REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
17.4° Constanța Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

Tânărul care s-a spânzurat la Medgidia avea datorii la cămătari

Tânărul care s-a spânzurat la Medgidia avea datorii la cămătari

Replica API 19 martie 2014 | 00:00 1049

Speriat de ameninţările "colecţionarilor de suflete"

Speriat de ameninţările "colecţionarilor de suflete"

Era tânăr şi avea toată viaţa înainte. Leonard Pleşa, de 27 de ani, din Medgidia, îşi întâlnise şi marea dragoste, cu care nu ezita să se mândrească pe site-urile de socializare, însă, într-o clipă, totul a devenit întunecat. A scris un bilet de adio şi s-a spânzurat de tocul uşii, găsind că astfel va scăpa de tot şi de toate, dar îşi va proteja şi familia. Tânărul era cunoscut ca băiat bun şi liniştit, dar cu datorii la cămătari. Se pare că mai multe persoane l-au vizitat cu o seară înainte de marea tragedie, care l-au ameninţat şi au băgat frica în el. Din nefericire, nu este unicul caz de acest gen petrecut în Constanţa, de unde şi faptul că aceşti colecţionari de suflete mai poartă denumirea şi de... cămătari.

Durere mare într-o familie din Medgidia! Leonard Pleşa, un băiat liniştit şi la locul lui, după cum susţin cunoscuţii, i-a lăsat cu gura căscată şi cu inima sfâşiată. Tânărul a decis într-o clipă să părăsească această lume într-un mod cât se poate de crunt: s-a spânzurat de tocul uşii din locuinţa sa, însă nu înainte de a lăsa un bilet de adio mamei sale, prin care îi cerea iertare şi îi spune că o iubeşte. Cadavrul tânărului a fost găsit luni, 17 martie şi depus la morgă. La scurt timp, pe pagina de socializare au început să curgă mesajele. Prietenii îl plâng prin cuvinte rupte din inimă, regretând totodată că nu şi-au dat seama ce-l apăsa, dar există şi persoane ce-l acuză. "Doamne, ce chestie... Va vedea din iad peretele lui, gestul făcut. Laş curat! Cămătarii trebuiau băgaţi la puşcărie şi el scăpa. Un laş şi un prost!", spune un bărbat. De asemenea, prietenii au adăugat şi faptul că "Dumnezeu să te ierte, Leo. Nu te vom uita niciodată, nu putem să credem... Ai fost un copil bun , păcat. Nu asta era rezolvarea, Leo! Condoleanţe familiei. Să ştii că şi acolo te aşteaptă cineva şi nu vei fi singur...", mai spun apropiaţii lui. Potrivit acestora, sâmbătă totul era în regulă, s-au întâlnit cu el şi au râs, glumit, părea să fie totul sub control. Numai că Leo avea datorii mari la cămătari pe care nu le putea achita întrucât nu avea loc de muncă. Intrase în depresie întrucât nu îşi găsea un serviciu, iar cu o seară înainte de tragedie acesta ar fi fost vizitat de cămătari, care au intrat peste el în casă şi l-au ameninţat. A doua zi, la orele prânzului i-a fost descoperit cadavrul şi biletul de adio. Leonard Pleşa va fi înmormântat miercuri, 19 martie. "Este alături de Cristea acum şi au amândoi grijă de noi", a specificat un alt tânăr, care se referea la un prieten comun care, de asemenea, şi-a pierdut viaţa.

Alte destine spulberate din pricina banilor

Din nefericire, aceasta nu este singura tragedie ce are la mijloc "colecţionarii de suflete". Cazuri au fost multe, însă amintim de nenorocirea petrecută în Cumpăna, în anul 2009, când părinţii unei fetiţe de 7 ani au decis s-o lase singură pe lume, din pricina datoriilor. Ei au dus copila la vecini, rugându-i s-o găzduiască puţin, după care Valentin Gavrilă, de 33 de ani şi-a omorât concubina, Mariana Rusu, de 27 de ani, cu voia ei, după care s-a spânzurat tot de tocul uşii. Oamenii legii au găsit cadavrul femeii pe patul din dormitor, ea fiind sufocată cu o pernă. Lângă trupul bărbatului a fost găsit un bilet, în care era specificat că aceasta a fost decizia lor întrucât aveau mari datorii la cămătari şi la bănci şi nu mai puteau să le achite. Tot în anul 2009, un alt bărbat s-a sinucis. Gheorghe Brînză (52 de ani), din Năvodari, apelase la cămătari pentru că afacerile nu-i mai mergeau. Însă, când şi-a dat seama că nu are cum să le achite, s-a spânzurat în garaj. Un caz mai recent este reprezentat de omul de afaceri Viorel Vălimăreanu, patronul Cherhanalei din 23 August. Acesta a fost găsit carbonizat în autoturismul său, la începutul anului curent. În portbagaj se aflau patru butelii de aragaz, iar scaunul şoferului era rabatat, în timp ce uşile erau încuiate pe interior. Omul de afaceri era, de asemenea, îngropat în datorii, el apelând şi la cămătari.

Ce este în mintea unui sinucigaş? Numărul tinerilor care recurg la acest gest e în creştere

România depăşeşte substanţial media UE-28 la suicid, în cazul tinerilor cu vârste între 15 şi 19 ani şi al adulţilor cu vârste cuprinse între 50 şi 54 de ani, conform celor mai recente date ale Eurostat, ceea ce provoacă îngrijorare în rândul psihiatrilor şi al psihologilor din ţara noastră. Suicidul este folosit, indirect, ca indicator indirect al sănătăţii mintale a unui popor, deoarece acest comportament apare mai ales în depresia clinică şi în alte forme de boli mintale, în perioadele de criză personală - divorţ, traume fizice, în alcoolism şi în toxicomanie. Sinuciderea semnifică nu doar deteriorarea existenţei individuale, ci şi degradarea contextului socio-economic în care funcţionează oamenii - au arătat dr. Camelia Popa, psiholog clinician, cercetător la Departamentul de Psihologie al Academiei Române şi dr. Adela Ciobanu, medic primar psihiatru la Spitalul "Prof. Dr. Al. Obregia" Bucureşti şi cadru didactic la UMF "Carol Davila", cu ocazia lansării amplei cercetări "Tulburarea depresivă. Noi direcţii de cercetare", rezultată din colaborarea dintre psihologi şi medicii psihiatri. Sinuciderile sunt "decese evitabile", iar eforturile la nivel global se îndreaptă către reducerea semnificativă a numărului lor. În Europa, suicidul are legături puternice cu inechităţile sociale, au mai adăugat cei doi specialişti. "În cazul copiilor şi al tinerilor, comportamentul suicidar include o motivaţie depresivă, probleme emoţionale, comportamentale şi sociale, abuzul de substanţe, pierderea relaţiilor romantice, inabilitatea de a depăşi dificultăţile şcolare sau de a face faţă altor stresori de mediu, stima de sine scăzută sau neputinţa de a rezolva problemele din relaţiile familiale", a declarat dr. Adela Ciobanu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389