REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.4° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

SUA, după moartea lui Prigojin: "Puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să nu fie în spatele lor"

SUA, după moartea lui Prigojin: "Puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să nu fie în spatele lor"

Ana Maria LIPAN 25 august 2023 | 00:00 1040

Şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi murit ieri, lângă Moscova, după ce avionul în care se afla ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană rusă. Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile a Rusiei, alături de Prigojin în avion se aflau alte nouă persoane, printre care şi secundul său la conducerea Wagner, Dmitri Uţkin. Toţi cei de la bord au fost confirmaţi morţi. Kremlinul nu a comentat până acum moartea celui cunoscut în toată lumea drept "bucătarul lui Putin". Mercenarii grupului Wagner, însă, ameninţă cu un nou marş spre Moscova.

SUA, dupa moartea lui Prigojin: 'Putine lucruri se intampla in Rusia fara ca Putin sa nu fie in spatele lor'

Avionul privat în care se afla Evgheni Prigojin a decolat de pe aeroportul Șeremetievo, de lângă Moscova cu destinaţia Sankt Petersbourg, ieri, după ora 14.30. Potrivit presei ruse, aeronava a fost în aer mai puțin de jumătate de oră. Dispare de pe radare deasupra regiunii ruse Tver, la doar câțiva kilometri de Moscova. Mai multe imagini postate pe rețelele sociale surprind momentul în care avionul, cuprins de flăcări, cade necontrolat şi explodează la impactul cu solul.

Înainte de prăbuşire, martorii spun că au auzit două zgomote puternice. Şi imediat după aceea, au văzut avionul în picaj. La bord, alături de Evgheni Prigojin erau alte nouă persoane, printre care doi dintre adjuncţii săi, Dmitri Uţkin - Rogov şi Valeri Cekalo. La scurt timp după ce au aflat că avionul lui Evgheni Prigojin s-a prăbușit, mercenarii Wagner au anunțat că îl suspectează pe Vladimir Putin de tentativă de ucidere a șefului lor. 

Noi imagini de la locul prăbușirii arată bucăți din avion care par să fi fost lovite de muniții precum cele lansate de rachetele antiaeriene, spun experţii militari. Grupul Wagner a postat un mesaj pe platforma de socializare Telegram în care îi acuză pe oficialii Kremlinului, cu Putin în frunte, că ar fi responsabili de asasinatul lui Prigojin.

Wagner vrea să răzbune preuspusa moarte a lui Prigojin

"Dacă informațiile despre moartea lui Prigojin se confirmă, vom organiza un al doilea "Marș al Justiției" asupra Moscovei!" Unii mercenari au postat deja clipuri cu mesaje de ameninţare.

Totuşi, într-un comunicat Wagner se vorbeşte şi despre o posibilă scăpare pentru Prigojin. Bărbatul s-ar fi aflat de fapt într-un al doilea avion care a survolat Moscova. Prigojin ar fi obişnuit să folosească mai multe avioane în călătoriile sale pentru derută.

Coincidenţă sau nu, moartea lui Evgheni Prigojin are loc la două luni după ce cel poreclit "bucătarul lui Putin", a condus o rebeliune a mercenarilor Wagner împotriva conducerii militare ruse. El a ocupat mai multe clădiri administrative din oraşul Rostov pe Don şi a cerut demisia ministrului Apărării, Serghei Şoigu. Răzmeriţa a durat 24 de ore. La insistenţele lui Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, opreşte marşul către Moscova şi acceptă să se exileze la Minsk. Iulian Chifu, analist politică externă: A fost o mezalianţă între doi criminali. Trebuie subliniat, Prigojin nu este vreun erou, cum Putin nu are cum vreodată să fie erou.

După aproximativ o lună de la revolta Wagner, apare însă la Sankt Petersburg la un summit găzduit de Vladimir Putin, la care participă mai mulţi lideri africani. Cu doar două zile înainte să moară, Prigojin publica un video în care sugera că se află în Africa, alături de mercenarii săi. Îmbrăcat în echipament de luptă, el spunea că gruparea sa îi va elibera pe africani.

Reacția SUA

Wagner PCM derulează operaţiuni de recunoaştere şi căutare, pentru a face Rusia şi mai puternică pe toate continentele şi Africa mai liberă. În timp ce presa rusă anunţa moartea lui Prigojin, îmbrăcat la patru ace, Vladimir Putin a mers la un concert prin care au fost marcaţi 80 de ani de la victoria din Bătălia de la Kursk, din cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu a spus nimic despre moartea celui care i-a fost aliat până nu demult. În schimb, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, spune că moartea lui Prigojin nu îl surprinde.

"Nu ştiu încă ceea ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins", a declarat el jurnaliştilor. "Puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să nu aibă de-a face", a adăugat preşedintele american. "Am văzut ceea ce s-a raportat. Dacă acest lucru s-ar confirma, nu ar fi o surpriză pentru nimeni", a declarat anterior Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al executivului american, potrivit observatornews.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si sa ne kkm pe ochii lingailor ce ii sustin! Le-a murit agentul cia si acum latra ca niste sclavi! Multa mwe cu kkt sua multa mwe cu kkt ucraina
2
6
e blestemul celor ucisi cu barosul.....
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468