REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Verdict final în dosarul "Bamburic": Dediu face mai puţină puşcărie fiindcă şi-a turnat un coleg de infracţiuni

Verdict final în dosarul "Bamburic": Dediu face mai puţină puşcărie fiindcă şi-a turnat un coleg de infracţiuni

Replica API 15 februarie 2013 | 00:00 1753

Infractorii gălăţeni au fost condamnaţi

Infractorii gălăţeni au fost condamnaţi

Dosarul interlopilor care l-au împuşcat pe afaceristul Liviu Bamburic, în 2008, ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a finalizat. Instanţa superioară i-au redus lui Daniel Lili Dediu, fiul afaceristului gălăţean Daniel Dediu, pedeapsa stabilită de Tribunalul Constanţa şi menţinută de Curtea de Apel, de la 9 ani la 4 ani şi 6 luni. Reducerea pedepsei vine după ce Dediu a colaborat cu autorităţile şi a "turnat" pe cineva. Legea permite reducerea pedepsei în cazul în care inculpatul sau condamnatul contribuie la instrumentarea altor dosare.

"Prin reţinerea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor reduce pedeapsa aplicată inculpatului de la 9 ani închisoare la 4 ani şi 6 luni închisoare pentru savârşirea infracţiunii prevăzută de art.26 rap. la art.20 Cod penal", se arată în sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în ceea ce-l priveşte pe Daniel Dediu. Gălăţenii Grigore Nicolae Dănilă şi Dănuţ Maricel Mustaţă le-au fost respinse recursurile, asta înseamnă că s-a menţinut pedeapsa de 9 ani, respectiv, 10 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Reamintim faptul că Tribunalul Constanţa l-a găsit vinovat pe Dediu de plănuirea şi punerea în practică a "execuţiei" lui Liviu Bamburic, şi condamnat la nouă ani de închisoare pentru aceste fapte. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi complicii lui, Grigore Nicolae Dănilă şi Dănuţ Maricel Mustaţă, la 9 ani, respectiv, 10 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Cei trei au făcut recurs la Curtea de Apel, fără succes, dosarul ajungând, în iunie 2012, la Înalta Curte. Potrivit anchetatorilor, Dediu, Mustaţă şi Dănilă ar fi pus la cale asasinarea lui Bamburic, la comanda fostului partener de afaceri al acestuia, Dragoş Boştină, şi acţionând prin intermediul lui Nicolae Purichia şi al celebrului Cristian Fălcuş, zis Ipu. Fapta a fost comisă în noaptea de 8 spre 9 ianuarie 2009, în jurul orei 2.00. Liviu Bamburic a fost pândit până a rămas singur şi apoi împuşcat de 9 ori, cu un Makarov, în timp ce intra în scara unui bloc din Faleză Nord. Ca prin minune, Bamburic a supravieţuit, el fiind operat în mai multe rânduri. Afaceristul a fost convins, de la început, că atacul i se trage ca urmare a planului pus la cale de Dragoş Boştină, fost partener de afaceri. Bamburic a spus, la acea vreme, că Boştină intenţionează să îi preia afacerile şi terenurile deţinute în comuna constănţeană Corbu. Acum, după condamnarea celor trei - Dediu, Dănilă şi Mustaţă -, Bamburic spune că aşteaptă să fie făcute progrese şi în dosarul care îl vizează pe Boştină. "S-a ajuns în sfârşit la un verdict în privinţa celor trei, acum aştept şi în privinţa celorlalţi", a spus Bamburic, el dând de înţeles că se simte uşurat şi mulţumit.

Mirela Sorina PASCAL, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108