REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.1° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Un mercenar Wagner a recunoscut că a aruncat grenade în tranșeele unde erau ucrainenii răniți

Un mercenar Wagner a recunoscut că a aruncat grenade în tranșeele unde erau ucrainenii răniți

Valentina CAMARA 20 aprilie 2023 | 00:00 413

Un fost mercenar Wagner a recunoscut că a ucis și torturat zeci de prizonieri de război ucraineni și a povestit în detaliu cum arunca grenade în tranșeele unde erau ținuți soldații ucraineni răniți.

Un mercenar Wagner a recunoscut ca a aruncat grenade in transeele unde erau ucrainenii raniti

Alexey Savichev, în vârstă de 49 de ani, fost condamnat rus recrutat de Wagner în septembrie anul trecut, a declarat pentru The Guardian într-un interviu telefonic că a participat la execuțiile unor prizonieri de război ucraineni în cele șase luni cât a luptat în estul Ucrainei.

"Ni s-a spus să nu luăm niciun prizonier și să-i împușcăm pe loc", a spus el.

El a povestit că în toamna trecută, în timpul luptelor din apropierea orașului Soledar, a participat la uciderea a 20 de soldați ucraineni pe care i-au înconjurat. "I-am acoperit cu gloanțele noastre. Este război și nu regret nimic din ce am făcut acolo. Dacă aș putea, m-aș întoarce", a povestit el.

Savichev a spus că altă dată, împreună cu alți luptători Wagner, a ucis "câteva zeci" de prizonieri ucraineni răniți, "aruncând grenade" în șanțul unde erau ținuți lângă orașul Bahmut în ianuarie. "Și noi i-am torturat pe soldați, nu existau reguli", a spus el.

Savichev a descris cum au "primit ordinul de a executa orice bărbat care avea 15 ani sau mai mult" şi cum au primit ordin să "măture" o casă. "Nu contează dacă există un civil acolo sau nu. Casa trebuie să fie măturată. Nu-mi păsa cine se afla înăuntru. Fie că era o colibă sau o casă, ideea era să mă asigur că nu mai există nicio persoană în viaţă înăuntru. Şi mă puteţi condamna pentru asta. Eu nu voi obiecta. Este dreptul dumneavoastră. Dar şi eu am vrut să trăiesc", a spus el.

De asemenea, Savichev a descris cum au fost ucişi luptătorii Wagner care nu au urmat ordinele.

Alexey Savichev și Azamat Uldarov au făcut prima oară aceste dezvăluiri în interviuri video cu Gulagu.net, fondatorul unei organizaţii pentru drepturile omului care vizează corupţia şi tortura în Rusia.

Ei au fost graţiaţi prin decrete prezidenţiale ruseşti anul trecut, potrivit Gulagu.net. CNN nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile sau identităţile lor din videoclipuri, dar a obţinut documente ruseşti care arată că au fost eliberaţi în urma graţierii prezidenţiale în septembrie şi august 2022.

La rândul lui, Uldarova a detaliat cum a împuşcat şi ucis o fetiţă de 5 sau 6 ani. El a numit-o: "O decizie a conducerii. Nu aveam voie să las pe nimeni în viaţă, pentru că ordinul meu era să omor tot ce îmi stătea în cale". Potrivit Gulagu.net, mărturiile au fost date fondatorului Vladimir Osechkin în decurs de o săptămână. Acesta a precizat că Uldarov şi Savichev se aflau în Rusia când au vorbit.

Întrebat despre oamenii şi conţinutul videoclipului, Prigojin a spus că nu a avut încă "capacitatea tehnică de a viziona întregul videoclip", potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu va este rusine ma, dementilor !?....
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468