REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Submarinul "Delfinul" a intrat în reparaţii

Submarinul "Delfinul" a intrat în reparaţii

Replica API 9 decembrie 2011 | 00:00 1091

Lucrări în Şantierul Naval Constanţa

Lucrări în Şantierul Naval Constanţa

În urmă cu trei zile singurul submarin românesc, "Delfinul", aparţinând Forţelor Navale Române, a intrat în reparaţii. Lucrările se vor executa în Şantierul Naval Constanţa. Pe devizul de lucrări se regăsesc operaţiuni cum ar fi sablare şi vopsire operă vie, înlocuire tablă osatură, reparaţie şi recondiţionare autoclave şi pompe de aer comprimat. Durata estimată a lucrărilor este de 20 de zile, submarinul urmând să părăsească şantierul în jurul datei de 24 decembrie a.c.

"NMS Delfinul" (NMS = Nava Majestăţii Sale), primul dintre cele trei submersibile ale Marinei militare române, a fost lansat la 22 iulie 1930 în prezenţa inginerilor navali români şi italieni, precum şi a unei delegaţii a Ministerului român de Război, şi ministru plenipotenţiar al României în Italia, Dimitrie I. Ghica Însă submarinul nu era gata să fie predat. În urma unor litigii între Statul român şi Şantierul Quarnaro din Italia, submarinul a fost în fine predat la 9 mai 1936. După ce şi-a luat torpilele de la Neapole, submarinul a ajuns la Constanţa în 27 iunie şi a fost încadrat în Divizia de Mare cu ocazia Zilei Marinei, în 15 august. Deoarece de la punerea pe cală trecuse aproape un deceniu, submarinul era oarecum depăşit moral, astfel că principala sa destinaţie a fost de navă şcoală, iar în timpul războiului de "navă în viaţă" (engleză ship in being), care obliga adversarul să ia măsuri împotriva pericolului generat de prezenţa sa. În primul deceniu al existenţei sale, "NMS Delfinul" a efectuat numeroase curse în Marea Neagră, Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic, cu misiuni de exerciţiu, de antrenament şi de instructaj, foarte căutate de ofiţerii Marinei militare române, dintre care unii urmaseră în acest scop cursuri de specializare în submersibilele franceze şi italiene. A efectuat de asemenea misiuni hidrografice şi ştiinţifice pentru Institutul Oceanografic din Constanţa întemeiat de Grigore Antipa. Submarinul este inactiv din 1995, din cauza uzurii iremediabile a acumulatorilor. Din 2001 a fost repartizat Academiei Navale Mircea cel Bătrân, făcând parte din categoria navelor-şcoală.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108