REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

SUA a dat undă verde Israelului pentru o invazie în Gaza

SUA a dat undă verde Israelului pentru o invazie în Gaza

Ana Maria LIPAN 20 octombrie 2023 | 08:07 449

Invazia terestră a armatei israeliene în Fâşia Gaza încă se lasă aşteptată, iar între timp autoritățile de la Tel Aviv au oferit o serie de informații despre "Operațiunea Săbii de Fier", o campanie militară fără egal în ferocitatea sa și diferită de orice lucru pe care Israel l-a desfășurat în zonă anterior. Joe Biden i-a dat undă verde, în privat, lui Beniamin Netanyahu pentru o invazie terestră în Gaza. În timpul vizitei de 8 ore în Israel, președintele SUA i-a spus liderului israelian în spatele ușilor închise că sprijină pe deplin planurile acestuia de a lansa o ofensivă pentru eradicarea Hamas, iar la întoarcerea la Washington a ținut un discurs în care a anunţat că va cere Congresului american să finanţeze "urgent" ajutor pentru Israel şi Ucraina.

SUA a dat unda verde Israelului pentru o invazie in Gaza

Forţele israeliene au întreprins joi un raid şi au procedat la un atac aerian într-o tabără de refugiaţi palestinieni din Cisiordania ocupată, ucigând cel puţin 12 persoane, au declarat oficiali palestinieni, iar poliţia israeliană a anunţat că un ofiţer a fost ucis în timpul raidului, relatează Reuters.Armata israeliană a declarat că atacul, în care, în mod excepţional, s-a recurs la utilizarea puterii aeriene în Cisiordania, a vizat un grup de palestinieni "care reprezentau o ameninţare pentru soldaţii din zonă". Armata a precizat că a arestat 10 palestinieni în timpul raidului.

Agenţia oficială de ştiri a Autorităţii Palestiniene, WAFA, a declarat că zeci de palestinieni au fost răniţi în timpul confruntărilor din tabăra de refugiaţi Nur Shams, de la periferia oraşului central Tulkarm, în apropiere de graniţa teritoriului cu Israelul. Violenţele din Cisiordania s-au intensificat de când Israelul a început să bombardeze Gaza ca represalii la atacul Hamas din 7 octombrie asupra oraşelor israeliene, care s-a soldat cu cel puţin 1.400 de morţi. Din 7 octombrie, trupele israeliene au ucis peste 70 de palestinieni şi au arestat peste 800 în Cisiordania, potrivit oficialilor palestinieni.

Un distrugător american a doborât joi trei rachete care ar fi fost lansate din Yemen spre Israel

Un distrugător american "operând în nordul Mării Roşii" a doborât joi trei rachete sol-sol şi mai multe drone "care se îndreptau potenţial spre ţinte din Israel" şi lansate de rebelii houthi din Yemen, a anunţat Pentagonul, relatează AFP, sursa citată de observatornews.ro. 

"Din ceea ce ştim", nu s-au înregistrat răniţi printre marinarii de pe USS Carney sau printre civilii de pe uscat, a precizat Departamentul american al Apărării într-o conferinţă de presă.

Rebelii houthi, susţinuţi de Iran, au preluat controlul asupra capitalei yemenite, Sanaa, în 2014, declanşând un război împotriva forţelor guvernamentale care a făcut sute de mii de morţi şi milioane de strămutaţi, scufundând ţara într-una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Biden cere 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan

Hamasul palestinian şi preşedintele rus Vladimir Putin vor fiecare să "nimicească" democraţii, a afirmat Joe Biden joi seară într-un discurs foarte solemn adresat naţiunii, în cursul căruia a anunţat că va cere Congresului american să finanţeze "urgent" ajutor pentru Israel şi Ucraina, scrie AFP.

Statele Unite vor fi mai în siguranţă "pentru generaţii" dacă vor ajuta aceste două ţări în război, a insistat preşedintele american într-un rar discurs din Biroul Oval al Casei Albe. "Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au acest lucru în comun: vor să nimicească complet o democraţie vecină", a adăugat democratul de 80 de ani, care tocmai s-a întors de la Tel Aviv unde l-a asigurat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că Statele Unite sunt alături de ţara sa.

Acesta este motivul pentru care el va cere vineri Congresului să finanţeze "de urgenţă" ajutor pentru Israel şi Ucraina, "partenerii noştri esenţiali". Cu acest mesaj adresat naţiunii, al doilea doar ţinut din celebrul "Resolute desk", Joe Biden, candidat la realegere, vrea să-şi convingă oponenţii din dreapta dură, dar şi alegătorii obosiţi de conflictul din Ucraina despre necesitatea unui pachet financiar enorm pentru Kiev şi Israel.

Legând apărarea Israelului de cea a Ucrainei, el speră că va reuşi să găsească consensul care până acum i-a lipsit în Congres pentru a finanţa o asistenţă militară acordată suplimentar Kievului. Este, de asemenea, o oportunitate pentru democrat de a face un contrast cu Partidul Republican dat peste cap de anumiţi aleşi devotaţi lui Donald Trump - pe care Joe Biden l-ar putea înfrunta din nou la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024.

Democraţii deţin Senatul, în timp ce, de la începutul anului, conservatorii au controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. Or, aripa cea mai de dreapta a Partidului Republican nu numai că l-a demis pe preşedintele Camerei inferioare, dar nu a reuşit până în prezent să impună vreunul dintre membrii săi în fotoliul de "speaker". Instituţia se înfundă, aşadar, în criză, neputând deocamdată să adopte cel mai mic proiect de lege.

Potrivit unei surse apropiate discuţiilor, Casa Albă vrea să ceară Congresului un pachet comun de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan şi criza migranţilor de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468