REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.1° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

SUA susțin că un atac iranian asupra Israelului este iminent

SUA susțin că un atac iranian asupra Israelului este iminent

Victor ROTARU 13 aprilie 2024 | 00:00 289

Israelul se pregătește pentru un atac direct din partea Iranului asupra sudului sau nordului țării în următoarele 24 până la 48 de ore, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, transmite Wall Street Journal. Cu toate acestea, o persoană informată de conducerea iraniană a declarat că, deși planurile de atac sunt discutate, nu a fost luată nicio decizie finală.

SUA sustin ca un atac iranian asupra Israelului este iminent

Forțele de apărare israeliene și Mossad au aprobat planuri de atac asupra Iranului în cazul în care Israelul ar fi atacat de pe teritoriul iranian.

În plus, coordonarea dintre armata americană și cea israeliană a crescut.

Un oficial american a declarat pentru Wall Street Journal că iranienii vor lovi probabil teritoriul israelian și nu proprietăți din afara țării.

Potrivit WSJ, Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene a prezentat planurile operaționale pe care le are la dispoziție liderului suprem Ali Khamenei. Un consultant din cadrul Gărzilor a declarat că una dintre opțiuni este un atac cu rachete cu rază medie de acțiune.

Conturile online afiliate Gărzilor au postat videoclipuri care simulează un atac asupra reactorului nuclear Dimona din Negev și asupra aeroportului din Haifa. Un oficial iranian a declarat anterior că ar putea avea loc o lovitură asupra instalațiilor de desalinizare a apei și a centralelor electrice, în cazul în care Israelul ar riposta.

Khamenei este îngrijorat de faptul că o lovitură directă asupra Israelului ar duce la un rezultat greșit în viziunea sa - dacă Israelul lansează un atac masiv asupra infrastructurii iraniene. „Planul de atac a fost prezentat liderului suprem și acesta analizează riscul politic al acestuia”, a declarat consultantul.

Sursele au declarat că planul iranian include lovituri din partea aliaților din Iraq și Siria care au lansat drone de atac asupra Israelului de la începutul războuiului. Iran și grupările prin care acționează ar putea de asemenea să lovească Înălțimile Golan sau chiar Gaza, pentru a evita lovirea Israelului în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

Un alt plan luat în considerare este un atac asupra unei ambasade israeliene, cu accent pe o misiune într-una din țările arabe, pentru a arăta că legăturile diplomatice cu Israelul au un cost.

Potrivit presei străine, Israelul a aplicat în trecut mai multe lovituri Iranului, inclusiv uciderea unor oameni de știință iranieni și, în 2022, un atac de amploare împotriva unei baze care adăpostea drone de atac în orașul Kermanshah din vestul Iranului. Potrivit rapoartelor, au existat trei runde de lovituri ale dronelor israeliene care au distrus dronele de atac iraniene cu distanță lungă. Această lovitură care ar fi fost efectuată cu ajutorul serviciilor de informații americane, a inclus, de asemenea, distrugerea unui centru logistic și a rezervelor de petrol din bază.

Contrar declarațiilor combative venite din partea liderilor iranieni, Teheranul este îngrijorat de un atac asupra teritoriului său. Mesajul transmis acestora a fost că, dacă vor efectua un atac împotriva Israelului, IDF va riposta în interiorul granițelor lor.

Ministrul apărării Yoav Gallant i-a spus joi omologului său american Lloyd Austin că, dacă va avea loc un atac iranian asupra Israelului, IDF va răspunde în consecință. Premierul Benjamin Netanyahu, care a vizitat o bază a Forțelor Aeriene, a declarat că Israelul se pregătește să răspundă nevoilor sale de securitate atât defensiv, cât și ofensiv.

Comandantul CENTCOM al SUA, generalul Michael Kurilla, care a sosit joi în Israel, s-a întâlnit cu șeful Statului Major al FDI, Herzi Halevi, și a vizitat centrul de comandă al Forțelor Aeriene din Tel Aviv iar vineri urmează să se întâlnească cu Gallant și să viziteze o bază aeriană. Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că nu există schimbări în anunțurile către public privind acțiunile care trebuie întreprinse pentru a asigura securitatea.

Ambasada SUA din Ierusalim a emis joi o alertă de securitate, precum și o alertă de călătorie actualizată pentru Israel, prin care restricționează călătoriile angajaților guvernamentali americani și ale familiilor acestora în orașele Ierusalim, Tel Aviv și Be'er Sheva, probabil ca măsură de precauție înainte de „atacurile de retorsiune iminente” ale Iranului împotriva Israelului, despre care s-a afirmat că nu vor viza centrele cu populație civilă, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272