REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tolba de vânătoare a lui Ceauşescu, vedeta unei licitaţii organizată la Constanţa

Tolba de vânătoare a lui Ceauşescu, vedeta unei licitaţii organizată la Constanţa

Replica API 16 iulie 2015 | 23:41 216

Colecţionarii de artă, invitaţi la „o porţie” de istorie

Colecţionarii de artă, invitaţi la „o porţie” de istorie

Terestru versus Marin. Nu este un scenariu de conflict dintr-o epopee în care zeităţile îşi dispută autoritatea şi nici vreun motto de film via Hollywood, ci un indiciu în descoperirea Licitaţiei de Cinegetică şi Navigaţie. În spirit estival, Artmark invită publicul la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, Hotel Vega din Mamaia şi Arena Regia Hotel- Marina Regia Residence să-şi regăsească în acest week-end hobby-urile sub o altă formă, cea a istoriei. Astfel, expoziţia oferă pasionaţilor acestor sporturi nobile ocazia de a explora lumea secolelor XVIII, XIX sau XX, având ca punct de plecare obiecte de colecţie din sfera navigaţiei şi cinegeticii.

“Suntem într-o colaborare inedită cu galeria Artmark, practic este o reeditare a unui alt eveniment de anul trecut, când am făcut o expoziţie aici, Contaminazioni, cu artă modernă şi contemporană, cu o asociaţie culturală din Italia. Astăzi suntem limitaţi doar la această sală, sperăm să avem, altă dată, mai mult spaţiu pe care să îl dedicăm unor astfel de expoziţii”, a declarat Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, la vernisajul expoziţiei organizat miercuri, 15 iulie a.c., la Constanţa. Licitaţia prezintă şi o secţiune dedicată marinelor de Dimitrie Ştiubei, recunoscut ca pictorul marinelor şi un iremediabil îndrăgostit de lumea maritimă, o mică colecţie de whisky-uri rare, trofee de vânătoare, tolba de vânătoare a lui Ceauşescu, Land Rover seria IIA, dar şi o busolă de navigaţie din secolul XVIII. Printre vedetele licitaţiei se numără şi două tablouri semnate de Theodor Pallady (valoare estimativă 6.000-10.000 euro) şi Gheorghe Pătraşcu (valoare estimativă 12.000-18.000 euro). “Trebuie să vă readuc în memorie un eveniment petrecut în urmă cu vreo sută de ani. Este legat de Grigore Zambaccian, marele colecţionar român, născut în Constanţa, a cărui vocaţie de colecţionar a apărut în momentul în care trecea pe lângă Casa cu Lei. (…) A avut revelaţia picturii şi de atunci, din acel moment, a hotărât să colecţioneze opere. Ideea este că după ce a colecţionat opera le-a şi donat statului. (…) Iată, că odată cu acest eveniment, organizat de Artmark la Constanţa, avem din nou o confirmare a faptului că parteneriatul public privat se poate face în cultură foarte bine. (…) În momentul în care acum câţiva ani Artmark a luat decizia organizării unei licitaţii la Constanţa, eu mi-am exprimat scepticismul cu privire la ideea de colecţie constănţeană, preocupările unui oraş portuar mergând într-o altă direcţie decât cea în zona colecţionării obiectelor de artă”, a declarat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa.

Cei de la Artmark au hotărât să încerce şi licitaţia s-a dovedit un succes. “Iată că se pot organiza şi licitaţii de artă la Constanţa, că există un public. De această dată, la Constanţa, a fost adusă o licitaţie în care cele mai multe obiecte sunt realizate de Dimitrie Ştiubei, comandorul pictor care nu lipsea la un moment dat de pe pereţii nici unei case bine situate din Constanţa (…) Avem câteva vedete ale licitaţiei care va urma şi în primul rând mă voi referi la vedetele care sunt din punct de vedere plastic. Avem un Petraşcu şi avem un Pallady. Sunt două lucrări foarte importante, două dintre cele mai înalte vocaţii artistice din perioada interbelică. Atât Pallady cât şi Petraşcu sunt pictor intraţi în istoria artei romnâneşti şi în colecţiile muzeale de pretutindeni. (...) Este şi o tolbă care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, o tolbă de vânătoare... se ştie că Nicolae Ceauşescu avea această pasiune pe care mie una mi-e greu să o înţeleg. Avem câte ceva pentru fiecare gust, pentru fiecare exigenţă în parte”, a explicat Doina Păuleanu. Exponatele vor putea fi admirate la muzeu timp de două zile. Potrivit reprezentantei casei de licitaţii, Adina Matei, preţurile de pornire ale obiectelor scoase la licitaţie variază între 150 de euro şi peste 10.000 de euro. “Preţurile încep de la aproximativ 150 de euro pentru obiecte decorative, dar avem şi sub 150 de euro, şi cresc până la peste 10.000 de euro pentru obiectele de artă plastică, cei mai scumpi sunt Petraşcu şi Pallady. Tolba lui Nicolae Ceauşescu are preţul de pornire de 400 de euro”, a declarat Adina Matei. Dincolo de scenariile imaginate, fără greş apare întrebarea: ce transporta Nicolae Ceauşescu în tolba sa pe timpuri de vânătoare? Fără a şti cu exactitate, dar presupunem că ar fi putut conţine printre altele un dispozitiv de confecţionat cartuşe pentru vânătoare (preţ de pornire: € 40), un corn de vânătoare, pentru păstrarea prafului de puşcă, decorat cu motive tradiţionale româneşti (preţ de pornire: € 50) sau o esenţă mai puternică de tipul rafinatului whisky Syndicate 58/6, 12YO Blended Scotch (preţ de pornire: € 32). Nici un echipament de vânătoare nu ar fi complet fără un Land Rover Serie IIA, cel mai longeviv vehicul off-road produs vreodată (preţ de pornire: 7.500 euro). Aniie60 au adus modelului atât o reputaţie de maşină indestructibilă, cât şi notorietate, Land Rover fiind folosită la filmarea documentarelor din Africa, Asia şi Australia, participând astfel la majoritatea caravanelor ştiinţifice organizate în secolul XX. Expoziţia are ca finalitate licitaţia loturilor expuse, ce va avea loc duminică, 19 iulie, ora 20:00, la Hotel Vega din Mamaia, fiind precedată de Licitaţia de Orientalism de sâmbătă, 18 iulie, ora 20:00, de la Arena Regia Hotel- Marina Regia Residence.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108