REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Te îndoieşti că e copilul tău? Avocatul Anida Murat explică ce e de făcut într-o asemenea situaţie

Te îndoieşti că e copilul tău? Avocatul Anida Murat explică ce e de făcut într-o asemenea situaţie

Replica API 6 ianuarie 2015 | 22:44 229

Despre tăgada de paternitate

Despre tăgada de paternitate

Anida Murat

Pe parcursul căsniciei, toţi copiii născuţi de către soţie sunt prezumaţi de lege a fi copiii soţului. Acesta prezumţie se aplică şi dacă soţii sunt despărţiţi în fapt, dar sunt în continuare căsătoriţi. În anumite situaţii, această prezumţie nu este conformă realităţii, în sensul că un alt bărbat decât soţul mamei este adevăratul tată biologic al copilului. Ce se poate face în asemenea situaţii?

Avocatul Anida Murat ne explică: „Procedura prin care se înlătură prezumţia instituită de lege se numeşte tăgada de paternitate. Imposibilitatea paternităţii este evidentă dacă mama copilului era însărcinată înainte de a-l cunoaşte pe viitorul soţ, sau când soţii sunt de o anumită rasă, iar copilul care se naşte este de o altă rasă. Imposibilitatea poate fi determinată de împrejurări de fapt care i-au împiedicat pe soţi să se întâlnească în timpul legal al concepţiei precum: unul dintre soţi se află în străinătate, detenţie, era declarat dispărut. Neputinţa ca soţul mamei să fie tatăl copilului poate fi de natură fizică, respectiv acesta este impotent sau steril. La aceste situaţii se adaugă situaţia în care, deşi soţii au relaţii normale, soţia nu îşi respectă obligaţia de fidelitate. Ori, suportul prezumţiilor legale de paternitate este tocmai prezumarea faptului că soţia îşi respectă acestă îndatorire, iar dacă se dovedeşte că ea a avut relaţii sexuale cu un alt bărbat în perioada timpului legal al concepţiei copilului, prezumţiile de paternitate sunt înlăturate”. În continuare, mai arată avocatul Anida Murat, în soluţionarea dosarului se pot administra următorele expertize: serologică, dactiloscopică, antropologică, genetică, cea a capacităţii de procreere şi pentru determinarea datei probabile ale concepţiei. Conform avocatului, acţiunea poate fi pornită de: soţul mamei - în termen de 3 ani de când a cunoscut naşterea copilului, sau de la data când a aflat că prezumţia de paternitate nu corespunde realităţii; de tatăl biologic - acţiune imprescriptibilă extinctiv; de copil - acţiune imprescriptibilă extinctiv; de mamă - în termen de 3 ani de la naşterea copilului.

Cabinet avocat Anida Murat

Bulevardul Mamaia nr. 149, Constanţa

(+ 40) 0733 593 190.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108