REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Uniforma școlară a băgat zâzania într-o școală din Năvodari

Uniforma școlară a băgat zâzania într-o școală din Năvodari

Replica API 19 august 2017 | 00:00 1172

Uniforma școlară este motiv de discordie la Școala Gimnazială „George Enescu” Navodari. Tatăl unui elev din clasa a VII-a acuză că părinții sunt puși pe drumuri, trebuind să vină până la o croitorie din municipiul Constanța pentru a le face copiilor uniformele impuse de conducerea școlii, în loc să se apeleze la croitorii locale. În replică, reprezentanții unității de învătământ și cei ai Asociației de Părinți spun că în Năvodari nu au găsit nicio croitorie dispusă să onoreze comanda și că uniformele nu sunt obligatorii.

La Școala Gimnazială „George Enescu” din Năvodari, Asociația de Părinți împreună cu reprezentanții cadrului profesoral au luat decizia de a modifica uniformele școlare. Până aici, nimic nefiresc, în condițiile în care este dreptul fiecărei unități de învățământ de a impune un însemn, fie că este vorba de o uniformă, un ecuson sau o legitimație, astfel încât să diferențieze proprii elevi de cei veniți din exterior.

Mai mult, s-a luat decizia ca uniformele să fie realizate pe timpul verii, astfel încât, la 15 septembrie, când debutează anul școlar 2017 – 2018, elevii să aibă însemnul distinctiv. Nemulțumirea a apărut, însă, în momentul în care părinții au aflat că, pe lângă faptul că trebuie să scoată bani din buzunar pentru noile uniforme, trebuie să se deplaseze și până la o croitorie din municipiul Constanța, ceea ce presupune alți bani și pe drumuri.

Marian Florea este tatăl unui elev din clasa a VII-a de la școala respectivă și a luat atitudine vizavi de solicitarea reprezentanților unității de învățământ. „Eu sunt pro uniformă școlară! Să nu se înțeleagă greșit, nu sunt împotriva introducerii uniformei. Dar nu sunt de acord cu faptul că trebuie să mergem până la croitoria de la Dorally, din Constanța, când sunt atâtea croitorii în Năvodari! Eu, ca bărbat, știu vreo trei. Sunt părinți care nu își permit și această cheltuială, în plus față de cea cu uniforma”, a declarat tatăl indignat, pentru „Replica de Constanța”. Acesta a povestit că au aflat despre decizia introducerii noii uniforme în iulie, când copiii erau deja în vacanță.

„Am fost anunțați de dirigintă, pe grupul de Facebook al clasei, că trebuie să aducem copilul într-un week-end la școală, pentru că vin croitoresele de la Constanța, pentru măsurători pentru realizarea uniformelor. Dar mulți copii nu sunt acasă în vacanțe, sunt plecați pe la bunici, prin tabară. Ni s-a transmis că uniforma este obligatorie, copiii care nu vor avea uniforme la începutul școlii nu vor fi primiți la ore, iar cine nu a venit la măsurătoare în acel week-end, în curtea școlii, trebuie să se deplaseze la Constanța, la croitorie”, a afirmat Marian Florea. „Nu sunt de acord cu faptul că s-a încheiat contract cu o croitorie din Constanța, iar părinții sunt puși la o cheltuială suplimentară, cu drumurile. Adică, pentru o uniformă, sunt necesare cel puțin trei drumuri, prima dată pentru comandă și măsuri, apoi la probă, și a treia oară pentru a o ridica. Dar sunt părinți care nu își permit! Nu este de ajuns să se apelează la noi pentru văruit, vopsit, schimbat altele prin școală, acum suntem puși și pe drumuri? La alte școli se apelează la fonduri europene pentru lucrurile acestea, aici nu se poate, aici se apelează la buzunarele părinților!”, a mai subliniat părintele supărat.

„La croitoria de la Constanța, doamnele chiar m-au luat la mișto, și m-au întrebat ce, nu avem croitorii în Năvodari? Când le-am întrebat cum de s-a apelat la unitatea lor, mi-au spus că a trecut doamna director pe acolo și i-a plăcut cum cos ele!”, a mai afirmat bărbatul.

Mai mult, părintele spune că a încercat să discute și cu reprezentanții unității de învățământ, dar i s-a reproșat că este agresiv verbal. „Am fost să discut cu doamna director, dar aceasta a început să bată cu palma în masă și să îmi reproșeze că eu eram agresiv verbal. Poate aveam vocea mai ridicată, dar asta pentru că eram indignat. Dar nu am jignit-o, nu am țipat, dar nu s-a putut discuta cu dumneaei! După ce am făcut publice nemulțumirile mele în spațiul public, pe Facebook, aflu că s-a revenit asupra deciziei, că uniforma nu mai este obligatorie, că elevii nu vor mai fi dați afară de la ore, ci pot veni și cu cămașă sau tricou alb. Nouă nu ni s-a transmis așa, de la bun început”, a mai explicat părintele năvodărean.

Directorul școlii spune că uniforma nu e obligatorie

La polul opus, Manuela Butuman, directorul Școlii Gimnaziale „George Enescu”, a declarat pentru „Replica de Constanța” că atât decizia reînnoirii uniformei școlare, cât și alegerea unității unde sunt realizate costumele, aparțin Asociației de Părinți constituite la nivelul școlii. „De trei ani, nu au fost comandate uniforme. Anul trecut, chiar în prima ședință a Asociației de Părinți, s-a luat decizia introducerii unor noi uniforme, existând și un proces verbal în acest sens. Contractul cu croitoria a fost încheiat tot de asociație, alegerea fiind făcută după ce au căutat și în Năvodari, dar au fost refuzați de croitoriile locale. Doamnele de la croitorie au venit în luna iulie pentru a lua măsurile copiilor, au fost atunci aproximativ 700 de elevi din cei 1.200 ai școlii. Pentru cei care nu au putut fi prezenți, croitoresele urmează să revină într-un sfârșit de săptămână din luna aceasta. Nu era necesar ca părinții să meargă la Constanța.

În altă ordine de idei, uniforma nu a fost impusă obligatoriu, regulamentul în vigoare prevede existența unui însemn. Am stabilit, cine nu își permite, copiii să aibă măcar vestă și cravată. Dacăp nu își permit nici acestea, atunci copiii să vină cu o cămașă sau tricou alb, nu îi dă nimeni afară”, a declarat Manuela Butuman. Se impune precizarea că vesta și cravata costă în jur de 60 de lei, în vreme ce pentru uniforma întreagă costul este de vreo 200 de lei.

La rândul său, Adrian Pătrașcu, președintele Asociației de Părinți de la nivelul școlii, a precizat pentru „Replica de Constanța” că părintele nemulțumit nu este membru al asociației: „Am fost la mai multe croitorii din Năvodari, dar am fost refuzați, din diverse motive. Fie comanda era prea mare și nu își asumau, fie aveau altă linie de lucru. Am găsit această croitorie din Constanța, unde am găsit și disponibilitate din partea angajatelor să vină la Năvodari, să ia măsurile pentru costume. Noi, părinții, ne-am asociat pentru a face toate într-un mod transparent, corect, pentru a nu lăsa loc de interpretare”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta este scoala G.ENESCU ! invatatoare , profesoare , directoare - mafie curata
5
1
chiar nu sa inteles acest articol??..parintele in cauza a spus ca este de acord cu uniforma scolara..indignarea parintului a venit cand sa hotarat trimitrea parintilor tocmai la doraly..la o distanta de 30-40 km de navodari..
4
1
foarte bine ca toti copii sa fie toti la fel inbracati sint copi I cu foarte multi bani
3
2
Tot in evul mediu a ramas Navodariul .
3
1
Fetele sa vina in chiloti la scoala.
1
1
Copiii trebuie sa-si aleaga singuri costumatia care le place,care si-o pot permite si e necesar doar ecuson.Nu trebuie toti imbracati la fel ptr ca spiritul de turma creaza afaceri cu dedicatie.Adica o directoare pretenasha cu o patroana de croitorie imparte banii din aceste multe comenzi sigure.Ori se face licitatie ptr uniforma ca la cornul si laptele ori fiecare se imbraca cum vrea doar costum sa fie
9
4
Nu veniti la Cernavoda sa va faceti uniforme pentru ca pe unicul croitor din oras l-am pus director la termie...
9
1
Se purta uniforma in Romania.Aratam elevi nu golani de pe strada.Era prea multa disciplina in scoala acum este foarte mare golaneala si invatat...NET .Daca vine in blue jeans cu telefon de fite si autoturism de lux ia bacul la anul si la multi ani.Unde esti tu Ceausescule sa vezi unde a ajuns invatamantul sa dai examen la facultate cu ...dosarul.Prosti cu diploma pe banda rulanta.
10
3
prostul nu e prost destul pana nu e si fundul. Nu e impotriva uniformei, e impotriva sistemului.
7
0
bani profesori
4
4
Sa fim seriosi..pe timpuri de gasea uniforma scolara la orice butic..nu va mai ambalati ca tractoarele..sa nu mai zic de cerutul banilor la scoala..profesorii. .dirigintii de clase mai bine spus..direcectorii..chiar nu exista un protocol al scolii un fod al scolii..nu v-ati saturat de nesimtirea asta de a cere bani ??..au ajuns parintii sa dea bani din buzunar pt zugravirea scolii si multe altele? Meritati numai pumni in gura..crestati si pusa sare pe voi..de ce nu puneti voi toti profesorii si directorii bani pt toate treburile astea...in fiecare luna din salariu sa dati cate 100 de lei??
10
4
Data viitoare o sa propunem sa facem uniformele pe la Cernavoda..sau Fetesti..ca daca tot avem obligatii..pai nu?
11
6
Dar daca mergea la un interviu pt un job de 2-3 mii de euro mai era departe? Pe timpuri aveai uniforma impusa si o cautai peste tot pana o gaseai si nu mai facea nimeni atatea nazuri! Alo,poporul roman,mai uitati-va si la obligatii nu numai la drepturi!
8
10

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108