REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
9.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Tu știi cum să îți protejezi copilul de radiațiile UV nocive?

Tu știi cum să îți protejezi copilul de radiațiile UV nocive?

Replica API 15 iulie 2021 | 00:00 379

Razele soarelui ne ajută în ceea ce privește producția de vitamina D, însă doar dacă este vorba de expunerea cu măsură. Iar când radiațiile ultraviolete (UV) sunt aduse în discuție, aici părinții trebuie să fie extrem de atenți și să învețe cum să protejeze pielea micuților, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Expunerea îndelungată la radiațiile ultraviolete este un factor de risc major pentru melanom (un tip de cancer de piele), iar acest lucru este binecunoscut. Așa că devine o prioritate protejarea copiilor noștri, împotriva efectelor dăunătoare ale razelor soarelui, principala sursă de radiații ultraviolete.

Copilăria, spun oamenii de știință, este o perioada deosebit de importantă în ceea ce privește protecția împotriva razelor soarelui, însă având în vedere că micuțîi nu pot înțelege care sunt consecințele expunerii îndelungate la soare sau că nu pot înțelege de ce e important să adopte măsuri care să îi protejeze împotriva soarelui, ei depind de părinți și de alte persoane care să aplice aceste măsuri menite să îi protejeze de radiațiile UV nocive.

Ce știu părinții despre protejarea pielii copilului?

Un sondaj de opinie1 efectuat în Marea Britanie a scos la iveală un deficit în ceea ce privește cunoștințele părinților referitoare la acest subiect și la practicile menite să protejeze pielea de radiațiile UV. Dintre 1000 de părinți cu copiii sub 11 ani:

7% nu au înțeles asocierea puternică ce există între radiațiile UV nocive și cancer,

21% dintre părinți au scos la iveală faptul că micuțîi lor sunt, de regulă, vizibil arși de soare înainte de luarea unor măsuri menite să îi protejeze de razele ultraviolete

și 40% dintre copii au avut arsuri solare în ultimii 2 ani.

Literatură de specialitate mai arată, în alte țări, că părințîi au un grad mai mare de conștientizare în ceea ce privește expunerea la soare a copiilor, cancerul de piele și protecția corespunzătoare a pielii micuților.

Studiile cantitative demonstrează și modul în care informațiile și atitudinile pe care le au părințîi influențează aceste comportamente care îi îndeamnă să îi protejeze pe cei mici împotriva radiațiilor ultraviolete. Cercetătorii spun că părințîi cu un grad mai mare de conștientizare a riscurilor expunerii la soare își protejează mult mai eficient copiii, pe când în cazul părinților cu atitudini pozitive referitoare la bronzat, protecția micuților este mai redusă.

Preocuparea părinților pentru protecția solară a copilului variază

Potrivit unui studiu1 din Marea Britanie, în cadrul căruia au fost intervievate 17 mame și 5 tati, au fost identificate atitudinile părinților față de ceea ce înseamnă protecția solară a pielii copilului lor.

Toți părințîi, indiferent de tipul de piele al copilului, au spus că protejarea celor mici de razele soarelui a fost un lucru important și au luat măsurile de precauție necesare. Însă gradul prin care părințîi au prioritizat protecția solară a variat, unii fiind foarte îngrijorați în legătură cu acest subiect, pe când alțîi au fost moderat îngrijorați. Pentru unii dintre acești părinți, protecția solară a copilului a fost chiar o cauza ce a dus la anxietate.

Aproape toți părințîi intervievați au spus că folosesc o combinație de metode menite să îi protejeze pe cei mici de radiațiile soarelui, în special creme sau loțiuni cu SPF 50 pentru copii, pălării de soare cu boruri late, acoperirea pielii cu haine protectoare și limitarea timpului petrecut de copil în soare. Unii dintre părinți au folosit și echipament menit să protejeze împotriva radiațiilor UV, cum ar fi costume de baie pentru întregul corp, corturi pentru plajă etc.

Cum îți protejezi copilul de radiațiile UV?

Dincolo de studii și de atitudinea părinților de peste hotare, este important să ai în vedere că o arsură solară la vârste mici (în copilărie) poate avea implicațîi grave asupra copilului tău, când va fi adult. Potrivit CDC2, doar câteva arsuri solare mai grave pot să crească riscul copilului tău de a face cancer de piele când va fi adult.

Așa că medicii dermatologi din întreagă lume subliniază cât este de important să le protejăm pielea copiilor și să nu îi expunem un timp îndelungat la soare, chiar dacă este vorba de o "banală" ieșire în parc, de o ieșire la locul de joacă ori de o zi de plajă.

Nu te gândi că cel mic este expus la soare doar când mergeți la piscină, la plajă sau în vacanță, pe munte. Pielea copilului tău are nevoie de protecție împotriva razelor ultraviolete ale soarelui ori de câte ori cel mic se află în aer liber.

Ține cont, așadar, de aceste câteva măsuri pentru a-l proteja și pentru a-l feri de complicații:

Stați la umbră - Radiațiile UV sunt cele mai puternice și cele mai dăunătoare la amiază, așa că cel mai bine este că vara să va planificați activități în interior și nu afară. Dacă nu este posibil să stați în casă, căutați umbră (sub un copac, sub umbrela, sub un cort). Și nu îl expune pe cel mic la soare la orele amiezei - potrivit specialiștilor, nu se recomandă că cel mic să stea în soare în intervalul orar 10.00-14.00, după unii chiar 10.00-16.00.

Acoperă-i pielea - Când este posibil, îmbracă-l pe copil cu pantaloni lungi ori fustă lungă și da-i bluze cu mâneci lungi, pentru că aceste haine îi pot oferi protecția de care are nevoie împotriva radiațiilor UV. Hainele făcute din materiale cu țesătură mai "strânsă" oferă cea mai bună protecție.

Spune-i că este important să poarte pălărie - Pălăriile cu boruri late îi oferă umbră celui mic, ferindu-i față, scalpul, urechile și gâtul de razele soarelui și oferindu-i protecție împotriva radiațiilor. Dacă cel mic preferă să poarte șapcă, asigura-te că îi protejezi urechile și zonele expuse cu o loțiune cu SPF.

Ochelarii de soare sunt esențiali - Aceștia protejează ochii copilului de radiațiile UV, care pot duce mai târziu la cataractă. Investește într-o pereche de ochelari care să blocheze aproape 100% dintre radiațiile UVA și UVB, iar în acest fel, copilul tău nu va avea de suferit la nivel ocular.

Aplică și reaplica lotiunea cu rol de ecran solar - Folosește pentru cel mic o crema ori o loțiune cu factorul de protecție recomandat de medicul pediatru ori de dermatolog. Este bine să alegi un produs cu spectru larg, care oferă protecție pentru pielea celui mic atât împotriva radiațiilor UVA, cât și împotriva celor UVB, ori de câte ori cel mic se află afară. Pentru o și mai bună protecție, aplică lotiunea sau crema cu 30 de minute înainte de a-l scoate pe cel mic afară și nu te zgârci - este în regulă să aplici o cantitate generoasă.

Protejează-i și urechile, nasul, buzele și laba piciorului. Reaplica produsul pe pielea copilului la fiecare 2 ore și după ce a înotat, dacă a transpirat sau dacă s-a șters cu prosopul.

Este bine să ai o crema cu SPF tot timpul în geantă, pentru a o reaplica pe pielea celui mic în timpul zilei, mai ales dacă cel mic merge la înot, are antrenament în aer liber sau se joacă multe ore în parc. Dacă nu ai reținut când ai aplicat ultima dată lotiunea pe pielea celui mic, în comerț există anumite dispozitive de unică folosință (plasturi sau brățări) care își schimbă culoarea și care îți indică, în acest mod, că radiațiile ultraviolete ating un nivel periculos și că este cazul să reaplici lotiunea. Un astfel de produs este Sun Meter, care este de fapt un senzor UVA/UVB. Fie aplici pe pielea celui mic un plasture, fie îi pui la mânuța o brățară simplă, apoi poți să îi aplici crema sau lotiunea cu SPF inclusiv pe suprafață bratarii sau a plasturelui Sun Meter.

Principiul de funcționare este simplu: fixezi brățară sau aplici plasturele pe piele, dimineață, înainte de a-l expune pe cel mic la soare. Aplici lotiunea cu SPF și pe dispozitivul Sun Meter, apoi trebuie doar să urmărești schimbările culorii bratarii sau plasturelui pe parcursul zilei. Dacă vezi că plasturele ori brățară celui mic are o culoare modificată în portocaliu, vei ști că este momentul să reaplici pe pielea copilului lotiunea care îl protejează de radiațiile UV. Când culoarea dispozitivului se schimbă în roz, vei ști că este momentul că tu și copilul tău să va retrageți într-o zona cu multă umbră și să va acoperiți pielea, pentru a preveni arsurile solare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468