REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tânăra ucisă şi abandonată în morga din Italia a fost repatriată

Tânăra ucisă şi abandonată în morga din Italia a fost repatriată

Replica API 17 august 2013 | 00:00 252

Deputatul Liliana Mincă a fost alături de familia îndoliată

Deputatul Liliana Mincă a fost alături de familia îndoliată

Florentina Boaru, fata din Săveni, Botoşani, omorâtă în Italia şi abandonată la o morgă italiană a fost adusă acasă. După calvarul demersurilor privind repatrierea, trupul fetei a fost adus acasă, în localitatea Bozieni din oraşul Săveni, vineri, 9 august 2013. Deputatul Liliana Mincă a fost alături de familia Boaru şi a participat la înmormântarea fetei.

"Eu am transmis mesajul de condoleanţe familiei îndurerate încă din momentul în care am fost contactată de mama Florentinei. Îmi aduc aminte că era într-o dimineaţă. M-a sunat şi mi-a spus că şi-a pierdut unul dintre copii. Mi-a spus că a fost omorâtă în Italia. Fata plecase să muncească în Italia, pentru că nu găsise un loc de muncă aici, cum de altfel marea majoritate a copiilor nu îşi găsesc un loc de muncă în România. A încercat să-şi găsească norocul în Italia şi, de fapt, şi-a găsit moartea acolo. Mama fetei m-a rugat să încerc să o ajut pentru că nu aveau bani nici măcar să ajungă până în Italia pentru recunoaşterea cadavrului tinerei. Mi-a mai spus că a încercat să obţină ajutorul Primăriei Săveni, Consiliului Judeţean Botoşani, a ajuns inclusiv la domnul preşedinte Florin Ţurcanu, pe care l-a rugat să îi sprijine. Promisiunile au fost deşarte. Dacă Florentina zăcea într-o morgă din Italia, de luni de zile, promisiunile autorităţilor nu au făcut decât să prelungească şederea Florentinei într-un frigider mortuar din Italia. Nu sunt un om bogat, în ciuda tuturor aparenţelor. Nu am avut cum să o ajut din punct de vedere financiar. Dar, trebuie să recunosc că, în calitate de deputat ales în Colegiul 3 Săveni, am considerat că trebuie să mă implic. Am interpelat Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni nu doar pentru Florentina, Dumnezeu să o ierte. L-am întrebat pe ministru când vor fi aduşi acasă, repatriaţi, morţii din frigiderele din Europa. Până acum nu am primit nici un răspuns. Dar s-au găsit oameni de bine şi trebuie să le mulţumim celor de la Romit TV din Italia, unei echipe extraordinare, unor oameni care au suflet. Trebuie să mulţumim românilor din diaspora care au pus mână de la mână şi l-au ajutat pe tatăl Florentinei să ajungă în Italia. Contează foarte mult când nu ai pe nimeni pe lume şi ajungi într-o ţară străină să ţi se întindă o mână", a precizat deputatul PP-DD Liliana Mincă. Dacă autorităţile româneşti, locale, judeţene şi naţionale nu au făcut nimic timp de trei luni, deputatul PP-DD Liliana Mincă a reuşit să rezolve problema în circa două săptămâni. După mediatizarea cazului, împreună cu Cabinetul parlamentar de la Botoşani, s-a creat un parteneriat la distanţă cu televiziunea româno-italiană Romit TV din Italia. În cadrul emisiunii Viaţa în Italia, difuzată la 26 iunie, realizatorii emisiunii au organizat un Teledon şi au solicitat sprijinul românilor din Italia şi a unor organizaţii şi instituţii italiene. În cadrul emisiunii, au avut intervenţii în direct, prin telefon, deputatul Liliana Mincă şi Şeful Cabinetului său parlamentar, care au explicat situaţia familiei tinerei decedate, au punctat indiferenţa autorităţilor din România şi au solicitat tuturor celor din Italia să îl ajute pe tatăl îndoliat, Costel Boaru, să-şi aducă acasă copila şi să o înmormânteze creştineşte, în pământul natal.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108