REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ţigănia defilează pe bulevarde mai ceva ca la paradă - VIDEO

Ţigănia defilează pe bulevarde mai ceva ca la paradă - VIDEO

Replica API 14 martie 2013 | 00:00 121

De când căruţele nu mai pot fi confiscate,

De când căruţele nu mai pot fi confiscate,

Căruţele din Constanţa dau mari bătăi de cap poliţiştilor rutieri, dar şi mai grav este faptul că acestea umblă "dezlegate" pe bulevardele principale, drumurile naţionale sau europene. Sancţiunile se aplică, dar cine le plăteşte având în vedere că mai toţi căruţaşii nu au nici măcar acte de identitate? Un astfel de caz a fost sesizat şi marţi, 12 februarie, când un atelaj hipo a încurcat circulaţia de pe podul ce leagă zona Anda de Abator, din municipiu. Ca soluţie, reprezentanţii Serviciului Rutier văd o întrevedere cu primarul urbei de la malul mării, pentru a cere un pachet legislativ care să le permită să confişte căruţele.

O urbe desprinsă dintr-o ţară ce se vrea ridicată la standarde europene încă se mai confruntă, în anul 2013, cu căruţe în trafic, fie că e vorba de drumurile din municipiu, fie de cele naţionale cu caracter european. Astfel de cazuri sunt la ordinea zilei, unul fiind sesizat şi marţi, 12 martie, pe podul care face legătura dintre zona Anda şi Abator. Încărcată cu saci, căruţa circula fără probleme, un "cârd" de maşini strângându-se în spate, moment în care a virat la stânga fără nici un fel de semnalizare, punându-le frânele autoturismelor din spate la încercare. Însă, cazul de faţă nu este unul singular, din păcate, spre disperarea poliţiştilor rutieri, care spun că este cea mai dificilă categorie de ţinut în frâu. Motivul este acela că sancţiunile curg fără probleme, dar cine le plăteşte? Nu mai este de ascuns faptul că mai toţi căruţaşii fac parte din etnia romă, o problemă majoră fiind şi lipsa documentelor de identitate. Potrivit lui Tudorel Dogaru, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa, de când nu se mai confiscă atelajele hipo, totul este cam în zadar. "Pe lângă pietoni, căruţele reprezintă categoria cea mai grea de sancţionat. Ştim foarte bine cine merge cu căruţa, nu mai este nimic de ascuns, iar unii dintre ei nu au nici măcar acte de identitate, motiv pentru care devine mai dificilă sancţionarea lor. Din experienţa mea, sunt mulţi şi cei care nu au certificat de naştere. Începând cu anul 2007, atunci când s-a implementat ca şi măsură complementară confiscarea atelajor hipo, la momentul respectiv, Constanţa avea, în medie, 600 - 700 de căruţe confiscate în afara municipiului Constanţa, eram primii pe ţară. Pentru că e interzis să se deplaseze pe drumuri naţionale şi europene, dar şi în municipiu, iar la noi, în afară de drumul naţional 3, de la Murfatlar către Ostrov, toate au şi caracter de drum european. Aşa a fost în 2007, 2008, 2009, până când a intervenit acel proces la Curtea Consituţională şi s-a scos această măsură complementară, hotărându-se că e prea dură pentru pericolul social pe care îl reprezintă şi de atunci a rămas doar sancţionarea contravenţională propriu - zisă, care, de cele mai multe ori, este ineficientă", a declarat Tudorel Dogaru.

Poliţia Rutieră propune Primăriei o strategie: căruţele să fie confiscate

Însă, pentru a se remedia această situaţie, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa a mai spus că vrea să adopte un exemplu din judeţ, unde primarul aleargă căruţaşii şi le confiscă atelajele, propunere ce o va face Primăriei Constanţa, Consiliului Judeţean şi celui Municipal. "Chiar am am vorbit în cadrul şedinţei de luni că vom lua legătura cu primarul acelui oraş, să ne împrumute din experienţa legislativă a Primăriei de acolo, astfel încât să o distribuim şi către Medgidia, care are probleme şi mai mari, acolo fiind mai mulţi romi şi, implicit, către Constanţa, unde, în buricul târgului, în 2013, vedem căruţe pe bulevardele principale. În lipsa modalităţii de a i se lua căruţa, totul este cam în zadar. Începând cu jumătatea anului 2007, până în 2009, noi nu am mai avut accidente cu victimă, produse de căruţaşi. Intrase atâta spaimă în ei, încât nu circulau efectiv. S-a demonstrat acest lucru şi cât de eficient a fost", mai spune Dogaru. Potrivit acestuia, problema căruţelor a devenit atât de mare întrucât, pe lângă faptul că umblă nestingherite pe bulevarde, drumuri europene sau naţionale, mai provoacă şi accidente rutiere grave. Unul a fost provocat în urmă cu aproximativ o lună de zile, un atelaj hipo intrând în coliziune cu un autoturism, după care căruţaşul a fugit de la faţa locului. Şi de aici potopul, caută-l şi roagă-te să aibă acte de identitate. Ca atare, în momentul în care vor avea un pachet legislativ care să se potrivească, reprezentanţii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa vor merge la Primăria Constanţa şi Medgidia pentru a arăta pachetul legislativ respectiv, rugându-le să-l adopte ca atare, iar ca şi competenţă să o acorde atât Serviciului Rutier cât şi Poliţiei Locale. Menţionăm că în anul 2012 au fost aplicate 1.107 sancţiuni, iar anul acesta, de la 1 ianurie şi până la data curentă, 38.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108