REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Un raport de expertiză întârzie procesul fostelor angajate de la finanţe, implicate în spălare de bani şi rambursări ilegale de TVA

Un raport de expertiză întârzie procesul fostelor angajate de la finanţe, implicate în spălare de bani şi rambursări ilegale de TVA

Replica API 26 martie 2018 | 01:00 385

Cercetarea judecătorească în dosarul mai multor afacerişti constănţeni, trimişi în judecată pentru spălare de bani şi alte infracţiuni economice, continuă la Tribunalul Constanţa, pe fondul cauzei, după patru ani de când dosarul instrumentat de DIICOT a plecat de la Parchet şi a luat drumul instanţei. Vorbim despre un dosar în care apar foşti angajaţi ANAF şi un fost director al Casei de Cultură Constanţa şi care, de mai bine de jumătate de an, se tot amână de la o lună la alta, din cauza unui raport de expertiză cerut de ANAF şi care nu a fost admis de la început.

Potrivit DIICOT, acest dosar îi vizează pe afaceriştii Lilian Ştefan, Filip Ion Pop – fost director al Casei de Cltură Constanţa – şi Nusret Yucetaş, alături de un al patrulea complice, Vasile Tăfălan (dat în urmărire internaţională în urmă cu peste 4 ani), sunt acuzaţi că au constituit un un grup organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni macro-economice. În urmă cu cinci ani, aceştia au înfiinţat două firme reale şi două tip „fantomă”, prin care au derulat afaceri ilegale, afaceriştii falsificând documente de export în Republica Moldova pentru mai multe utilaje industriale, solicitând ulterior rambursare TVA-ului aferent.

Procurorii susţin că cei patru au fost ajutaţi de Mioara Gache (fostă Jagura) şi Nicoleta Mirică (fostă Butan şi Alexandru), angajate ale Administraţiei Finanţelor Publice Constanţa, care au aprobat cererile de rambursare a TVA, deşi au constatat că actele depuse de afacerişti erau false. În plus, gruparea româno- turcă- moldovenească a reuşit să facă pierdute sume foarte mari de bani, prin operaţiuni ilegale, prejudiciul adus statului fiind de circa un milion de euro, la acea vreme.

Lilian Ştefan şi complicii săi sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, rambursare ilegală de TVA şi spălare de bani, în timp ce angajatele Fiscului sunt cercetate pentru abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual şi complicitate la rambursare ilegală de TVA. Părți civile în dosar s-au constituit SC Asimetric Vision SRL și statul român prin ANAF.

Deşi la începutul anului trecut, când ANAF a cerut refacerea calculelor expertizei tehnice judiciare, Tribunalul a respins cererea respectivă, în toamna aceluiaşi an,, judecătorii au admis, în cele din urmă refacerea calculelor respective, iar până în prezent s-au tot acordat termene pentru depunerea raportului de expertiză. Acesta ar trebui prezentat şi depus la dosar luni, 26 martie, asta dacă nu cumva a rămas nefinalizat, astfel încât judecătorii să dispună o nouă amânare.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Angajatele ANAF au divortat intre timp si prin liber consimtamant toata averea a ramas pe numele sotilor! Asa ca o sa se recupereze prejudiciu zero!
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108