REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Vacanţă încheiată pe patul de spital pentru un turist: a fost lovit de un skijet la Saturn. Vinovaţii, condamnaţi!

Vacanţă încheiată pe patul de spital pentru un turist: a fost lovit de un skijet la Saturn. Vinovaţii, condamnaţi!

Replica API 29 martie 2019 | 00:00 771

Condamnat la Constanța la peste un an de înhisoare după ce a accidentat cu schi-jet-ul un turist venit în concediu pe litoral cu familia. H.G. a fost pedepsit de magistrați pentru că a condus o navă de agrement fără a deține brevet sau certificat de capacitate corespunzător, de punere în exploatare sau navigație a unei nave neînregistrate și de vătămare corporală gravă din culpă. Condamnată a fost și persoana care i-a închiriat turistului ambarcaţiunea de agrement.

În dreptul plajei Adras din stațiunea turistică Saturn, P.I. a pus în exploatare și navigație o ambarcațiune de agrement cu motor mai mare de 15 kilowați, adică un schi-jet cu motor de 58,8 kilowați, care nu era înregistrat în evidențele Autorității Navale Române și i-a încredințat conducerea navei respective unui turist, H.G., care nu deținea certificat internațional de conducător de ambarcațiune de agrement.

Din cauza nepriceperii în conducerea unei astfel de ambarcațiuni și a necunoașterii regulilor de navigație pe mare a provocat un accident nautic a intrat în coliziune cu hidrobicicleta pe care se afla persoana vătămată T.M. și care a suferit leziuni corporale grave, cu numeroase fracturi, vindecabile în 180 de zile de îngrijiri medicale și care i-au pus viața în primejdie, prin anemie acută post-hemoragică, potrivit rolli.ro. Evident, a fost solicitată intervenție medicilor, dar a fost sesizată și poliția.

Organele de poliție au identificat și pe conducătorul schi-jetului ca fiind inculpatul H.G., iar acesta a relatat că închiriase ambarcațiunea de agrement de pe plajă, pentru a se plimba pe mare, iar la un moment dat nu a mai putut vira stânga ori dreapta, așa că a lovit hidrobicicleta pe care se afla persoana vătămată. S-a stabilit că schi-jetul fusese închiriat de către inculpatul P.I., care lucra la o societate ce avea punct de lucru în stațiunea Saturn .

Astfel, după verificarea acestor aspecte, organele de poliție judiciară au sesizat organele de cercetare penală speciale de la Căpitănia Portului Mangalia, care au preluat investigațiile, întrucât existau indicii că ambarcațiunea de agrement cu motor cu puterea de 58,8 kilowați fusese pusă în exploatare și navigație de către inculpatul P. I. fără a fi în prealabil înregistrată în evidențele Autorității Navale Române și că fusese condusă fără drept de inculpatul H. G., care nu deținea certificat internațional de conducă tor de ambarcațiune de agrement, căruia i-au fost prelevate mostre biologice de sânge pentru determinarea alcoolemiei, însă în urma analizelor de laborator, potrivit buletinului de analiză nr.1032-1033/A12 din data de 14 august 2012 al Serviciului Județean de Medicină Legală Constanta, a rezultat o alcoolemie zero.

Cu ocazia cercetării la fața locului, organele de cercetare penală speciale au constatat că locul accidentului era situat pe apele Mării Negre, în dreptul plajei Adras și a hotelului Sirena din stațiunea turistică Saturn, la distanța de circa 40 metri spre est față de plajă, adică la distanța de circa 10 metri de baliza salvamarilor pentru zona maximă de îmbăiere și la circa 30 metri spre nord față de digul de sud, și s -a stabilit că pe plajă erau un număr de 10 hidrobiciclete, iar în dreptul lor pe o saulă spre larg erau prinse câteva balize portocalii, însă acestea nu erau păzite sau supravegheate , fiind găsite hidrobicicleta și skijetul implicate în accident și s-a constatat că ambele ambarcațiuni prezentau urme ale coliziunii. Totodată, s-a mai reținut în actul de sesizare al instanței că schi-jetul nu era inscripționat cu vreun număr de înregistrare la căpitănia de port.

Victima a povestit judecătorilor că se afla în concediu pe litoral, iar în ziua de 10 august 2012, împreună cu soția și cei doi copii au închiriat o hidrobicicletă pe plaja Adras din stațiunea Saturn, pentru a se plimba pe mare și s-au deplasat pe traseul special către larg și, în timp ce copiii se aflau în apă și se jucau la toboganul dintre cele două locuri cu pedale, fiind pe partea stângă a hidrobicicletei, ce era poziționată cu fața spre est, a observat că dinspre nord, de la vreo 50 de metri distanță, se apropia în viteză de ei un schi-jet, dar crezând că aceasta va vira în ultimul moment, a întors capul preventiv spre spatele hidrobicicletei, unde erau cei doi copii și s-a ridicat în picioare, iar când și-a îndreptat capul a fost izbit în zona piciorului stâng de schi-jet și proiectată în apă, la fel ca și soția sa, potrivit rolli.ro.

Și-a pierdut cunoștința câteva secunde, astfel că, atunci când și-a revenit a observat că piciorul stâng îi plutea pe lângă corp într-o poziție nefirească, așa că l-a prins și l-a așezat normal, rugând pe conducătorul schi-jetului să îi ajute pe el, soție și copii, dar acesta a replicat că nu știe să înoate și s-a îndepărtat de ei, fără să îi ajute, fiind ajutați de alte persoane să iasă la mal, ocazie cu care a fost transportată la spital, unde s-a constatat că suferise fracturi la femurul stâng și la bazin și era suspectată și o ruptură de splină, ulterior a fost internată la Spitalul Județean Constanța, fiind transferat la București.

Instanța de fond i-a condamnat pe cei doi la 8 luni de închisoare, însă, la apel, magistrații au majorat pedeapsa la 1,4 luni, dar și la plata unor despăgubiri de peste 20.000 euro.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
I se spune piticul dupa marimea creierului
0
0
Piticu .e prea smecher va chisa in freza. In constanta i face ti o muie lu Cristi. Auzi la astia tre sa deti carnet oet jet sky
0
1
Samsaru de skyjeturi alias Piticu zicea ca a rezolvat problema la Parchet si doar sa io suga atat poate sa pateasca el...
3
2
daaa....... patronul unde este, administratorul plajei......hmm.......
4
1
Instanta de fond i-a condamnat pe cei doi la 8 luni de inchisoare, insa, la apel, magistratii au MAJORAT pedeapsa la 1,4 luni. Lasa pe altii sa scrie .... Tu apuca-te de citit... DEXul in primul rand
5
1
Administratorul plajei e smecher si nu a fost condamnat ca a permis astfel de activitati pentru care nu avea autorizatie.
13
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108