REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

"Traficanţii ăştia sunt nişte tâmpiţi, ei cred că pot veni cu drogurile, aşa... pe masă"

"Traficanţii ăştia sunt nişte tâmpiţi, ei cred că pot veni cu drogurile, aşa... pe masă"

Replica API 16 mai 2011 | 00:00 150

Şeful BCCO, comisarul-şef Aurelian Pavel, despre capturile de droguri:

Şeful BCCO, comisarul-şef Aurelian Pavel, despre capturile de droguri:

Activitatea Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Constanţa este din ce în ce mai intensă, dat fiind creşterea numărului de infracţiuni care intră în sfera de activitate a poliţiştilor din această structură, dar şi din cauza poziţiei municipiului Constanţa, care are unul dintre cele mai mari porturi din Europa, acesta fiind una dintre porţile de intrare a drogurilor şi a mărfurilor de contrabandă. Şeful BCCO Constanţa, comisarul-şef Aurelian Pavel, susţine că infracţionalitatea este în creştere, ca şi modul de operare al infractorilor, care deţin tehnici din ce în ce mai sofisticate.

Reporter: Cum a decurs activitatea BCCO Constanţa în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent?

Aurelian Pavel: Este al doilea an consecutiv când Brigada de Combatere a Crimei Organizate Constanţa obţine şi este nominalizată la premiul special "Poliţistul anului", pe secţiunea "Combaterea crimei organizate", acest lucru datorându-se celor două cauze de impact, primul fiind "Tona de cocaină", cel din 2009, respectiv cazul "Băhăian", din 2010, care a scris, practic, o pagină de istorie juridică în România. Activităţile profesionale au crescut progresiv, se constată că numărul de dosare e din ce în ce mai mare. Procentual, citez din memorie, numărul dosarelor a crescut cu 20 de procente în plus, faţă de anii precedenţi. Dacă în 2005, aveam înregistrate în jur de 200 de dosare pe an, privind fapte din domeniul nostru de activitate, în ultimul an, numai pe primul trimestru avem peste 300 de dosare, o parte dintre ele fiind sesizate de alte structuri cu care colaborăm.

Rep.: Care sunt infracţiunile cu care vă întâlniţi cel mai des în ultima perioadă?

A.P.: Principala noastră activitate este constatarea şi depistarea traficului şi consumului ilicit de droguri. Ştiţi foarte bine că cele mai multe infracţiuni le constatăm în minivacanţa de 1 mai şi pe perioada sezonului estival, când, pe litoralul românesc, îşi petrec vacanţa tot mai mulţi tineri care recurg la consumul a tot felul de droguri, atât cele clasice, cât şi celor apărute în ultimul timp, din categoria etnobotanice. Şi în perioada anterioară s-au făcut eforturi destul de mari, împreună cu instituţia prefectului şi celelalte instituţii deconcentrate, în a limita, pe cât posibil, vânzarea acestor produse, care, de multe ori, sunt mai nocive decât drogurile cu care eram obişnuiţi. E vorba despre persoanele care ajung în stări destul de grave în secţiile de primiri urgenţe. Toate activităţile acestea sunt însumate în perioada sezonului estival, când numărul autorilor de infracţiuni este destul de mare , în special pe această linie de combatere a traficului şi consumului de droguri. Se observă şi o creştere a numărului de infracţiuni de trafic al fiinţelor umane. Sunt reţele care se organizează după principiul familiilor, sunt cetăţeni de etnie romă care sunt implicaţi, sunt femei care cad victime exploatării sexuale în ţări care deja au prins o tradiţie, gen Spania, Italia, Franţa, Germania sau Olanda, dar sunt şi bărbaţi care cad victime, în scopul exploatării prin muncă sau obligării practicării cerşetoriei în afara ţării, dar şi în ţară. Infracţionalitatea informatică reprezintă, şi ea, un punct vulnerabil. Anul trecut şi anul acesta au fost destructurate mai multe reţele de infractori cibernetici, care, în special, au victimizat cetăţeni ai unor state, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Japonia, Oalnda, Germania, dar şi prin compromiterea unor bancomate, ATM-uri şi POS-uri prin care făceau cumpărături online. Datorită faptului că în acest domeniu este necesară desfăşurarea unor activităţi laborioase, expertize ştiinţifice, comisii rogatorii prin alte ţări externe, sigur aceste dosare sunt mult mai complexe şi necesită perioade destul de mari de timp, în vederea identificării şi probării întregii activităţi infracţionale a acestor infractori. În domeniul infracţionalităţii macroeconomice, putem discuta despre impactul pe care îl are contrabanda şi evaziunea fiscală. În primele 3-4 luni ale acestui an, s-a reuşit capturarea a peste 11 milioane de ţigarete, majoritatea fiind mărci care nu se vând pe piaţa noastră şi nu se fabrică în România, vizează atât pieţe interne, cât şi pieţe externe.

Rep.: Revenind la infracţiunile informatice, se ştie că tehnologia avansează încontinu şi se folosesc sisteme tot mai performante în rândul infractorilor de acest gen. Cum faceţi faţă?

A.P.: Încercăm să facem faţă, este vorba despre un efort continuu, beneficiem de dotări primite de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, cât şi din sponsorizări din partea partenerilor cu care lucrăm, cum ar fi FBI sau, nu în ultimul rând, societăţi cu capital privat, cum ar fi MoneyGram, care ne pun la dispoziţe nu neapărat echipamente, dar ne ajută cu software, hardware sau canale de ascultare-comunicare rapidă.

Rep.: Cu ce probleme vă confruntaţi cel mai des în activitatea BCCO?

A.P.: Probleme de ordin financiar sunt la ordinea zilei. problemele logistice sunt, iarăşi, una din ameninţările şi provocările zilelor noastre. Ştim foarte bine că ne confruntăm cu această criză, nici noi nu suntem scutiţi de aceste lucruri. Încercăm să facem eforturi în a gestiona cât mai bine resursele, astfel încât să avem un răspuns eficient la nivelul activităţilor pe care le desfăşurăm. Aceste activităţi au în spate un suport logistic de ultimă generaţie, iar noi facem tot posibilul să putem să le documentăm, astfel încât să putem prezenta instanţelor întreaga activitate infracţională.

Câinele Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, mai ceva ca un marker-tester de depistare a drogurilor

Rep.: Despre câinii poliţişti ce ne puteţi spune? Câţi câini deţineţi?

A.P.: Avem un singur câine poliţist, care deserveşte şi este specializat în detecţia drogurilor. Este un câine dresat în cadrul Şcolii de dresaj Sibiu, împreună cu instructorul respectiv. Este specializat în descoperirea drogurilor din gama opiaceelor, canabisului, cocainei. Este un câine care a dat rezultate bune, în timpul serviciului lui de 3 ani, a reuşit să identifice mai multe cazuri. Un caz cu răsunet a fost cazul acelui student american care deţinea în casă un minilaborator unde cultiva marijuana, dar şi producea şi DMT-uri, o substanţă care a fost găsită pentru prima dată în Europa, fiind acel drog al violatorului, care a creat o pagină de constatare tehnico-ştiinţifică în cazul laboratorului de analiză de profil a drogurilor, deoarece nu aveam marker-tester pentru aşa ceva, ei bine, acest câine a găsit această substanţă şi ne-a semnalat-o. A participat şi în cazul "tonei de cocaină", unde a lucrat împreună cu alţi câini, sau în cazul unor verificări făcute asupra unui cetăţean turc, care trafica heroină, anul trecut, pe relaţia Turcia - România, iar câinele a identificat locul în care acesta disimula drogurile. Eu cred că este un câine eficient.

Rep.: Toată lumea se întreabă cu poate un câine să detecteze sau să recunoască drogurile, după miros. Care este procedura de dresaj?

A.P.: Nu sunt un specialist în chinologie, dar se ştie foarte bine că, în general, câinii au un miros foarte ascuţit, mult mai dezvoltat decât oamenii, iar prin antrenamente şi printr-un program special, timp de 6 luni, atât el cât şi instructorul, se pregătesc în cadrul Academiei Chinologice de la Sibiu, dar şi ulterior, în cadrul serviciului, câinele participă şi la cursuri de pregătire şi testare. De obicei sunt câini buni, noi avem un câine din rasa labrador, un câine folosit cu succes de liderii mondiali în combaterea traficului de droguri din mai multe ţări. Am reuşit să descoperim circa 5 tone de droguri, având puritatea de 95 %, gândiţi-vă câţi bani înseamnă această cantitate, având în vedere că un gram de cocaină costă 100 de euro. Dar şi traficanţii ăştia sunt nişte tâmpiţi, ei cred că pot veni cu drogurile, aşa... pe masă.

Dan ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108