REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Studiu: Consumul de pește poate împiedica un al doilea accident vascular cerebral

Studiu: Consumul de pește poate împiedica un al doilea accident vascular cerebral

Replica API 14 aprilie 2021 | 00:00 980

O analiză a mai multor studii de amploare care au implicat participanți din peste 60 de țări a constatat că aportul regulat de pește gras poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare la persoanele care au avut un accident vascular cerebral sau un infarct.

Sursă foto: Shutterstock

Bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de deces la nivel mondial, majoritatea deceselor fiind provocate de infarcturi sau de accidente vasculare cerebrale. Majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin abordarea factorilor de risc comportamentali, cum ar alimentația nesănătoasă și obezitatea, lipsa de activitate fizică, fumatul și consumul excesiv de alcool, scrie doc.ro.

S-a dovedit științific că renunțarea la fumat, reducerea cantității de sare din dietă, consumul sporit de fructe și legume, activitatea fizică regulată și evitarea abuzului de alcool reduc riscul bolilor cardiovasculare. În plus, tratamentul medicamentos al diabetului, hipertensiunii și al lipidelor crescute din sânge poate fi necesar pentru a reduce riscul cardiovascular și a preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Despre acizii grași Omega-3 s-a descoperit că sunt asociați cu un risc mai scăzut de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. În acest context, oamenii de știință afirmă că există un beneficiu semnificativ al consumului de pește la persoanele cu boli cardiovasculare. Concret, persoanele cu risc crescut de evenimente cardiovasculare care consumă două porții de pește bogat în Omega-3 pe săptămână își micșorează acest risc.

Consumul de pește aduce beneficii persoanelor care au trecut printr-un eveniment cardiovascular

Potrivit constatărilor unei analize publicate în JAMA Internal Medicine în martie 2021, peștele gras are beneficii modeste pentru pacienții care au suferit un eveniment cardiovascular.

Cercetătorii spun că acest studiu are implicații importante pentru liniile directoare privind consumul de pește la nivel global. Mai precis, rezultatele indică faptul că o creștere a consumului de pește și în special a consumului de pește gras la pacienții cu antecedente cardiovasculare poate avea un beneficiu cardiovascular modest. În studiul de față nu s-a observat niciun beneficiu al consumului de pește la cei fără boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Savanții consideră că persoanele cu risc scăzut de boli cardiovasculare se pot bucura în continuare de o protecție modestă împotriva acestor afecțiuni prin consumul de pește bogat în Omega-3, dar beneficiile pentru sănătate sunt ceva mai puțin pronunțate decât în cazul celor cu risc ridicat.

Constatările s-au bazat pe date de la aproape 192.000 de persoane din patru studii, inclusiv aproximativ 52.000 cu boli cardiovasculare, și este singurul studiu realizat pe toate cele cinci continente. Studiile anterioare s-au concentrat în principal pe America de Nord, Europa, China și Japonia, cu puține informații din alte regiuni.

Oamenii de știință spun că acesta este de departe cel mai divers studiu legat de efectele consumului de pește în ceea ce privește sănătatea pe termen lung și singurul cu un număr suficient de reprezentanți din țările cu venituri mari, medii și mici de pe toate continentele locuite ale lumii.

Ce beneficii are consumul de pește?

Peștele este util pentru o nutriție adecvată deoarece este o sursă de proteine de calitate și este sărac în grăsimi. Conținutul de Omega-3, vitaminele B2 și D, calciu, fosfor, fier, zinc, magneziu și potasiu ajută la reducerea tensiunii arteriale și la scăderea riscului de infarct sau accident vascular cerebral și contribuie la menținerea sănătății creierului.

Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru creștere și dezvoltare. Acidul docosahexaenoic (DHA) este deosebit de important pentru dezvoltarea creierului și a ochilor, motiv pentru care este adesea recomandat ca femeile însărcinate și cele care alăptează să consume suficienți acizi grași Omega-3.

Peștele poate fi introdus cu ușurință în alimentație, mai ales ca fel principal la masa de prânz sau la cină. Beneficiile peștelui pentru sănătate cresc dacă este preparat la abur, fiert sau la cuptor și dacă este consumat împreună cu alte alimente sănătoase, cum sunt salata verde, broccoli-ul, fasolea verde și asezonat cu lămâie și usturoi. Persoanele care nu mănâncă pește pot să apeleze la suplimente alimentare de calitate, certificate, cu ulei de pește de mare adâncime. Ca în cazul oricăror suplimente, e bine să se ceară sfatul medicului înainte de administrare.

Beneficiile acizilor grași Omega-3

Rezultatele studiilor privind corelația dintre dietele bogate în pește și fructe de mare și bolile de inimă oferă dovezi moderate că persoanele care consumă aceste alimente cel puțin o dată pe săptămână sunt mai puțin susceptibile de a deceda din cauza bolilor de inimă decât cele care consumă rar sau niciodată.

O revizuire din 2012 a literaturii științifice a concluzionat că EPA și DHA, tipurile de acizi grași Omega-3 care se găsesc în pește, pot fi utile în ușurarea simptomelor poliartritei reumatoide.

Acizii grași Omega-3 au o importanță deosebită în timpul creșterii și dezvoltării fetale, precum și în copilărie. E bine ca femeile însărcinate să ia suplimente de calitate cu Omega-3, mai ales în ultimul trimestru de sarcină.

Există cercetări în curs de desfășurare privind acizii grași Omega-3 și bolile creierului și ale ochilor, dar mai este nevoie de dovezi pentru a trage concluzii cu privire la eficacitatea Omega-3 pentru aceste afecțiuni. DHA joacă roluri importante în funcționarea creierului și a ochiului și cercetătorii investighează activ posibilele beneficii ale DHA și ale altor acizi grași Omega-3 în prevenirea sau tratarea unei varietăți de afecțiuni legate de creier și ochi.

American Heart Association recomandă pacienților care nu au antecedente de boli de inimă să consume cel puțin două porții de pește în fiecare săptămână; soiurile sălbatice cum ar fi macroul, tonul, somonul, sardinele și heringul conțin cantități mari de acizi grași Omega-3.

Pentru cei care suferă de boli de inimă, medicul poate recomanda atât consumul regulat de pește, cât și administrarea de suplimente alimentare, cum ar fi un gram de EPA + DHA în fiecare zi, mai ales dacă dieta este săracă în pește.

E bine ca pacienții care au niveluri ridicate de trigliceride să consume mai multe alimente care sunt surse bune de acizi grași Omega-3, chiar dacă li s-au recomandat deja medicamente pentru a reduce nivelul trigliceridelor; deci, pe lângă tratamentul recomandat de medic, e bine să se consume frecvent și pește gras.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108