REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° ConstanÈ›a Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
9.4° ConstanÈ›a Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană americane Patriot

Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană americane Patriot

Valentina CAMARA 20 aprilie 2023 | 00:00 309

RuÈ™ii au bombardat Odesa cu drone Shahed în noaptea de marÈ›i spre miercuri, reuÈ™ind să lovească infrastructura oraÈ™ului, dar fără a provoca victime. Nu mai puÈ›in de 60 de atacuri aeriene au fost declanÈ™ate de forÈ›ele ruse în 24 de ore, atacuri soldate cu răniÅ£i în special în rândul populaÅ£iei civile, potrivit unei raportări a armatei ucrainene. Denis PuÈ™ilin, liderul autoproclamatei Republici Populare DoneÈ›k, anexată de Rusia în urma unui referendum ilegal, s-a întîlnit cu preÈ™edintele bielorus Aleksandr LukaÈ™enko, stârnind protestele Kievului.

Ucraina a primit primele sisteme de aparare antiaeriana americane Patriot

Unul dintre ultimii opozanÈ›i ai lui Putin rămas în Rusia a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru discreditarea armatei

ACTUALIZARE 16:20 O curte de apel rusă a confirmat miercuri pedeapsa de opt ani ÅŸi jumătate de închisoare contra opozantului Ilia IaÅŸin, pentru criticile sale la adresa ofensivei Moscovei în Ucraina, în plină agravare a campaniei de reprimare din Rusia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Condamnarea pronunÅ£ată în primă instanţă în luna decembrie „rămâne neschimbată”, a indicat judecătorul. În vârstă de 39 de ani, Ilia IaÅŸin a fost găsit vinovat de difuzarea de „informaÅ£ii false” cu privire la armata rusă.

Opozant carismatic, el a fost condamnat pentru că denunÅ£ase, într-o intervenÅ£ie în direct pe YouTube, „moartea civililor” în oraÅŸul ucrainean Bucea, din apropiere de Kiev, unde armata rusă a fost acuzată că a recurs la execuÅ£ii.
Un mercenar Wagner a recunoscut că a aruncat grenade în tranÈ™eele unde erau ucrainenii răniÈ›i: „Nu regret nimic. M-aÈ™ întoarce”

ACTUALIZARE 14:30 Un fost mercenar Wagner a recunoscut că a ucis È™i torturat zeci de prizonieri de război ucraineni È™i a povestit în detaliu cum arunca grenade în tranÈ™eele unde erau È›inuÈ›i soldaÈ›ii ucraineni răniÈ›i.

Alexey Savichev, în vârstă de 49 de ani, fost condamnat rus recrutat de Wagner în septembrie anul trecut, a declarat pentru The Guardian într-un interviu telefonic că a participat la execuÈ›iile unor prizonieri de război ucraineni în cele È™ase luni cât a luptat în estul Ucrainei. „Ni s-a spus să nu luăm niciun prizonier È™i să-i împuÈ™căm pe loc”, a spus el.

”Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean devine mai sigur”

Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană americane Patriot, iar tancuri de luptă uÅŸoare franceze AMX-10 se află deja pe front, au anunÅ£at miercuri autorităţile ucrainene, în contextul în care Kievul pregăteÅŸte o contraofensivă de amploare împotriva forÅ£elor ruse, relatează France Presse, citată de Agerpres.

''Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean devine mai sigur întrucât sistemele de apărare antiaeriană Patriot au sosit în Ucraina'', a scris pe Twitter ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, care a mulÅ£umit Statelor Unite, Germaniei ÅŸi Olandei pentru că ''s-au Å£inut de cuvânt''.

La jumătatea lunii decembrie, Washingtonul s-a angajat, în timpul vizitei istorice a preÅŸedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA, să-i furnizeze Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană Patriot, într-un moment când Rusia bombarda masiv infrastructurile energetice ucrainene.

Acest sistem va consolida ''de manieră semnificativă'' apărarea ucraineană în faÅ£a atacurilor ruse, sublinia ÅŸeful statului ucrainean cu acel prilej. El dădea asigurări că acest echipament va fi utilizat doar în scop ''defensiv'' ÅŸi nu pentru a lovi teritoriul rus. De partea sa, preÅŸedintele rus Vladimir Putin afirma la acea vreme că armata sa deÅ£ine ''antidotul'' pentru a contracara acest sistem avansat.

În 20 ianuarie, Olanda a anunÅ£at că îi va furniza Ucrainei ''două lansatoare'' Patriot ÅŸi rachetele interceptoare aferente, în cadrul unei ''livrări comune'' cu SUA ÅŸi Germania. Berlinul se angajase în 5 ianuarie să livreze unul din aceste sisteme. Tot miercuri, armata ucraineană a mai anunÅ£at că a desfăşurat tancuri uÅŸoare de luptă franceze AMX-10, utilizate în special pentru ''misiuni de recunoaÅŸtere'', fără a preciza numărul lor. SUA se află în fruntea unei campanii internaÅ£ionale de ajutor pentru Ucraina, după ce a format rapid o coaliÅ£ie de zeci de ţări pentru a sprijini Kievul după declanÅŸarea invaziei ruse în februarie 2022.

Bombardamente și la Volciansk

ACTUALIZARE 13:07 OraÈ™ul Volciansk din nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, a fost bombardat de forÈ›ele ruse, scrie Nexta.
Ministrul britanic al apărării, acuzat că a ascuns un „act de război” al Rusiei

ACTUALIZARE 12:31 Deputatul conservator Tobias Ellwood l-a acuzat pe secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, că a ascuns un potenÈ›ial „act de război” al Rusiei, în timpul unei dezbateri din Camera Comunelor.

PreÈ™edintele comisiei de apărare a pus sub semnul întrebării informarea dată de Wallace Parlamentului cu privire la incidentul periculos, care a avut loc în septembrie 2022 È™i în care a fost implicată o aeronavă RAF, È™i care a fost dezvăluit săptămâna trecută în documente secrete scurse de la Pentagon.

Atac rusesc cu drone în regiunea Odesa

Drone lansate de forÅ£ele ruse au lovit regiunea Odesei (sudul Ucrainei) în noaptea de marÅ£i spre miercuri, provocând un incendiu la o facilitate de infrastructură, a declarat în cursul dimineÅ£ii ÅŸeful comandamentului militar al regiunii Odesa, Iuri Kruk, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Autorităţile militare locale au precizat - potrivit AFP - că forÅ£ele ruse au utilizat în acest nou atac drone de tip Shahed-136/131, fără să facă victime umane.

„Datorită muncii reuÅŸite a forÅ£elor noastre de apărare, majoritatea dronelor inamice au fost distruse, dar, din păcate, o clădire publică a fost lovită”, a indicat miercuri administraÅ£ia militară a districtului Odesa într-un comunicat, precizând că nu au fost raportate victime pentru moment.

Serviciile de urgenţă ale statului au fost mobilizate pentru stingerea incendiilor şi limitarea pagubelor, potrivit sursei citate.

„Zece din 12 drone kamikaze Shahed-136/13 au fost distruse de către soldaÅ£ii brigăzii de rachete antiaeriene din Odesa”, a detaliat comandantul forÅ£elor aeriene ale armatei ucrainene, Mikola OleÅŸciuk.

Dronele Shahed-136 sunt fabricate în Iran ÅŸi pot transporta o încărcătură explozivă de 35 până la 50 de kilograme. Ele sunt utilizate cu regularitate de către forÅ£ele ruse împotriva Ucrainei.

În cursul nopÅ£ii trecute, postul de televiziune local Suspilne a comunicat că mai multe explozii s-au auzit la Odesa, în timp ce administraÅ£ia militară regională a îndemnat locuitorii să nu filmeze ÅŸi nici să nu posteze nimic pe internet legat de atacul în curs de desfăşurare.

Odesa era o destinaÅ£ie de vacanţă privilegiată pentru mulÅ£i ucraineni ÅŸi ruÅŸi înainte de declanÅŸarea invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie 2022.

De la începutul conflictului, Odesa a fost bombardată de nenumărate ori de către forÅ£ele ruse.

În ianuarie, UNESCO a înscris centrul istoric al Odesei pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol.

După cum a relatat agenÅ£ia de presă Unian, preÅŸedinÅ£ia de la Kiev a transmis marÅ£i seara că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât cinci drone kamikaze deasupra regiunii Zaporojie (sud).

Ulterior, unitatea antiaeriană a grupului de armată „Est” („Vostok”) al forÅ£elor de apărare ucrainene a indicat că, în total, ÅŸapte drone au fost interceptate ÅŸi doborâte marÅ£i seara deasupra regiunilor Zaporojie ÅŸi Dnepropetrovsk - ÅŸase Shahed-136/131 ÅŸi un Orlan-10 OTR, conform Unian.

„În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat patru rachete ÅŸi a efectuat 60 de lovituri aeriene” făcând în special răniÅ£i în rândul populaÅ£iei civile, a indicat armata ucraineană, citată de AFP.

Întîlnire PuÈ™ilin - LukaÈ™enko

Åžeful instalat de Rusia în DoneÅ£k, regiune ucraineană controlată parÅ£ial de Moscova È™i anexată ilegal în urma unui aÈ™a-zis referendum, s-a întâlnit cu preÅŸedintele belarus Aleksandr LukaÅŸenko, marÅ£i, la Minsk, declarând că s-a discutat despre modalităţi de stimulare a comerÅ£ului, informează miercuri Reuters, preluată de Agerpres.

Vizita lui Denis PuÅŸilin a determinat Ucraina să protesteze în legătură cu ceea ce a numit un „act vădit neprietenos” al Belarusului, un aliat apropiat al Rusiei, care a permis forÅ£elor Moscovei să-i folosească teritoriul ca rampă de lansare pentru invazia din februarie 2022.

PuÅŸilin, într-o postare pe Telegram, a spus că este interesat de echipamente pentru minerit, tractoare ÅŸi autobuze, precum ÅŸi de materiale de construcÅ£ii ÅŸi mobilier.

În schimb, regiunea sa este gata să exporte cereale în Belarus, pe lângă transporturile curente de seminÅ£e de floarea soarelui.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe ucrainean a făcut apel la Minsk să nu mai facă „paÅŸi distructivi” ÅŸi a declarat că îÅŸi recheamă ambasadorul din Belarus pentru consultări.

ONU protestează că SUA l-a spionat pe Guterres

OrganizaÅ£ia NaÅ£iunilor Unite a exprimat oficial „îngrijorarea” sa Statelor Unite după informaÅ£ii apărute în presă despre „supravegherea” comunicaÅ£iilor secretarului său general Antonio Guterres, a afirmat marÅ£i purtătorul său de cuvânt, deplângând „acÅ£iunile în contradicÅ£ie cu obligaÅ£iile” americane, relatează AFP.

Potrivit jurnalului Washington Post, citând documente confidenÅ£iale ale Pentagonului, Statele Unite au ascultat conversaÅ£iile lui Antonio Guterres cu alÅ£i responsabili ai ONU, în special legate de Ucraina, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468