REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Udrea, pe blog: Oferta USL pentru turismul românesc este o glumă de-a lui Radu Mazăre

Udrea, pe blog: Oferta USL pentru turismul românesc este o glumă de-a lui Radu Mazăre

Replica API 27 august 2011 | 00:00 85

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a reacţionat pe blog referitor la declaraţiile primarului Radu Mazăre şi programul prezentat vineri de USL:

"Am auzit că USL a încercat să facă un program pentru turismul românesc! Uau! Altul(?), m-am gândit! Păi nu a mai facut PSD unul, între 2001-2004, cu care au marcat profund soarta turismului românesc?! Programul Guvernului Adrian Nastase referitor la turism a însemnat privatizarea frauduloasă a infrastructurii turistice.

Aşa au ajuns zeci de hoteluri pe mâna unor pesedişti fruntaşi ori a unor acoliţi ai lor, pe preţuri de nimic şi fără nicio obligaţie legată de desfăşurarea activităţii de turism. Aşa a fost distrusă staţiunea considerată "perla Banatului", Băile Herculane cumpărată pe numai 1,5 milioane de dolari de deputatul PSD Iosif Armaş în 2001. Hoteluri renumite aflate în clădiri monumente istorice au fost lăsate să se degradeze, fiind astăzi abandonate şi gata să se prabuşească.

La fel pe litoral, unde fraţii Micula au dobândit, pe vremea PSD, o cotă importantă din infrastructura vândută păgubos pentru stat, apoi au ipotecat hotelurile pe bani mulţi şi acum le ţin inchise, nenorocind staţiunile din sudul litoralului în special.

În Delta Dunării, Vântu a pus mâna pe bazele turistice de acolo, le-a scos din circuit şi astăzi ne uităm neputincioşi la aceşti şmecheri deveniţi din nimic proprietari pe patrimoniul turistic pe care statul, adică noi toţi, îl construise înainte de 1989. Deci, efectele genialei strategii a Guvernului Năstase marchează şi astăzi profund negativ, soarta turismului românesc.

Înţeleg că viziunea lor de astăzi înseamnă dereglementarea activităţii turistice şi se reduce la litoral, ca şi când doar aici se face turism în România. Opoziţia ar vrea, deci, ca oricine să facă orice în turism, după cum îl taie capul. Propunerile lor orientate numai către litoral sunt în număr de trei. Să se poată fuma în voie oriunde şi oricând - cred că asta este cea mai superficială propunere pe care am auzit-o vreodată. Sincer, nu m-am gândit niciodată că ţigările ar putea fi salvarea litoralului românesc. A doua propunere prevede ca litoralul să fie înţesat de cazinouri. Ceea ce mi se pare de-a dreptul ironic, având în vedere că Radu Mazăre nu a fost în stare să rezolve nici măcar problema Cazinoului din oraşul său şi a fost nevoie să intervină ministerul pe care îl conduc. În final, elementul cel mai important este gestionarea plajelor de către administraţiile locale. Sigur, durerea cea mai mare a primarului de Constanţa: să lase să se construiască pe plajă! Că doar să obţii o autorizaţie pentru un hotel ori un bloc de apartamente pe plajă n-o fi ieftin! Mai ales că legea interzice. Dar uite că în Mamaia, dar şi în alte staţiuni conduse de primari PSD, se poate.

Şi eu spun că plajele ar trebui să fie în administrarea autorităţii publice locale, iar cele turistice ar trebui gestionate de hotelieri în primul rând. Dar deocamdată ele sunt prinse într-un proiect cu finanţare europeană, gestionat de ministerul Mediului prin Direcţia Apelor Române Dobrogea-Litoral. Diferenţa este că o administrare de către primării ar face ca plaja să fie fragmentată, în timp ce, la Consiliul Judeţean, administrarea ar fi unitară.

Deci, nici nu ai la ce să te gândesti!

Spre deosebire de ei, acum, pentru prima oară după 1989, se reabilitează staţiunile balneoclimaterice, se reface şi extinde domeniul schiabil din România, se construiesc staţiuni noi, apar reglementări clare în ceea ce priveşte dezvoltarea urbanistică a zonei litoralului. Şi nu în ultimul rând, turismul românesc este promovat de o manieră credibilă şi profesionistă la nivel interaţional.

În concluzie, USL să vorbească despre turism când va aduce înapoi hotelurile şi toată baza materială pe care le-a mătrăşit!", a postat, pe blog, Elena Udrea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108