REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Un arheolog, bătut crunt de mafia imobiliarelor din Mykonos

Un arheolog, bătut crunt de mafia imobiliarelor din Mykonos

Ana Maria LIPAN 27 martie 2023 | 00:00 600

Atac violent asupra unui arheolog care se ocupă de conservarea insulei Mykonos. Se crede că atacatorii ar fi dezvoltatori imobiliari care vor să ridice mai multe construcții pe insula grecească, relatează The Guardian, sursa citată de observatornews.ro.

Un arheolog, batut crunt de mafia imobiliarelor din Mykonos

La începutul lunii martie, la lăsarea întunericului, pe o stradă din Atena, arheologul Manolis Psarros a fost atacat în timp ce se îndrepta spre mașina sa. Era ora 20.30, mai târziu decât angajatul la stat se întorcea acasă de obicei de la biroul său, care se află într-o clădire a ministerului culturii neoclasice de sub Acropole.

Frenezia construcțiilor riscă să pună în pericol bogatul patrimoniu cultural

Când a ajuns pe patul de spital, pe 8 martie, avea coastele rupte, nasul rupt și ochii îi erau atât de vineţi încât vederea i-a fost afectată. Avea toate semnele distinctive ale unui atac profesionist. Bărbatul de 52 de ani a fost norocos că a scăpat cu viață.

Pe măsură ce poliția își intensifică ancheta, accentul cercetărilor a căzut ferm pe celebra insulă turistică, unde o frenezie a construcțiilor riscă să pună în pericol bogatul patrimoniu cultural al Mykonos. În ultimul deceniu, Psarros a condus departamentul care emite autorizații de construcție pe insulă.

"Toate detaliile acest atac indică cât de mult a scăpat de sub control situația din Mykonos", a spus Despoina Koutsoumba de la Asociația Arheologilor Greci. "Este clar, deoarece nu există alte motive, că acesta a fost un atac în stil mafiot executat de oameni care l-au urmărit pe Manolis de la serviciu. Este vorba despre interese comerciale uriașe și a avut ca scop să provoace frică în rândul arheologilor".

Mykonos a devenit un adevărat tărâm pentru cei bogați

Mykonos a devenit un adevărat tărâm pentru cei bogați: barurile, restaurantele și plajele sale au adus profituri din ce în ce mai spectaculoase. Dar atacul brutal asupra lui Psarros a scos la iveală și o latură mai întunecată – a unei insule deturnate de interese care par a fi dincolo de întinderea guvernului central și a legii.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat că vor fi aplicate măsuri de ordine publică. În zilele următoare, personal suplimentar de securitate, inclusiv ofițeri de poliție, anchetatori de infracțiuni financiare și inspectori de mediu și construcții sunt aşteptaţi pe insulă. "Nu există o insulă în care unii oameni cred că sunt deasupra legii", a spus Mitsotakis.

Cei aproximativ 1.000 de arheologi ai Greciei sunt custozii extraordinarei moșteniri istorice a națiunii. Dar, având în vedere că industria reprezintă 25% din PIB, este un act de echilibru delicat, unul care asigură recunoașterea nevoii de turişti, dar și păstrarea frumuseții naturale care îi atrage spre țară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369