REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Sute de angajaţi de la Centrala Nucleară Cernavodă îşi cer drepturile în instanţă! Solicită sporuri de risc!

Sute de angajaţi de la Centrala Nucleară Cernavodă îşi cer drepturile în instanţă! Solicită sporuri de risc!

Replica API 7 decembrie 2018 | 10:31 1665

Zeci de angajați de la Centrala Nuclearelectrica solicită sporuri de 30 % din salariul de bază pentru condiții periculoase de risc! Locurile de muncă din partea nucleară a centralei pe care le ocupă aceștia îi îndreptățesc să beneficieze de acest spor, care se acordă pentru categoria IV de risc radiologic, spun ei.

Mai mult, aceștia mai cer conducerii să le fie acordat dreptul la 10 zile de concediu de odihnă suplimentar ca urmare a desfășurării activității în zone cu risc radiologic. Compania nu este de acord, în contextul în care acest spor, susţine conducerea, ar fi inclus în salariul de bază.

Cât despre cele 10 zile suplimentare de concediu, conducerea spune că, pe lângă concediul obligatoriu, angajații mai beneficiază de încă 5 zile în plus, la care se adaugă între 1 zi și 7 zile de concediu, în funcție de vechimea în muncă a fiecăruia. Încă din 2016, angajații au acționat în instanță compania angajatoare, aceștia fiind reprezentanți de sindicatul CNE Cernavodă. Numai că, judecătorii nu le susțin cerererile.

Mai mulți angajați ai SN Nuclearelectrica SA, Sucursala CNE Cernavodă, reprezentanți de sindicat, solicită că societatea angajatoare să îi încadreze în condiții speciale de muncă pentru perioadele solicitate de către fiecare reclamant în parte; să plătească fiecăruia în parte sporul pentru condiții periculoase (risc radiologic) în cuantum de 30% din salariul de bază, pentru ultimii 3 ani și să le acorde reclamanților un număr de 10 zile de concediu de odihnă suplimentar ca urmare a desfășurării activității în zone cu risc radiologic.

Aceștia spuns că își desfășoară activitatea în condiții grele de muncă, iar prin Legea nr. 226/2006 li s-a acordat beneficiul de a fi încadrați în condiții speciale începând cu data de 01.04.2001. Locurile de muncă unde își desfășoară activitatea în calitate de operatori nucleari sunt încadrate între acelea prevăzute de Legea nr. 226/2006 anexa 1 pct.2, Ordinul 40 al CNCAN, HG nr.583/2001 și Legea nr. 263/2010.

Art. 1 din mai sus menționată stabilește că, începând cu data de 1 aprilie 2001, sunt încadrate în condiții speciale locurile de muncă în care se desfășoară activitățile prevăzute în anexa nr. 1. Iar, conform anexei I pct.2 se nominalizează activitatea din locurile de muncă încadrate în categoriile de risc radiologie III și IV din centrale nuclearoelectrice, unități de cercetare-dezvoltare în domeniul nuclear, unități de fabricare a combustibilului, unități de tratare și depozitare a deșeurilor radioactive, instalații radiologice și alte instalații nucleare.

Cei aproximativ 70 de angajați susțin în acțiunea lor din instanță, deschisă în anul 2016, că unitatea angajatoare a procedat la acordarea grupei de muncă în condiții speciale, în mod fracționat și discreționar, cu încălcarea legislației în vigoare, deși operatorii care își desfășoară activitatea în zona clasică a centralei (clădirea turbinei, casa pompelor, zona diesele de rezervă, zona chileri, zona transformatoare evacuare putere, zona camerei secundare de comandă) sunt supuși riscurilor radiologice majore.

De altfel, și expertiza contabilă efectuatăd e un expert desemnat de instanță a arătat acest lucru. Acest spor le-a fost acordat pentru o scurtă perioadă de timp, între anii 1999-2000, însă ulterior unitatea angajatoare nu a mai plătit acest spor în mod separat, motivând că acesta a fost inclus în salariu.

În ceea ce privește cererea de acordare a 10 zile de concediu de odihnă suplimentar ca urmare a desfășurării activității în zone cu risc radiologic, angajații spun că în contractele colective de muncă din anii 1998-1999 au fost acordate 12 zile de concediu suplimentar, dar în prezent se acordă numai 3 zile, celelalte fiind compensate în bani.

Societatea a arătat în instanță că sporul pentru condiții periculoase a fost acordat în cuantum diferențiat pe categorii de salariați, astfel cum s-a convenit prin contractul colectiv de muncă încheiat în anul 1999, iar ulterior printr-un act adițional la contractul colectiv de muncă au fost modificate grilele de salarizare, iar acest spor a fost inclus în salariul de bază, astfel încât nu se mai regăsește în contractul colectiv de muncă pentru anii ulteriori, ultimul contract colectiv de muncă înregistrat legal la DMIS a Municipiului București în anul 2009 fiind semnat chiar de către președintele sindicatului, și el solicitant al acestor drepturi. Cât despre cele 10 zile de concediu suplimentar, angajații mai beneficiază de încă 5 zile în plus, la care se adaugă între 1 zi și 7 zile de concediu, în funcție de vechimea în muncă a fiecăruia, spune CNE Cernavodă.

Tribunalul Constanța a respins cererea angajaților, la sfârșitul anului trecut, iar în prezent, se judecă recursul, la Curtea de Apel. În septembrie, s-a solicitat efectuarea altei expertize contabile, iar la termenul din 5 decembrie a.c., instanța a amânat termenul pentru 27 februarie 2019, pentru a se lua cunoştinţă de raportul de expertiză.

Trebuie precizat faptul că alți peste 700 de angajați își cer drepturile salariale, într-un alt dosar, înregistrat anul trecut. Faţă de obiectul dosarului, SNN menţionează în informarea transmisă către BVB, că toate drepturile salariale cuvenite salariaţilor au fost achitate integral, cu respectarea legislaţiei incidente, inclusiv sumele de bani care fac obiectul acestui litigiu. SNN îşi va apără drepturile în instanţă şi va comunica acţionarilor şi investitorilor evoluţia litigiului.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felix ilie
0
0
Dovada dislaicurilor la comentari este ca angajati de la Centrala nu muncesc ci stau toata ziua la calculator si citesc ziare!Moldoveni puturosi!
3
0
Dobroge moldova noua !
5
0
Veri, verici, varuti, fratuci, prietenasi din Liga Moldova
5
0
Pentru "centralistul" snn-ist Cristi: mai adauga la aia 2000 de lei urmatoarele: kilowatii gratuiti, bonurile alea nesimtite de 100 ron bucata, zilele de concediu platite dublu si sa ne zici si noua cat iei tu de fapt pe luna.
1
6
Cernavodenii ce avem de ce nu primim
5
4
Contractori sunt si cele de la birouri care nu intra si nici nu au intrat vreodata in zone periculoase. De ce trebuie sa fie tratate la fel cu cei care lucreaza in zone periculoase? Nu lucreaza nici pe departe in mediul radioactiv. La fel si cei de la SNN Buc.care au salarii mai mari decat cei care intra in mediul radioactiv si au caseta dozimetrica.
7
4
Tara de prosti si handicapati, iesiti in pula mea in fata portii si luat-ii de gat si cereti socoteala ca de aia isi bat joc de voi ca taceti cu toate curvele pe linga voi! Va mertati soarta boilor, va joaca mafiotii cum vor!!!
5
5
Angajatii snn_ ului vor bani? Pentru ce? Ca dau ordine la contractori si eu stau ca putorile in birouri site sfideaza daca ai nevoie de ceva?
5
7
O luati in mana s-a bagat balaurul. Cica l-ar afecta pe el..Cat castiga Lojnita securistul cu nevastasa..el 20.000, ea 10.000, pensie 7000 lei. Socotiti....noi pulimea,,,,
3
6
Sa ii ia si la puscarie pe alde Mihai Adrian, Gheorghe Epure, fratii Ichim si toata satra lor de moldoveni parveniti.
13
5
Cei mai puturosi sunt angajati CNEului,noroc cu contractori!
6
10
george spune-ne si noua unde sunt salariile alea de 8000 de lei ca eu tot "centralist" sunt si abia daca ating 2000 cu tot cu ore suplimentare
13
5
Care inghitim radiatii cat cuprinde ce primim de la centrala nucleara?. Cimitirul ortodox din Cernavoda este full de mortaciuni din cauza centralei nucleare !!!.
10
8
locul marianei m , l-a luat nea coita livache care trage-n cosor toate rapandulele din primarie !
15
8
Curva de Mircea Mariana mai e prin cernavoda? Betiva aia care se futea cu cine prindea.
9
3
A inceput iar.Abia se stabilizase banul.Ti-au dracu cu PSD-ul vostru ! Partidul asta trebuie desfiintat ,calcat in picoare,strivit,tras pe roata ! Bleah...!
15
6
Doar aia merita sporuri, ca au 5 perechi de c...., restu nu conteaza decat sa munceasca ca negrii pe bani putini ca de asta e legea in Romanica unii castiga 10.000 altii 1000 si fac aceeasi munca poate chiar mai bine decat ala cu castiguri mari! Ultima solutie ar fi tribunalu dar nu asta din Romanica ci la CEDO frate ca aici sanse zero de dreptate ptr. omul simplu si corect!
13
8
Baietii destepti au luat curent desul pe banii centralei, si lau vandut de 3-4 ori mai scump, eolienele au produs si produc curent care il inmagazineaza c. si il vinde cu profit pt. societati particulare, bani de bani!Salariile centralistilor e.... adevarat incep de la... 8000 la 32000 lei ,muncesc mult pentru cine, Orasul nu i supus radiatiilor, si platim kw din ce in ce mai scump din salarii nici pe afertul lor !
13
14
Doar angajatii SNN-ului merita? De ce nu se ia in considereare ca toti angajatii de pe platform sunt expusi riscului? Daca se intampla ceva la Centrala Nucleara, risca doar acei angajati? Nu este expusa toata populatia? Si ne mai intrebam de ce ne sfideaza.....
22
4
eh nu ma. Mai bagati pegat medicilor, restul categoriilor nu merita. A aparut noul model de x6 si il vor si ei saracutii...cu salariul asta de mizerie nusi permit
12
14

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102