulatoare. Noutatea constă într-un simulator de tip macara, care nu există în momentul de față și pe care noi l-am cumpărat destul de greu, pentru că el a trebuit să fie configurat în funcție de ceea ce dorim noi. Acest simulator macara se referă atât la operarea containerelor, cât și la posibilitatea de a funcționa pentru instalații off-shore, atunci când este necesar să se pozeze conducte care să aducă gazul sau țițeiul, de la locul de exploatare, în largul mării. În afara studenților noștri, beneficiari vor fi și cei care doresc să se perfecționeze în acest domeniu. Un al doilea simulator, de asemenea foarte important, este unul pentru a pune balast. Cei care cunosc industria știu că apa de balast este un lucru vital. Acest simulator permite echilibrarea navelor, a platformelor, prin manevre care înseamnă scurgere sau acces de apă de balast. Este un simulator deosebit de complex și el vine în completarea unui simulator de produse lichide, pe care Universitatea îl are. În acest fel vom acoperi toată zona aceasta de echilibrare  a navelor. Am înlocuit de asemenea în laboratorul central, un stand de încercare motoare, cu un nou motor, pe care l-am achiziționat din Spania. Studenții noștri vor putea să facă astăzi exerciții mult mai aproape de adevăr. Ne-am dorit ca prin construcția acestui corp de clădire să reușim să ducem toți studenții de la o facultate într-un sediu și toți studenții de la cealaltă facultate în alt sediu. Așadar, studenții de la Facultatea de Navigație vor lucra în proporție de 80-85% numai în sediul din centru, iar studenții de la Electromecanică vor lucra în sediul de la Baza Nautică. Problema locurilor de parcare acolo este 100% rezolvată”.

Mai multe despre subiect, în materialul VIDEO de mai jos:

O nouă specializare la UMC

Securitate cibernetică, o nouă specializare la UMC Constanța, iar gradul de ocupare al locurilor e destul de ridicat, față de alte specializări. „Este singura specializare din țară cu această titulatură. Pentru această specializare am dat concurs doar în luna septembrie. Această specializare, evaluată de ARACIS, a apărut într-o Hotărâre de Guvern, nu din iunie, ci în august. Noi știam că ea este autorizată, dar nu puteam să dăm concurs. Am dat concurs după emiterea deciziei. Avem o capacitate de școlarizare de 50 de locuri. Concursul a avut loc ieri. Din cele 50 de locuri, avem ocupate, deocamdată, 43 de locuri. Este un lucru foarte bun. Este specializarea cu cel mai mare grad de acoperire a numărului de locuri. Dacă ne uităm și vedem cum am înmatriculat în această sesiune de admitere, vorbim de iulie-septembrie, în afară de Navigație, unde înmatricularea a fost relativ bună, secțiunile de tip maritim nu au mai mers la fel de bine. De exemplu, Electromecanica nu a înmatriculat bine. Au rămas destul de multe locuri libere. La Electromecanică în jur de 50% din locuri sunt libere. Apetitul tinerilor pentru această meserie nu mai este la fel de ridicat”.

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Studenții străini, un subiect delicat

Legat de numărul studenților străini, Panait a declarat că la acest capitol se confruntă cu o problemă delicată. „Subiectul studenților străini este unul destul de delicat. Delicatețea subiectului este dată de faptul că bazinul de recrutare pentru asemenea studenți este Extremul Orient, Nepal, Bangladesh, India. Mai avem și Filipine, care reprezintă o țară care furnizează enorm de multă forță de muncă pentru navigație, nu are universități de marină, care să o ducă în categoria țărilor cu învățământ în domeniu recunoscut. Anul trecut am avut 270 de scrisori de acceptare din Bangladesh. De când a apărut această problemă cu Schengen, rigurozitatea cu care sunt acceptate aceste documente a crescut extrem de mult. Pentru a migra din Bangladesh cu viză de muncă trebuie să plătești 9.000 de euro, iar pentru a imigra cu miză de studii ai nevoie de 5.000 de euro. Domnul consul care ne-a furnizat aceste detalii a vrut să transmită că o bună parte a celor care obțin scrisori de acceptare nu vor să studieze, ci să vină în România pentru a ajunge pe această cale în Germania. Filtrele pe care noi le-am aplicat în acest an au fost mult mai riguroase, pentru că nu suntem dispuși nici noi, nici Ministerul Educației, să emitem scrisori de acceptare în disperare, care după aceea să nu se materializeze. Acesta este motivul pentru care cerem o serie întreagă de confirmări.

Mai multe, în materialul VIDEO de mai jos:

Ce spune Cornel Panait despre o posibilă retragere

Tot în studioul Replica, Cornel Panait a anunțat, anul trecut, că se va retrage de la UMC atunci când își va încheia misiunea. Iar misiunea lui a fost clădirea nouă a UMC, despre care am vorbit mai sus. Având în vedere că lucrările au ajuns la final, l-am întrebat pe Panait dacă își menține poziția. „Eu am anunțat aceste lucruri și am spus că odată terminat acest proiect, eu personal consider că alte proiecte noi de o asemenea magnitudine nu cred că pot să coordonez, să mai conduc și nici nu îmi propun, dar Universitatea s-ar putea să identifice fel de fel de alte oportunități. Să fii pe șantier așa cum am fost eu 5 zile pe săptămână este complicat. Personal, în proporție de 90% îmi respect promisiunea și angajamentul pe care l-am făcut ca activitatea mea de administrație la Universitate să se termine începând cu acest an. Am început, lucrez, sunt președintele Senatului, îmi voi duce mandatul până la capăt dar sunt sceptic că îl voi continua. Mandatul este până în luna martie. Sunt dispus oricând să las locul oricui poate să vină. Important este cine poate!”, a  declarat Cornel Panait. „În momentul în care am devenit rector al Universității, care la înființare avea 1.400 de studenți, ajunsese la doar 650 de studenți. Avea la baza nautică, acolo unde am construit cât am putut, un hangar pentru bărci și două terenuri de tenis făcute cu ciment. În momentul în care am devenit rector, veneam din viața privată și știam ce trebuie să facă un om pentru a dezvolta o entitate. Când am venit, în primul rând am renovat clădirea, am recompartimentat clădirea dărâmând multe ziduri și creând multe săli pentru studenți.  Am avut la un moment dat și 7.000 de studenți. Am achiziționat echipamente, am transformat laboratoarele, din laboratoare cu fiare vechi, în niște laboratoare adevărate, am construit la baza nautică două clădiri mari, una cu spații de învățământ, iar cealaltă noul corp. Am construit un nou laborator, am structurat deci tot ceea ce înseamnă învățământ... Cine nu poate să vadă aceste lucruri, le vede doar la nivelul lui mental”, a  concluzionat Panait.

Mai multe despre subiect, urmăriți în VIDEO de mai jos:

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212