REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
9.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Una cer agricultorii, alta înțelege Daea

Una cer agricultorii, alta înțelege Daea

Victor ROTARU 22 aprilie 2023 | 00:00 2744

Ca urmare a unei întâlniri dintre ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski, s-a ajuns la un acord de a suspenda importurile cerealelor din Ucraina până pe data de 5 iunie, urmând ca pe 26 aprilie Comisia Europeană să ia o decizie în acest sens. Agricultorii români, însă, sunt profund dezamăgiți de concluziile trase în urma discuțiilor purtate de către cei doi oficiali. Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, a declarat pentru Replica faptul că atitudinea ministrului Agriculturii lasă de dorit, mai ales modul în care acesta poartă negocierile, fiind și o lipsă de asumare din partea lui Petre Daea.

Una cer agricultorii, alta intelege DaeaPetre Daea

Vineri, 21 aprilie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut o întâlnire cu omologul său ucrainean,  Mikola Solski, pentru a trage câteva concluzii despre importurile din Ucraina. Mare lucru nu s-a rezolvat, Petre Daea reușind să pună mai mult gaz pe foc. Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu a declarat: „Atitudinea domnului ministru, modul în care poartă aceste negocieri, lipsa de asumare, de responsabilitate este dezamăgitor. Faptul că se pasează această decizie de la un minister, sau de la o instituție la alta, faptul că suntem singura țară, din cele 5 afectate, care evită să ia o decizie și să spună lucrurilor pe nume este profund dezamăgitor. Din toate acestea rezultă că domnul ministru este total depășit, chiar în derivă. Partea mai rea este că toți fermierii care au ieșit la protestul din 7 aprilie sunt extraordinar de nemulțumiți, toți își manifestă dorința de a face un alt protest și sunt destul de radicali în abordare. Nimeni nu ne reprezintă cu adevărat interesele. Ministrul a venit și a spus că el vrea suplimentar să suspende importul a încă a 4-5 produse, dar noi de câteva luni stăm și ne uităm ca nu am fost în stare să suspendăm produsele care ne afectează. Fermierul român este grav afectat de acest import de mărfuri.

Nici ministerul și nici Comisia Europeană nu au înțeles situația

Referitor la discuțiile dintre cei doi miniștri, acestea nu sunt deloc mulțumitoare pentru agricultorii români, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea declarând faptul că această decizie este una dezamăgitoare pentru fermieri: „Comisia Europeană urmează să se pronunțe abia pe 26 aprilie, dar se avansează ca și variantă ca și variantă suspendarea importurilor până pe data de 5 iunie. O decizie care ca noi ca fermieri români ne dezamăgește, însemnă că nici ministerul și nici Comisia Europeană nu au înțeles situația dificilă prin care noi trecem, a faptului că sunt încă stocuri mari de mărfuri nevândute, că se apropie recolta nouă și oamenii nu au unde să-și depoziteze grânele, iar situația se va agrava odată cu sosirea noii recolte. Noi vom intra după 20 iunie la recoltat la rapiță și la grâu. Fermierii, pe lângă faptul că nu vor avea unde să-și depoziteze marfa, nu vor avea unde să vândă. Vor fi iar blocaje în Portul Constanța și nu numai, infrastructura rutieră va fi iar încărcată. Noi am spus ca soluție suspendarea importurilor pe o perioadă mai îndelungată astfel încât românul să aibă posibilitatea să-și desfacă marfa sau reintroducerea taxelor vamale, sau stabilirea unor contingente. Dacă sunt țări care vor să importe marfă din Ucraina, să se stabilească o cantitate care este lipsită de taxe vamale și nu este nici un fel de problemă.

Una cer agricultorii, alta intelege DaeaVicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea - Răzvan Filipescu

Agricultorii vor o suspendare a importurilor până în toamna anului 2023

Răzvan Filipescu a mai transmis faptul că agricultorii români nu sunt împotriva tranzitului de marfă din Ucraina, în schimb vor înăsprirea condițiilor de monitorizare: „Susținem tranzitul de marfă, dar în condiții de monitorizare strictă, pe lângă sigiliu, marfa să fie monitorizată prin sistemul Roetransport, reintroducerea controalelor fitosanitare în vămi. Controlul trebuie făcut în vamă, nu la destinație. Dacă marfa a intrat deja în România, fără control la vamă, își pierde origine, poate fi amestecată cu orice alt produs, nu se mai știe care este originea ei. Noi nu avem cum să importăm marfă din Ucraina având în vedere că suntem cunoscuți la nivel mondial ca și exportatori, recunoscuți pentru o calitate superioare a mărfi exportate. Ar trebui să vorbim de o suspendare a importului până în toamna anului 2023, cel puțin. Fermierul să aibă timp să-și vândă acum marfa, să-și recolteze și să-și depoziteze marfa și să o vândă în condiții decente. Să nu se uite de separarea fluxurilor în porturi. Marfa din Ucraina să intre pe o parte, cea din România pe alta. Să dăm șansa de a vinde în condiții egale. Să nu existe prioritizări. Cred că este momentul să cerem Comisiei Europene, din fordurile de solidaritate, alocarea de bani pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere și portuare.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu-l SUBESTlMATl pe Daea! El poate SlMTl puIsuI AGRlCULTURll DlRECCT din ClUCaIau. ClTEZ - "Daea a mai TRANTlT una -"Cand iei ClUCALAUL in mana, aproape te lNCALZESTl". Ce cauta N0APTEA in IanuI de P0RUMB?". MARE 0M, MARE KARAKTER! Nu ne mira ca PR0VlNE din PeSeD. Cand il ASCULTl, parca iti S0PTESTE in urecche RAP0SATUL NlC0LAE CEAAU5ESCCU. Mai mai ca ti se vestejeste ClUCaIauI cand iti EXPLlCA el cum sta treaba cu AGRlCULTuRA si cu C0RM0RANll care mananka toti PESSTll aia mari care ii mannanka pe PESTll mici. Stati numai sa-l auziti cand ia apararea GRElERlL0R din FAlNA. Va REC0MAND sa nu-i spuneti ca tot din GANDACl se 0BTlNE de zeci, ba chiar SUTE DE ANI C0I0rant ALlMENTAR (pudra, care e tot "FAlNA"). Va rog sa nu-i spuneti ca si el a maanckat "FAlNA DE lNSsECTE" cel putin o data in VlATA (fara sa stie) ca se Iasa cu SsCANnDAL, isi da miIitaria jos din P0D si imbrraca HAlNA MlLlTARA si face pe ( Z )0RR0 ca Putin prin IanuI de P0RUMB, cand batte CAMPll desspre AGRlCuLtura R0MANEASCA.
10
0
DAEA UN TARAN PROSTANAK CU MUYAN DA DRAK
4
0
Daea ca si altii din fruntea tarii,au in principala lor preocupare mentinerea sistemului la putere,nicidecum binele populatiei romanesti. Ca atare,dialogurile cu sefimea lumii se fac astfel incat sa nu cumva sa parem ca avem ,,cohones''. Si chiar nu avem! Tara cu de toate,Romania este cea mai dezbinata ca populatie,cu economia la c***t,cu oameni dezinteresati de ei insisi. Felicitari celor care pleaca de aici! Romania este ca si acu' 30 de ani,o tara din care se fuge,unde e frica,saracie,barbbarie la toate nivelurile,unde e frumos dar extrem de periculos. Inca nu avem o tara locuibila de cei ce vor civilizatie.Cine vrea ,,survival themes'' ,sa vina sa traiasca independent in Romania! Noi suntem ca tarile acelea din Africa,unde se bat dobitocii aia cu epoleti sau fara.
3
0
Ce să înțeleagă cimpanzeul psd?
2
0
A inteles vreodata cormoranul D-aia ce se intampla in agricultura? Cum sa explici prezenta lui in minister? Cineva are interes sa obtina ceva prin numirea lui, nu poate fi vorba de competenta, asta-i un bufon.
4
0
gurile mari din agricultura cer, nea petrica da si el cit poate, e batrin!
2
1
nu putem face mare lucru, U E ne dirijeaza ,ne conduce cum vor ei! noi punem botul si ...capul plecat!
5
5
Afara cu ukrainienii din tara noastra
9
8

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468