REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.3° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Testul de sânge care ar putea elimina chimioterapia pentru unii pacienți cu cancer

Testul de sânge care ar putea elimina chimioterapia pentru unii pacienți cu cancer

Ana Maria Lipan 3 ianuarie 2023 | 00:00 409

Oamenii de știință desfășoară mai multe studii clinice cu o tehnologie bazată pe identificarea ADN-ului circulant eliminat în sânge de celulele canceroase, care ar putea face ca anumiți pacienți să nu mai necesite chimioterapie, potrivit 360medical.ro. 

Persoanelor cu cancer colorectal, al patrulea cel mai frecvent cancer din Statele Unite, li se prescrie, adesea inutil, chimioterapie după ce cancerul acestora a fost îndepărtat complet.

Oamenii de știință speră că, după terminarea unor noi studii clinice cu un tratament de înaltă tehnologie aflate în desfășurare, și după evaluările ulterioare, unii pacienți ar putea să nu mai fie nevoiți să treacă prin tratamentele de chimioterapie.

Timp de zeci de ani, medicii au îndepărtat tumori colorectale la pacienți și au decis dacă pacienții au nevoie de chimioterapie după operație, luând în considerare mai mulți factori de risc. Această metodă este imprecisă și, uneori, pacienți care nu au nevoie de chimioterapie o primesc oricum.

Acum, oamenii de știință spun că o nouă tehnologie de secvențiere genetică, poate detecta, într-un simplu test de sânge niveluri de cancer care nu puteau fi identificate anterior.

Dacă un pacient nu prezintă ADN circulant care provine din celulele canceroase, este posibil să nu aibă nevoie de chimioterapie după operație, susțin cercetări recente din Australia.

„Ceea ce știam este că mulți dintre acești pacienți s-au vindecat numai prin intervenție chirurgicală. Până acum, pur și simplu nu aveam o modalitate de a ști care dintre ei aveau celule canceroase rămas în sânge, pentru a decide cine are nevoie de chimioterapie și cine nu”, spune dr. Mohamedtaki Tejani, medic oncolog și director al programului de Oncologie Gastrointestinală la Institutul de cercetare a Cancerului AdventHealth.

Celulele normale, sănătoase sunt adesea ucise de tratament și, deși se pot reface, absența lor provoacă simptome precum greață și vărsături, căderea părului, epuizare și febră.

Infertilitatea, bolile pulmonare, alte tipuri de cancer, probleme cardiace, pierderea auzului, leziuni ale nervilor, probleme de memorie sau menopauza precoce pot apărea la ani după terminarea tratamentului, potrivit Clinicii Mayo.

Institutul de cercetare a Cancerului AdventHealth conduce două studii clinice cu această tehnologie de secvențiere, denumită SIGNATERA, dezvoltată de compania de testare ADN Natera.

Un studiu clinic implică pacienți cu cancer de colon în stadiul III – atunci când boala s-a răspândit la țesuturile din jur sau la ganglionii limfatici.

Acestor pacienți, în mod tradițional, le este prescrisă chimioterapie după operație, chiar dacă aproximativ 50% dintre pacienții cu cancer de colon în stadiul III sunt vindecați numai prin intervenție chirurgicală, potrivit unor estimări.

Studiul va administra aleatoriu chimioterapie sau nu, pacienților în stadiul III care au fost testați negativ pentru ADN tumoral circulant, apoi va urmări rezultatele pe termen lung. Studiul a început în martie 2022 și se va încheia în jurul lunii martie 2030.

Clinica AdventHealth înregistrează în prezent participanți pentru aceste teste clinice.

Un alt studiu clinic pe pacienții cu cancer de colon în stadiul IIA se desfășoară din 2019 și își propune să se încheie în 2027.

Există și cercetători care au rezerve față de noua tehnologie.

Într-un studiu condus de profesioniști medicali canadieni, lansat în mai, aceștia au numit potențialele aplicații ale noii tehnologii „Sfântul Graal” pentru detectarea cancerelor ereditare, exprimându-și îngrijorarea față de impactul testelor fals-negative, care ar putea, în opinia lor, să motiveze pacienții să întârzie examinările regulate.

Mai mulți practicieni, care și-au păstrat identitatea în anonimat, și-au exprimat, de asemenea îngrijorarea într-un sondaj față de modul în care sănătatea mintală a pacientului ar putea fi afectată dacă ar primi un rezultat pozitiv.

Pentru aceste critici, Institutul AdventHealth, a inițiat un nou studiu care va urmări impactul testelor de sânge asupra calității vieții pacienților. Studiul se va încheia în 2025.

În viitor, cercetătorii speră că acest test de sânge să poată fi folosit pentru a detecta semnele de cancer de colon la cei care nu au fost încă diagnosticați și chiar extins dincolo de cancerul de colon pentru a îmbunătăți îngrijirea altor tipuri de malignități, cum ar fi cancerul ginecologic sau pancreatic.

„Cred că va exista o zi în care toți vom fi testați și vom putea vedea dacă suntem predispuși în viața noastră să avem un anumit cancer”, a concluzionat dr. Tejani. „Până atunci, din păcate, întâlnesc oameni care îl au deja și încerc să-i ajut să trăiască cât mai mult”, a mai spus medicul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468