REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
18.7° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Totul despre alergia la grâu: simptome, diagnostic, cauze, tratament

Totul despre alergia la grâu: simptome, diagnostic, cauze, tratament

Replica API 7 decembrie 2020 | 00:00 968

Alergia la grâu reprezintă o reacție alergică la acele alimente care conțin grâu (termen care desemnează mai multe specii care aparțin genului Triticum). Experții spun că reacțiile alergice pot fi cauzate de consumul de grâu, iar în unele cazuri, ele pot fi declanșate de inhalarea făinii de grâu.

Simptome alergie la grâu

Dacă ai observat anumite simptome după ce ai mâncat cereale, pâine sau paște, dacă dezvolți urticarie sau o erupție cutanata sau dacă ai durere de stomac ori dacă nasul se înfundă sau, din contra, ai secreții nazale, este posibil să ai o alergie la grâu, o boală care afectează atât adulții, cât și copiii, scrie doc.ro.

Care sunt simptomele alergiei la grâu:

urticarie sau erupții pe piele; edem la nivelul pielii

edem, mâncărimi sau iritație la nivelul gurii și gâtului

greață, crampe la stomac, indigestie, vărsături sau diaree

nas înfundat (congestie nazala) sau rinoree (scurgere nazala abundență)

strănut

dureri de cap

astm

dificultate în respirație

anafilaxie (mai rar), o reacție periculoasă, care pune viață în pericol și care afectează respirația și face că organismul să între în șoc.

Cauzele alergiei la grâu

Alergiile la grâu, la fel că în cazul rinitei alergice și cazul altor alergii, se dezvoltă atunci când sistemul imunitar este sensibilizat și reacționează în mod exagerat la ceva din mediul înconjurător - în acest caz, la grâu, aliment care de regulă nu provoacă probleme la majoritatea oamenilor.

Ai un risc mai mare de a dezvoltă o alergie la un aliment - inclusiv la grâu - dacă provii dintr-o familie în care alergiile sau afecțiunile de natură alergică (astmul ori eczemă) sunt comune.

Dacă ai o alergie la grâu, expunerea la proteinele din grâu îți pregătește sistemul imunitar pentru o reacție alergică.

În timp, poți dezvoltă o alergie la oricare dintre cele patru clase de proteine din grâu: albumina din bobul de grâu, globulina, gliadină și glutenul.

Surse de proteine din grâu, pe care este bine să le eviți (pe lângă pâine și pesmet): tortul, prăjiturile și brioșele, fursecurile, cerealele pentru micul dejun, pastele, cuscusul, grisul de grâu, grâul spelt, biscuiții crakers, proteinele vegetale hidrolizate, sosul de soia, produsele din carne (hoț dog, mezeluri), produse lactate (înghețată), aromele naturale, amidonul în procesul de gelatinizare, amidonul alimentar modificat. Pe lângă acestea, există și alte alimente care conțin grâu sau proteine din grâu, așa că citește cu mare atenție etichetele produselor alimentare.

Reține!

Dacă ai o alergie la grâu, este posibil să fii alergic și la orz, ovăz și secară.

Ce factori pot declanșa alergia la grâu

- pâinea, pastele sau orice alt aliment care conține grâu

- produse care nu sunt alimente, care conțin ingrediente pe baza de grâu: unele cosmetice, unele produse de baie.

Diagnostic alergie la grâu

Unele semne ce indică o alergie la grâu - cum sunt crampele la stomac, diareea și alte simptome gastrointestinale - pot să coincidă cu cele produse de o sensibilitate la gluten sau cele produse de boală celiacă, o afecțiune autoimună, așa că este extrem de important să primești un diagnostic corect. Medicul alergolog poate determina dacă este prezența o alergie sau nu.

Diagnosticul constă în anamneză (medicul va află mai întâi istoricul tău medical, îți va pune multe întrebări despre rudele cu alergii sau cu afecțiuni de natură alergică).

Diagnosticul unei alergii poate fi pus prin intermediul unor investigații simple: un test prin înțepare (prick test) sau un test de sânge.

În cazul testului prin înțepare, o cantitate mică de lichid ce conține proteine din grâu este pusă pe antebraț, apoi pielea pacientului este înțepată ușor, iar medicul urmărește dacă se formează zone înroșite, în 15-20 de minute, care pot indică o alergie.

Analizele de sânge au rolul de a depista prezența anticorpilor imunoglobulinei E, la proteine din grâu. În funcție de rezultatele testului de sânge, medicul află dacă anticorpii indică o alergie la grâu.

Alte metode care pot fi de folos în cazul diagnosticului sunt: jurnalul alimentar, dietă prin eliminare și provocarea alimentară.

Tratamentul alergiei la grâu

Cel mai bun tratament pentru alergia la grâu este evitarea proteinelor din grâu. Pentru că aceste proteine se găsesc în foarte multe alimente din comerț, cât și în multe preparate, este important să citești cu atenție etichetele produselor.

Medicul alergolog poate prescrie anumite medicamente, cum ar fi antihistaminicele. Acestea pot reduce semnele și simptomele alergiilor minore la grâu. Antihistaminicele pot fi luate după expunerea la grâu, pentru a controla reacția pacientului și pentru a calmă disconfortul. În caz de urgență, tratamentul pentru anafilaxie (șoc anafilactic) este epinefrina.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212