REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
16.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Un tânăr om de ştiinţă din Bulgaria propune o cercetare inovativă în domeniul tratamentelor medicale

Un tânăr om de ştiinţă din Bulgaria propune o cercetare inovativă în domeniul tratamentelor medicale

Replica API 4 aprilie 2022 | 00:00 301

Un tânăr om de ştiinţă bulgar lucrează la dezvoltarea terapiilor viitorului în cadrul Institutului Federal pentru Tehnologie din Zürich (ETH Zürich - Elveţia). Recent, Bozhidar-Adrian Stefanov alături de colegi de-ai săi, a reuşit o importantă descoperire medicală ce poate modifica tratamentul pentru pacienţii care suferă de tulburări metabolice, aşa cum este diabetul.

Stefanov este student doctoral specializat în medicină moleculară la Universitatea din Basel. El studiază o metodă de a folosi căldura pentru a controla celulele umane şi a le induce noi funcţii, potrivit Agerpres, citată de stiripesurse.ro.

În urmă cu o sută de ani, medicamentele erau bazate pe mici molecule, în timp ce multe dintre medicamentele din prezent sunt de natură biologică, constând în peptide sau proteine, a declarat Stefanov pentru BTA.

În ultimii ani au apărut numeroase terapii revoluţionare, bazate pe injectarea diferitelor tipuri de proteine şi anticorpi, care fac parte de asemenea din categoria proteinelor. Aceste terapii, însă, se confruntă cu o problemă importantă - medicamentele trebuie injectate pacienţilor zilnic. Din acest motiv în ultimii 10 - 15 ani au fost dezvoltate terapiile bazate pe celule modificate, în locul injecţiilor, conform tânărului cercetător bulgar.

El a oferit drept exemplu folosirea celulelor T umane, întrebuinţate în prezent în condiţii clinice şi care reprezintă una dintre poveştile de succes din domeniu. Celulele sunt extrase de la pacient şi reprogramate pentru a vindeca cancerul. Această cercetare este inovativă, iar echipa lui Stefanov a fost prima care a reuşit să dezvolte o metodă care foloseşte căldura pentru a controla celulele. Pentru a se putea acţiona asupra celulelor, acestea trebuie să dispună în interiorul lor de maşinării moleculare - proteine, care detectează creşterea temperaturii, a susţinut el. El şi echipa sa desfăşoară experimente cu un implant subcutanat. "Organismul hrăneşte celulele, în timp ce noi folosim un dispozitiv electronic pentru a regla temperatura implantului, fapt care îmbunătăţeşte precizia. Aceasta este o metodă non-invazivă de a introduce proteine terapeutice în organism", a explicat Stefanov activitatea de cercetare în care este implicat. Rezultatele au fost publicate în prestigiosul jurnal Advanced Science.

Este destul de dificil de preconizat când vor benefia pacienţii de rezultatele cercetării noastre, pentru că un astfel de tip de tehnologie este nou, iar acest proces poate dura 10 sau chiar 20 de ani. Ceea ce este important este să garantăm siguranţa oamenilor, a mai susţinut el.

Ştiinţa trebuie să primească o şansă şi trebuie să fie finanţată, a mai spus Stefanov, adăugând că el crede că statul trebuie să pună la dispoziţie astfel de fonduri. De asemenea este nevoie de foarte multă comunicare şi de oameni de ştiinţă care să-i arate publicului la ce lucrează şi cum îşi desfăşoară activitatea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212