REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.8° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.8° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Ţepele prin telefon lovesc la Murfatlar: o femeie a fost înşelată cu 1.000 de lei

Ţepele prin telefon lovesc la Murfatlar: o femeie a fost înşelată cu 1.000 de lei

Replica API 17 aprilie 2013 | 00:00 94

Convinsă de şarlatani că a câştigat un premiu!

Convinsă de şarlatani că a câştigat un premiu!

Ţepele prin telefon lovesc din nou. Desprinsă din categoria ţepei "accidentul", o femeie din localitatea Murfatlar a intrat în vizorul escrocilor. Aceasta a fost sunată în cursul zilei de luni, 15 aprilie, de o persoană care s-a dat drept reprezentantul unei companii de telefonie mobilă. Femeia a fost înştiinţată că a câştigat un premiu în bani, dar pentru a-l ridica trebuie să depună într-un cont suma de 1.000 de lei.

La data de 15.04.2013, poliţiştii din Murfatlar au fost sesizaţi de către o tânără în vârstă de 28 de ani, din localitate cu privire la faptul că a fost victima unei infracţiuni de înşelăciune, de un bărbat din judeţul Ilfov. Potrivit sesizării, victima a fost contactată telefonic de către respectiva persoană şi sub pretextul câştigării unui premiu în valoare de 7.000 euro oferit de către o companie de telefonie, a fost convinsă să trimită prin mandat poştal la un oficiu situat pe raza municipiului Bucureşti, suma de 1.000 lei. Poliţiştii au deschis un dosar penal în acest caz, efectuându-se cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor comiterii faptei, identificării autorului, urmând ca în funcţie de rezultatul investigaţiilor să fie luate măsuri legale în consecinţă. De asemenea, menţionăm că încă din luna septembrie a anului 2012, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au fost înregistrate mai multe plângeri privind infracţiuni de înşelăciune având ca mod de operare un scenariu intitulat generic "accidentul", cunatificând un număr de aproximativ 50 de victime. Astfel, autorii apelează telefonic potenţialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier şi, sub falsă identitate, (de exemplu: se pretind ca fiind avocat sau chiar membrul al familie) solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale etc.). Pentru reuşita infracţională, mai este doar un pas pentru ca victima să depună sumele de bani solicitate într-un cont pe numele unei persoane menţionate de autori. De asemenea, oamenii legii opinează că este vorba de o grupare infracţională cu ramificaţii în orice colţişor al ţării. Autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime, precum profesia, apelative utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc., astfel încât câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta că cele relatate sunt reale.

Ce recomandă poliţiştii

Având în vedere aspectele prezentate, poliţiştii constănţeni recomandă cetăţenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze şi să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune, prin care se încearcă inducerea în eroare prin aceste "poveşti" cu caracter emoţionant. Aceeaşi recomandare o adresează poliţiştii şi cu privire la alt mod de operare, care constă în apelarea pe telefonul mobil ori în transmiterea aleatorie a unor SMS-uri prin care persoane, ce se recomandă a fi reprezentanţii unor societăţi comerciale, anunţă câştigarea unor mari premii în bani, produse sau chiar autoturisme. Pentru a intra în posesia premiului, se mai arată în mesaj, "norocosul câştigător" trebuie, fie să depună o sumă de bani într-un anumit cont, fie să trimită prin mandat poştal un comision sau chiar să încarce electronic contul unui număr de telefon mobil. În mod clar, banii, odată transferaţi, sunt pierduţi, iar "fericitul câştigător" se transformă într-o victimă cu o pagubă considerabilă în bugetul familiei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108