REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Studiu: Alăptarea face mamele mai fericite?

Studiu: Alăptarea face mamele mai fericite?

Replica API 12 ianuarie 2021 | 00:00 877

Alăptarea este recomandată deoarece are o serie de beneficii asupra copilului, inclusiv o imunitate mai puternică și chiar indicații că poate ajuta la prevenirea obezității.

Sursă foto: Shutterstock

Oxitocina este unul dintre cei mai importanți hormoni care leagă o mamă de copilul ei, deși are și alte roluri în organism. Cercetătorii de la Universitatea Kyoto și Universitatea Azabu din Japonia raportează într-un nou studiu că nivelurile de oxitocină ale unei femei care alăptează sunt mari, ceea ce face ca proaspăta mamă să vadă lumea „în roz”, prin conexiunea stabilită cu sugarul, dar și cu alte persoane, scrie doc.ro.

Constatările, publicate in jurnalul științific Biology Letters, oferă noi perspective asupra efectelor comportamentale ale hrănirii la sân, care trec dincolo de răspunsul obișnuit al psihicului mamei la noul-născut.

Oxitocina este cel mai bine recunoscută pentru rolul său în nașterea și creșterea copilului, provocând contracțiile în timpul travaliului și favorizând alăptarea. Efectele sale nu sunt însă doar fizice. Nivelurile mai mari de oxitocină întăresc legătura afectivă dintre mamă și copil.

Oxitocina încurajează conexiunile interumane

Acest hormon are un efect asupra modului în care reacționăm față de alte persoane, deoarece temperează emoțiile negative, cum ar fi stresul și anxietatea. De asemenea, ne îmbunătățește recunoașterea expresiilor faciale pozitive, reducând în același timp recunoașterea celor negative.

Cu toate acestea, o mare parte dintre cunoștințele despre efectele comportamentale ale oxitocinei provin din studierea populațiilor cărora li s-a administrat oxitocină și, prin urmare, nu au fost luate în considerare efectele nivelurilor de oxitocină produse în mod natural.

În loc să examineze efectele resimțite de persoanele care primesc oxitocină, echipa de cercetare implicată în acest studiu a fost mai curioasă să vadă cum le influențează nivelul de oxitocină naturală pe proaspetele mame. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au investigat modul în care mamele au reacționat la imaginile unor fețe umane înainte și după alăptare (nivelurile de oxitocină fiind diferite în cele două momente).

Studiul a constatat că a existat o variație mare a oxitocinei de la o participantă la alta și că această variație s-a corelat cu răspunsurile lor la fețele adulte care au prezentat expresii pozitive sau negative. Mai exact, mamele care aveau mai multă oxitocină au fost mai apte să recunoască expresiile pozitive.

Alăptarea este recomandată în întreaga lume, deoarece are o serie de beneficii asupra copilului, oferind inclusiv o imunitate mai puternică împotriva mai multor boli și infecții. Există și unele indicații cum că alăptarea poate ajuta la prevenirea obezității copilului. Există, de asemenea, o serie de beneficii pentru mamă, inclusiv o recuperare mai rapidă după naștere.

Ce beneficii are alăptarea?

Despre alăptare se știe că este benefică nu doar pentru bebeluș, ci și pentru dezvoltarea lui ulterioară. Laptele matern oferă din abundență nutrienți ușor de absorbit, proprietăți imune și anticorpi vii de la mamă.

Sistemul imunitar mai matur al mamei produce anticorpi împotriva germenilor la care au fost expuși ea și copilul. Acești anticorpi intră în laptele ei pentru a proteja bebelușul de boli. Laptele matern conține, de asemenea, substanțe care calmează în mod natural sugarii. Nu mai puțin important, alăptarea are beneficii și pentru mamă.

Beneficiile alăptării pentru bebeluș

Un sistem imunitar mai puternic

Risc mai mic de diaree, constipație, gastroenterită, reflux gastroesofagian și enterocolită necrotizantă prematură

Mai puține răceli și boli respiratorii, cum ar fi pneumonia, virusul sincițial respirator și tusea convulsivă

Mai puține infecții ale urechii, în special cele care afectează auzul

Mai puține cazuri de meningită bacteriană

O vedere mai bună și un risc mai scăzut de retinopatie de prematuritate

Rată mai mică de mortalitate infantilă

Rată mai mică de sindrom al morții subite a sugarilor

Mai puține boli în general și mai puține spitalizări.

Alăptarea are beneficii și ulterior în viața copilului și anume:

Mai puține cazuri de alergii, eczeme și astm

Mai puține tipuri de cancer în copilărie, inclusiv leucemie și limfoame

Risc mai mic de diabet de tip 1 și 2

Mai puține cazuri de boală Crohn și colită

Rate mai mici de boli respiratorii

Mai puține probleme de vorbire și ortodonție

Mai puține carii

Un risc mai mic de a deveni obez

Imunitate mai puternică în fața infecțiilor.

Beneficiile alăptării pentru mamă

O femeie care alăptează pierde mai rapid în greutate după naștere, arzând aproximativ 500 de calorii în plus pe zi pentru a furniza aportul necesar de lapte pentru bebeluș. Alăptarea stimulează uterul să se contracte și să revină la dimensiunea normală, femeia confruntându-se, de asemenea, cu mai puține sângerări postpartum, un risc mai mic de infecții ale tractului urinar și un risc mai mic de anemie.

În plus, alăptarea face ca proaspăta mamă să aibă șanse mai mari de a nu se confrunta cu depresia postpartum și de a avea o dispoziție mai bună în general. Alăptarea produce oxitocina și prolactina, hormoni calmanți în mod natural, care promovează reducerea stresului și sentimentele pozitive.

Prin intermediul alăptării, conexiunea dintre mamă și copil crește. Alăptarea favorizează mai mult contact piele pe piele și mângâieri, de care bebelușul are mare nevoie. Mulți consideră că această legătură afectuoasă în primii ani de viață ajută la reducerea problemelor sociale și comportamentale atât la copii, cât și la adulți.

Nu mai puțin important pentru mamă, alăptarea scade riscul de cancer mamar și ovarian, micșorează riscul de poliartrită reumatoidă, lupus, endometrioză, osteoporoză, diabet și boli cardiovasculare.

Alăptarea nu este o perioadă ușoară, dar poate fi îmbunătățită

Perioada de alăptare este epuizantă pentru proaspăta mamă, dar există metode prin care situația se poate îmbunătăți. Femeia trebuie să aibă în vedere un program de odihnă, de preferat odată cu copilul, și să nu se streseze cu treburile casnice. Ajutorul apropiaților este neprețuit și nu trebuie refuzat.

De asemenea, mama trebuie să aibă grijă de propria nutriție în perioada alăptării, să consume proteine, să limiteze cofeina, dar să bea până la 3 litri de apă pe zi . Și suplimentele alimentare pot fi de folos, cu acordul medicului. De exemplu, un supliment cu vitamine și minerale (vitaminele A, C, D, E și complexul de B-uri, calciu, fier, zinc, seleniu) poate să asigure suportul nutrițional pentru organismul solicitat de alăptare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108