REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tot mai mulţi elevi DROGAŢI din Constanţa ajung în centrele de tratare a DEPENDENŢEI

Tot mai mulţi elevi DROGAŢI din Constanţa ajung în centrele de tratare a DEPENDENŢEI

Replica API 22 ianuarie 2020 | 15:54 674

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa a anunţat miercuri, 22 ianuarie a.c. printr-o conferinţă de presă debutul campaniei „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”. La conferinţă au fost prezenţi şi au luat cuvântul directorul medical dr. Bogdan Obadă, comisarul Cristian Oprişan de la Agenţia Naţională Antidrog, dr. psihiatru Camelia Panţu şi Loti Popescu din partea Direcţiei de Sănătate Publică.

În cadrul conferinţei au fost expuse cazurile persoanelor cu boli mintale, dar şi cele ale dependenţilor de droguri şi alcool. În ceea ce priveşte consumul de droguri, comisarul şef Cristian Oprişan, de la Agenţia Naţională Antidrog, a vorbit în mod special de dependenţă şi efectele acesteia asupra corpului dar şi asupra celor din jur. “Dependenţa de droguri este o boală cronică, care afectează persoana consumatoare atât din punct de vedere fizic cât şi psihic. De exemplu, aceştia pot şi afectaţi de panică, de depresie, de tendinţe paranoice, agresivitate, tulburări de comportament, acestea putând duce chiar la stările de suicid” transmite comisarul Cristian Oprişan. Tot acesta trage un semnal de alarmă şi mai transmite şi faptul că trebuie făcută diferenţa între consumator şi traficant. Un caz concret ar fi acela că, dacă un consumator este prins cu substanţe interzise la el şi recunoaşte că îi aparţin şi sunt pentru consum propriu, procurorul îl trimite către centrele noastre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog pentru tratarea dependenţei de droguri şi astfel, nu se mai aplică pedeapsa cu închisoarea.

“La spital dar şi în centrele de tratare vin mai rar persoane sub influenţa stupefiantelor, din propria iniţiativă. Este o muncă dificilă cu aceşti oameni, pentru că drogul şi alcoolul, combinate sunt uneori fatale. În general sunt aduşi de prieteni sau chiar de familie. Avem situaţii destul de dese în şcoli iar psihologii şcolari îi consiliază pe aceştia sau îi trimit în centrele noastre” a mai adăugat acesta.

Conform comisarului şef, în ceea ce priveşte numărul celor care au solicitat serviciile de asistenţă în anul 2019 se aflau în asistenţă 47 de persoane consumatoare de droguri, apoi, noul prag a fost de 107 persoane iar la începutul anului 2020, rămânând 46 de persoane în evidenţă. Au fost referiţi de către DIICOT 83 de persoane, de către serviciul de probaţiune 18 persoane, din proprie iniţiativă 28, de către familie au fost aduşi 12, de către serviciile sociale, majoritatea fiind minori – 9 persoane şi de către centrul de arest preventiv al Inspectoratului de Poliţie – 3 persoane.

Ca şi substanţe de consum, cele mai multe persoane sunt consumatoare de cannabis – 85 persoane, etnobotanice – 35 persoane, de alcool – 21 de persoane, ecstasy – 5 persoane, ametamfetamină – 4 şi alte substanţe cum sunt ciupercile halucinogene – 3. Din dotalul lor, 19 sunt minori iar 134 majori. Cel mai tânăr pacient al nostru din centrul de asistenţă este de fapt o fată de 14 ani, consumatoare de etnobotanice.

D.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Li s-au aprobat si abonamente gratuite pe transport deci inca o economie pentru unii ca sa isi ia droguri. Asistati social si unii antisociali. Tara naspa.
0
0
Ajung si pe strazi la volan
0
0
droguri si prostitutie, in medgidia, cernavoda, mangalia , incet dar sigur se intinde ca o pecingine si nimeni nu este vinovat!
1
0
Mexicanii vand droguri de mare risc. Politia sta de sase.....
2
0
Bineinteles ca politia este vinovata pentru ca nu exista amator de droguri care sa nu stie unde se gaseste" marfa",numai ei organele de control habar nu au ce se intampla in orasul asta.
5
0
Cel mai bun stiutor cu experienta pe pielea lui ... panica, depresie, tendinte paranoice, agresivitate, tulburari de comportament, acestea stari de suicid este chiar vorbitorul comisar sau comisar sef Oprisan . Colegii stiu de ce .... Atentie in articol la gradul lui ... S-ar putea sa il enervati . Ori cms , ori cmss
4
0
Mancati cacat cu gura plina gaborilor . Nu faceti NIMIC . Si am sa spun si de ce , pentru ca sunteti niste putori care va luati bani , bani o grmada si va doare undeva de acesti tineri . Stau jandarmi la panda si ii prind pe acesti amarati care se drogheaza si nu sunteti capabili sa ii prindeti pe cei care le vand droguri . Doar de declaratii sunteti buni , altceva nimic . Din zi in zi se inmultesc cazurile de tineri care se drogheaza . Pot sa spun ca deja vorbim de copii care se drogheaza nu doar tineri sau adolescenti . Vreti sa va justificati bani pe care ii luati dr pe nemunca . JIGODIILOR
6
0
USR-istilor, Steliane, mai repede cu proiectul de consum si trafic de droguri. Cu voi si cu ciuma galbena , ori la bal ori la spital. Aia il au pe tembelul Cutu, care indatoreaza nepotii pe 30 de ani. Deci nebunul asta in fiecare zi indatoreaza nepotii in fiecare zi. Boc si Base au fost mici copii pe langa cretinii astia.
1
5
Praf in ochi ....sunt mii de cazuri si ei zic ca 47 o prostie aceasta institutie
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108