REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Un șofer a SCĂPAT de AMENDĂ pentru că POLIȚISTUL nu a putut să dovedească FAPTA

Un șofer a SCĂPAT de AMENDĂ pentru că POLIȚISTUL nu a putut să dovedească FAPTA

Replica API 11 ianuarie 2021 | 00:33 3094

Daniel M. a solicitat, în contradictoriu cu Inspectoratul de Poliție al județului Tulcea, anularea unui proces verbal care i-a fost încheiat pentru că a încălcat marcajul rutier longitudinal continuu cu ocazia depășirii autoturismului care aparținea chiar Inspectoratului de Poliție. Lui Daniel M. i s-a aplicat o amendă contravențională în valoarea de 580 de lei.

Conform rechizitoriului, petentului i s-a aplicat o amendă contravențională în sumă de 580 lei, pentru săvârșirea contravenției, constând în aceea că, petentul a condus autoturismul marca Dacia Sandero, din direcția Isaccea –Măcin, încălcând marcajul rutier longitudinal continuu cu ocazia depășirii autoturismul marca VW aparținând Inspectoratului de Poliție Tulcea.

Ce a reclamat Daniel M.

În motivarea plângerii petentul a arătat că situația de fapt reținută în procesul-verbal de contravenție nu este reală. A arătat că la momentul la care a efectuat depășirea, nu exista nici un semn care să indice că în acea porțiune de drum depășirea era interzisă și nici șoseaua nu avea marcaj rutier cu dungă continuă. A depus în susținere fotografii ale locului unde s-a realizat depășirea și a solicitat ca agentul constatator să depună la dosar înregistrarea pretinsei abateri contravenționale reținută în sarcina sa.

Agentul constatator a formulat întâmpinare în care a solicitat respingerea plângerii contravenționale și menținerea ca legal și temeinic a procesului verbal de contravenție motivat de faptul că petentul se face vinovat de săvârșirea faptei reținută în sarcina sa. Întâmpinarea a fost însoțită de raportul agentului de poliție, care a încheiat procesul-verbal de contravenție, în cuprinsul căruia se susține situația de fapt reținută în procesul-verbal de contravenție. Întâmpinarea nu a fost însoțită de o filmare sau fotografii în care să fie surprins autovehiculul condus de către petent.

Ce a spus instanța

Instanța a constatat că agentul nu a produs probe ( înregistrări sau fotografii) care să dovedească contravenția reținută în sarcina petentului. Mai mult, instanța reține că deși petentul beneficiază de prezumția de nevinovăție, cu declarațiile celor doi martori audiați în cauză și-a dovedit cele învederate în plângere, respectiv, faptul că situația de fapt din procesul verbal de contravenție nu este reală, depășirea autoturismului de poliție efectuându-se în condiții legale, prin aceasta nefiind încălcată nicio normă rutieră.

Așadar, având în vedere dispozițiile legale evocate și situația de fapt reținută, instanța apreciază că în lipsa probelor din partea agentului constatator, coroborat cu proba testimonială care confirmă susținerile petentului din plângere, a fost răsturnată prezumția de veridicitate și legalitate a procesului-verbal de contravenție contestat. Instanța a dispus anularea procesului de contravenție și exonerează petentul de plata amenzii de 580 de lei.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ia dot o lamwieee lu maattaaa
1
1
cand se deplasau incet pe sosea dar doar in locurile in care era voie. Nu m au oprit niciodata fara motiv. Ala si a luat amenda pe bune. Si nici politistii nu s au deranjat prea mult sa l combata. Probabil ca linia continua era aproape stearsa. Asta i adevarul.
3
3
...asa este...cand observi masina MILITIEI..nici in vis...n-ai voie s-o depasesti...orgoliul de MILITIAN...fara carte nu trebuie sa fie calcat in picioare de toti soferii...doar sunt...MILITIAN..cine mai este ca mine???
6
1
CU DEMOLAREA TERASELOR DE LA ANTURAJ, MIO SI ZORILE S-A MAI AUZIT CEVA ? INTREB PENTRU UN PRIETEN
2
4
Adevarul e ca trebuie sa ai mansarda avatiata grav sa depasesti masina de politie pe linia continua. Pot crede ca pe acea portiune de drum se impunea trasarea liniei continue dar nu e vina soferului ca se fac lucrari de intretinere dand cu var marcajele la pret de spui c-au aplicat pe ele foite de aur.
3
0
I-a dat-o la opel!
1
4
Nu au pe ele radare
2
2
O sa plateasca garcea ca instanta i a zis ca este incompetent? Nu. Data viitoare va face la fel. Va pune alt om pe drumuri pt ca el e organul. Legea este una pentru toti depotriva cetatean si autoritati. Doar ca e mai greu pt cetatean sa se adreseze justitiei. Inseamna bani pt avocat si timp pierdut. Si politustul nu pateste nimic.
7
4

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468