REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Trei tinere au plonjat de la etaj, în interval de câteva zile

Trei tinere au plonjat de la etaj, în interval de câteva zile

Replica API 6 septembrie 2012 | 00:00 638

Situaţii dramatice la Constanţa

Situaţii dramatice la Constanţa

Constanţa a devenit "gazda" tragediilor. La interval de câteva zile, trei tinere au căzut de la etaj. Dacă la sfârşitul săptămânii trecute o fată de 21 de ani a ajuns în stare comatoasă la spital, după ce a încercat să coboare de la etaj pe o "frânghie" improvizată din cearşafuri, iar marţi o altă tânără a plonjat de la balcon, în zona Capitol, iată că miercuri şirul evenimentelor nefericite a continuat cu o tânără de 19 ani, care s-a aruncat de la etajul patru, în zona Far. Imaginile au îngrozit pur şi simplu trecătorii.

Întâmplare zguduitoare în zona Far din Constanţa. În jurul orelor 14.29, locuitorii din zonă au suferit un şoc de zile mari, după ce au fost martorii unei tentative de suicid, "în direct". Vorbim, în cazul de faţă, de o adolescentă de 19 ani care s-a aruncat de la etajul 4 al unui bloc. Impactul cu cimentul a fost unul violent, însă fata a rămas conştientă, agonizând şi văitându-se de durere. Încercările disperate ale celor prezenţi de a o ţine nemişcată au fost în zadar, victima zvârcolindu-se în toate părţile. "Am luat pastile de nebuni şi m-am aruncat de la geam. Am luat 50 de pastile, am vrut să mor. Nu ştiu de ce am făcut asta", spunea tânăra. Printre clipele de groază, victima a reuşit să ceară trecătorilor să îi sune mama, care şi-a făcut imediat apariţia la locul cu pricina. Aceasta doar ce plecase la serviciu, cu jumătate de oră înainte de întâmplarea nefericită. Un echipaj SMURD şi-a făcut apariţia, acordându-i primele îngrijiri medicale şi transportând-o de urgenţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Poliţia a demarat o anchetă în acest sens, până în momentul de faţă stabilindu-se că se afla singură în locuinţă, fiind exclusă orice tentativă de crimă.

Alte două cazuri similare, toate numai într-o săptămână

Luna septembrie şi-a făcut debutul cu un ciorchine de tragedii la Constanţa. Coincidenţă sau nu, primele două cazuri au avut loc la numai câteva zile distanţă între ele, primul înregistrându-se la finele săptămânii trecute, când o tânără de 21 de ani a vrut să coboare din apartamentul în care locuia cu o frânghie improvizată din cearşafuri. Menţionăm că este din Medgidia şi locuia cu prietenul într-un apartament din blocul MG8, de pe strada Mangaliei nr.69, din Constanţa, însă nu avea mutaţia făcută. Potrivit prietenului acesteia, exista o singură cheie la apartament şi nu este pentru prima oară când victima era încuiată în casă. În ziua tragicului eveniment, cei doi au avut o discuţie mai aprinsă, cu privire la lipsa unui loc de muncă în cazul fetei, moment în care tânărul a plecat. Săturându-se să stea în casă, fata s-a hotărât să coboare pe o funie improvizată din cearşafuri, acestea desfăcându-se, victima ajungând la spital în stare comatoasă. "Pacienta a ajuns în Urgenţă cu un hematom epidural, a fost internată şi operată de urgenţă, iar operaţia a decurs foarte bine. Pe Neurochirurgie folosim tehnici occidentale, ca atare evoluţia a fost bună. Trebuie să înţelegem că după un asemenea traumatism pacientul nu-şi revine imediat. Până să-şi revină, pacienţii de acest gen trec prin nişte perioade de agitaţie extremă, în urma cărora se pot răni sau pot pune în pericol viaţa altor pacienţi. Ca atare, am preferat să o legăm, este o procedură medicală, şi nu să o sedăm, pentru că starea ei neurologică trebuie urmărită", a declarat dr. Horaţiu Alexandru Ţunas, medic pe Secţia de Neurochirurgie. Un alt caz de acest gen a avut loc marţi, 4, septembrie, când o tânără de 25 de ani a plonjat în gol de la etajul patru, decedând pe loc, într-o baltă de sânge. Fata era din Medgidia şi locuia cu chirie, în zona Capitol, împreună cu iubitul. Poliţiştii au demarat o anchetă în acest sens, menţionând că nu s-a găsit nici un bilet de adio. Vecinii spun că fata ar fi recurs la gestul extrem pentru că ar fi avut probleme cu banii şi la serviciu.

"Tinerii sunt în perioada căutării de sine"

Cu privire la aceste gesturi extreme la care recurg tinerii, psihologii spun că persoanele au în spate, cu siguranţă, episoade depresive. "Este clar că decizia de a-ţi lua viaţa apare pe fondul unui episod depresiv, iar pentru cel care decide să se sinucidă, această soluţie este singura ieşire dintr-o situaţie pe care nu o mai poate tolera. Este clar că este un fond depresiv, asociat cu convingeri negative despre sine, lume, viaţă. Fiecare persoană are un istoric de viaţă, nu contează vârsta, cu siguranţă au existat anumite evenimente prin care au trecut, traume, probleme pe care nu le-au putut depăşi, care au favorizat recurgerea la actul suicidal", a declarat, pentru "Replica", psihologul Emilia Topală, director adjunct Educaţie şi asistenţă psihosocială, în cadrul Penitenciarului Poarta Albă. Potrivit psihologului, vârsta nu reprezintă un factor care duce la un episod depresiv, ci istoricul de viaţă, evenimentele prin care a trecut persoana respectivă, tinerii fiind mai predispuşi întrucât se află în perioada căutării de sine. Depresia poate fi depistată în faze incipiente, individul izolându-se, devenind mai necomunicativ, dar şi prin schimbările de comportament. Cu ajutor acordat la timp, cazurile de acest gen pot fi evitate, mai susţine psihologul Topală.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108