REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.8° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Vergil Chițac: 'Avem o STRATEGIE privind TERMOFICAREA în Constanța'. VIDEO!

Vergil Chițac: 'Avem o STRATEGIE privind TERMOFICAREA în Constanța'. VIDEO!

Replica API 21 martie 2021 | 12:24 5506

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, a făcut o declarație în ceea ce privește digitalizarea și eficiența energetică.

,,Din perspectiva noastră, suntem atât de jos în ceea ce privește sistemul de termie, încât, ca să ajungem la digitalizare, avem de trecut niște pași. Ca să fiu mai plastic, pot să vă spun că din iad în rai, trebuie să trecem prin purgatoriu.

În momentul de față, sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este cel construit în anii 1970, care are un CET care nu mai este CET în adevăratul sens al cuvântului, adică nu mai produce energie electrică, este o sursă, un cazan de apă fierbinte și, printr-o tubulatură de transfer, se ajunge la punctele termice iar de aici, prin distribuție, în casele oamenilor. Este sistemul clasic, care era în toate orașele mari.

În momentul de față, lucrurile sunt partajate în sensul în care sursa aparține Ministerului Energiei iar restul, transferul și distribuția, aparțin RADET-ului, o regie aflată în subordinea Consiliului Local.

Acest binom, CET-RADET, este în insolvență, fiecare cu administrator judiciar. Din perspectiva mea, RADET-ul va intra în faliment. Noi, în schimb, suntem angajați ca, în ciuda acestei situații extrem de dificile, să salvăm acest sistem.

Strategia privind termoficarea în Constanța

,,Avem o strategie privind termoficarea în Constanța, cea mai bună variantă este aceasta: cu sursă, dar o sursă modernă, cu transfer, dar cu schimbarea magistralelor de transfer, cu puncte termice modernizate și cu o distribuție schimbată.

Strategia ne spune că nu avem altă soluție. Mai mult, sistemul de încălzire centralizată nu este revoluționar, se practică în Occident. Este un sistem care poluează mai puțin decât centralele de apartament. Avem în vedere, de asemenea, ca noua centrală, noua sursă să corespundă și din punct de vedere al factorilor de mediu.

La începutul anilor 90, sistemul acesta avea 105.000 de consumatori. Am ajuns în momentul de față la 55.000. Sub această valoare, sistemul nu mai este încărcat suficient și se pune problema dacă mai există un gram de fezabilitate și atunci am luat o decizie care ne costă: să subvenționăm gigacaloria, pentru că, dacă nu o subvenționăm, vom asista în continuare la debranșări și numărul de consumatori va scădea sub această valoare și sistemul nu va mai avea gradul minim de umplere și de încărcare. Anul trecut ne-a costat subvenția 70.000.000 lei.

În strategia privind termoficarea, am făcut un deviz estimativ a ceea ce înseamnă investițiile necesare în sistemul SACET: o centrală termică,în regim de generare-co-generare, de înaltă eficiență, care ar trebui să înlocuiască actuala sursă veche costă în jur de 73,3 de milioane de euro, reabilitarea rețelelor termice primare se duce la 50 de milioane de euro, reabilitarea rețelelor secundare, 112 milioane de euro. In total, în jur de 250 de milioane de euro.

Într-o singură oră se pierd 250 de tone de apă

Sistemul este atât de ruginit și de vechi, încât avem niște pierderi enorme. Într-o oră, pierdem 250 de tone de apă și toată apa aceasta merge în subteranele orașului.

Trebuie să schimbăm această tubulatură de transfer unde se produc cele mai multe pierderi. Cum facem asta?

Am aplicat la Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), axa 7.1, programul pe 2016-2020 care mai avea 3 ani în funcțiune și care nu admitea proiecte mai mari de 20 de milioane de euro. Am discutat și vom depune 2 proiecte de câte 20 de milioane de euro, un total de 40 de milioane de euro. O mare parte din tubulatura aceasta de transfer va fi schimbată. Un proiect am depus, urmează celălalt.

Pentru a face asta, a trebuit să ne înființăm o companie proprie – Termoficare Constanța SRL, pentru că nu puteam aplica cu RADET, care este în insolvență.

Suntem în discuții cu cei de la POIM . Ne analizează documentele. Sperăm ca în toamnă deja să avem o decizie de finanțare. Ca să nu pierdem timpul, am demarat și procedura de licitație pentru un acord cadru cu un operator economic care să fie capabil să schimbe această tubulatură, astfel încât, în momentul în care vom primi de la POIM decizia de finanțare, noi, de a doua zi, să putem începe lucrările. Am achiziționat caietul de sarcini pe baza căruia se va face licitația.

Săptămâna viitoare vom depune tot la POIM pentru cel de-al doilea proiect în valoare de 20 de milioane de euro și, din perspectiva asta, suntem pe drumul cel bun. Schimbăm magistrala de transfer, de la sursă până la punctele termice.

Intervine acum și Ministerul Energiei, pentru că ei au sursa.

Cei de la POIM au dreptate și vor o dovadă că sursa va fi schimbată și va fi nouă, pentru că degeaba săpăm orașul, dacă nu schimbăm sursa.

Eu am avut o abordare, înțeleg că Ministerul Energiei s-a întors cumva, nu mă deranjează. Abordarea mea a fost aceasta: Să vină și sursa la noi! Sistemul trebuie să fie în ansamblul său, adică să ai și producția, să ai și transportul și distribuția, să fie un sistem integrat și coordonarea să fie unitară.

În momentul acesta, ne lovim de proceduri juridice, în condițiile în care CET-ul este în insolvență. Eu le-am propus o soluție, rămâne ca Ministerul să o analizeze.

Există Ordonanța 60, privind darea în plată. Ministerul Energiei este acționar 100% la CET Constanța, întâmplător, activele și datoriile lor sunt cam aceleași. Darea în plată înseamnă că, în contul creanței, Ministerul să preia activul. După ce preia activul, noi, ca unitate administrativ teritorială, putem să ne îndreptăm cu o cerere de preluare a acestuia, pentru a-l integra într-un tot unitar. Inițial, au fost de acord. Ministerul Energiei încă ezită. Mai avem și alte variante.

Problema este destul de încurcată și acolo cu datoriile pe care CET-ul le are la diferiți furnizori, dar trebuie s-o rezolve.

Sunt mai multe variante pe care le explorăm. Un lucru este cert: Nu mai putem continua așa!” a transmis acesta.

Video:

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
primarul cu nume de soarece a fost spalat pe creier de Dorel de constanta . Chitacule ne pare rau ca te-am votat.
0
0
Cauta pe google si ai sa vezi ca 1 m3 cub de apa nu este FIX egal cu o tona. Eu sunt inginer electromecanic, tu?
3
1
Acest individ, impreuna cu paharnicul Hira, Horia si LGBt va ingropa si mai tare Cta! Acest oras este o epava in deriva de mult timp iar in 4 ani va fi mancata de rugina! Ti e scarba sa iesi pe strazi... amiralul de carton nu va fi in stare decat sa ingroape ultima farama de speranta a constantenilor!
4
0
Bravo ai terminat clasa a 3 a, daca mai studiai vedeai ca 1 tona apa e fix 1 metru cub, chiar 1000 litri. Apropo stii ca si portbagajele masinilor se masoara in litrii???
3
2
Gazul se scumpeste a ajuns aproape cet stai sa vezi peste 2 qni cat costa gazu
3
5
Cu banii de la buget ce faci ma galbejitule? Dam contracte fara licitatie la cei care te au pus regele idiotilor din acest oras?
3
2
Vai de noi
5
1
Volumul se masoara in m3, nu in tone. Amiral, ah? Ma face sa rad..
8
6
Solutia cu centrale de apartament este tiganie romaneasca similara cu apometrele si gigacalorimetrele;afaceri gen mazare care functioneaza pt ca este multa prostie. Trebuie revigorat sistemul centralizat ; este singura solutie eficienta, moderna,cea mai ecologica. Progresul nu a tinut niciodata seama de parerea multimii. Deci rapid, cu forta inainte.Este nevoie de un militar pt a rezolva o astfel de problema; de fapt pt a rez orice problema in Romania;cand dam de greu ,sa vina un militar ca dupa stim noi....cine-s astia ba...
12
11
Stie cineva ce fumeaza amiralu'?
5
3
5toata pula jegule
7
3
Wergil Chitac
5
3
250t apa pe ora, unde se duce? La teneliile caselor? Incet, incet ne scufundam cu totul.
4
3
Ar trebui sa bage comisarul o reglementare ceva sa fie aprobata o singura centrala pe scara de bloc si aia sa o scoata primaria la licitatie.Restul de la Radetot. Plus o taxa pe incalzirea peretilor de la soare pentru toata lumea ....ceva asemanator cu regulamentul parcarilor ...
6
7
Multi habarnisti pe aici...
17
1
De treaba cand te apuci ?
19
4
Chitac,un prost.
10
6
O sa iei teapa, primare! Pana scormonesti tu tot orasul sa pui tevi, noi vom fi toti pe centrale de apartament ! Numai greseli face omu asta, credeam ca e mai inteligent!
16
6
Dar in ce vrei sa o masoare ?. De densitatea apei ai auzit ?, stii care este ?. Stai tu linistit ca stie el ce declara.
5
5
Amiralul masoara apa in tone. Suntem bine, Constanta e salvata, primarul e extrem de inteligent.
17
7
Aveti strategie sa sugeti si voi niste bani. Sa va puneti nemurile in functii bine platite si prostii de constanteni sa plateasca toate pierderile.
13
5
incredibil cat poate fi de plin p-aici de clowns&jokers. Habar n-au despre ce vorbesc si cu se mananca, dar comenteaza. Marsh ma la circ.
8
12
mai pupa asta un al doilea mandat? il realegeti? cu ce realizari are sa se prezinte la urmatoarele alegeri locale? imi aduc aminte ca-n ziua votului de alegerile locale, amiralul asta a putut spune ca-n Constanta are sa fie o schimbare istorica dupa alegerile locale, voi vedeti schimarea istorica? ca eu nu o vad, eu vad doar un papagal depasit de situatie, la sfarsitul mandatului o sa-i numarati nereusitele
20
5
sefii radet salarii astronomice,schema mare,stau si degeaba,platiti din banii nostril.Si poate mai revizuiti chestia cu Neversea ca nu stim sa mai fie asa ceva pe plaja orasului nici in turcia,bulgaria,croatia,brazilia etc...Turcan,daca nu stiati a dat subventii lui erji vicleanul,in spitale ard oameni,copii flamanzi
12
5
Era mai buna o strategia de plecare, ca ati adus orasul asta la stadiul de haos total. Te-ai inconjurat cu niste habarnisti de ultima speta si ati ajuns la stadiul penibil de a va lauda cu proiectiele argatului Fagadau.
19
4
Individu merita un limbaj colorat la treaba asta, sigur face si el ce i se dicteaza. Cica cet-urile sunt mai ecologice ca centralele de apartament...vino te rog cu o minciuna inteligenta, macar minte ne frumos.
19
3
Cet-uri mici de cartier, de cvartal de blocuri,alimentate cu gaz din Marea Neagra ca tot e din abundenta cu filtre euro 6,7,10 si gata. cel putin 80% din blocuri pot fi alimentate asa.
14
2
Daca stai intr-un bloc cu pensionari astepti jumate de ora pana vine apa calda! Este mai ieftin cu centrala de apartament.
29
1
Ai o pwla, mai taci dracului, ati venit acum pe ultima suta sa mai ciuguliti ceva. Tu te uiti dimineata in oglina, nu tie sila de tine mai coarda penala ce esti, tu si gasca ta de fomalai
17
2
Asta in nici un an a ajuns sa isi ia mai multe puli de la lume decat Ciociolina si Jena Jameson la un loc in toata cariera. Bravo amirale de barca cu muci, ne basim in tine
16
3
Sunt orase intregi care au iesit de sub dictatura RADET- o institutie in care trebuie sa pompezi bani si sa nu ii mai recuperezi nociodata! si nu sunt mai poluate decat Constanta.
22
1
Nu mai putem continua asa cum dle primar ? Cu centralele de apartament ? Un lucru este cert, este vrajeala cu poluarea centralelor de apartament, cert este ca voi primaria nu mai puteti fura cum se fura inainte prin CET. Centralele de apartament sunt eficiente, nu te fura nimeni, apesi on off si platesti cat consumi fara sa mai dai uiumul la primaria Constanta, spaga sau parandaratul care este si boala secolului XXI furtul !
33
7
Pai tu nu te-ai prins pana acum, ii bate gandul sa bage taxa de poluatre pe centrala de gaz ca sa mai stranga niste bani catu si guvernul falimentar, de asta testeaza prostimea si uite ca a pus botul ala de la 14:55!!!!
19
5
Directia de urbanism respinge dosare intr o veselie. Cauta motive sa respinga si niciun motiv sa autorizeze. Credeti ca suntem prosti si nu intelegem politica PNL?
23
5
La toaamna din 55000 o sa ramaneti cu 10000. Treceti pe gaze nu mai puneti botul la abureli - semnat Engie - P.S. Amiralul e pe termoficare sau gaze?
22
5
astia cu centralele de apartament sunteti cretini de putiti, iq subunitar ca mama voastra sosoaca. unde pk in lumea asta civilizata ati mai avzut tigania romaneasca cuc entralele de apartament, va arata locuinele ca niste cotete infecte cu aragazu'in balcon, altii care gatesc in baie, tevi, tevisoare, sictir primitivilor imputiti!
10
44
Esti prost de impungi, sub CT e cea mai proasta apa, plina de calcar
14
6
Nu faceti nimic, practic nu se vede nicio schimbare in bine la Cta. Rusine..
20
4
indubitabil, cel mai prost in spatiu-timp e fagadau, sluga
47
7
avem cantitati enorme de apa plata sub Constanta. Demarati un program de cateva cismele, in fiecare cartier. De ce sa bem apa cu clor si alte mizerii, cand la 250m adancime avem un ocean de apa pura? Inchideti robinetul baronului Stroie! Daca va este frica, atunci spuneti si dumneavoastra ca Emil Constantinescu, m-a infrant securitatea si ne luam gandul.
13
7
arata bre si neste machete ca fadagau ala macar atat facea nu doar vorbe goale
12
10
dupa ce pune pe butuci parcarile acum vine si va impoziteaza centralele......hahahhahah ce mweee v a da pnl'u!!!!!
23
5
Montati centrale de apartament sau stati in frig. In rest doar promisiuni mincinoase.
30
4
de iluminatul public asfaltat trotuare spatii verzi transport in comun nepoluant....du te in vizita la Cluj Oradea Brasov nu e o rusine sa ceri un sfat arogantule amirale izmana
34
0
Ai pe dracu....
20
2
Si cu este diferita strategia asta de a lui Fagadau? Proiectul este facut de fostul primar, tu tipai ca nu e bun, iar acum te lauzi fix cu ce mancai rahat ca nu e bine. Vergile, esti un papagal sinistru inconjurat de niste fetite si Feliciu!
31
6
"Romgaz si GSP Power au semnat Memorandumul de Intelegere, pentru constructia unei noi centrale pe gaze de 150 MW, pe terenul actualei centrale de la Halanga". Problema lor: in secundar, o asemenea centrala, produce AGENT TERMIC rezultat din racirea instalatiilor. Pentru ca proiectul sa primeasca finantare, este nevoie ca RADETul actual - clientul agentului termic - trebuie sa fie modernizat. Sau credeati ca Hamiralul nu-si va plati datoria la Comanescu?
28
1
un primar incapabil nici consiliaeri lui liberali nu al agreaza da politica cum e o fata morgana al suporta ca asa sunt ordinele de sus vai de noi constanteni mai traiam si noi din turism si horeca si pe asta o distruge prostul
19
6
primarul marioneta impostor in viata un esec politic un om inutil Un fanfaron demagog incapabil de orice capacitate de gandire sau executie a functiei de primar. Un maimutoi care este hranit cu banane de jmekerii din banda infractorilor transpartinici psd-pnl-usr jefuitorii Constantei de 30 de ani.Asta si cand tace e prost.
26
3
Avem si noi o STRATEGIE: scufundamamiralul.ro, iar un lucru este cert: nu mai putem continua asa!
25
9
EXACT ACEUASI STRATEGIE CA A LUI NICUSOR DAN DE LA BUCURESTI OAIA BARSANA A PENELEULUI
23
9
Esti cel mai idiot Primar pe care l a avut CT si Romania vreodata. Tot vorbesti de guniaie si curatenie. Asta e un lucru normal pe care si portarul de la Primarie il poate gestiona si care poate sa i cheme pe cei respobsabili in sedinte sa le zica sa adune gunoiul de pe strazi. Deci nimic deosebit. Unde si care sunt investitiile, investitorii, fondurile europene, facilitatile pt investitori. Ai blocat si autorizatiile de constructie, ca doar astea mai dezvoltau economic orasul. Hai pune l la pamant macar stim o treaba cu orasul asta cu un potential enorm dar distrus de incompetenti ca tine.
28
33
Sistemul e falimentar. La 250 tone de apa incalzita pe ora e clar ca nu se mai poate face nimic. Nu este normal ca cetatenii onesti sa plateasca pierderile enorme si incompententa!!! Iar minciunile post electorale nu mai tin de mult....sistemul comunist de incalzire e aproape mort...
37
2
Nu mai faceti toata constanta sensuri unice!sau va bateti joc de noi?
24
8
55000 de apartamente care se pot deconecta inseamna circa 100 milioane euro pentru trecere la centrale de apartament .Decat sa dati subventie la incalzire msi bine ati ajuta pers. vulnerabile sa treaca la centrale individuale.Sibiul, Galatiul va pot fi exemple
33
2
Amirale Pinocchio, tot constantinescu se ocupa si de proiectul asta ? Ca sa stim din start la ce balarii sa ne asteptam.
30
1
Fotografia lui vergil e numita: "Mandru ca sunt prost".
23
5
Mai bine spune cat e para indaratu'...
20
5
trec oamenii la centrale de apartament pe capete, ce sa stai la mana lor, cand ai centrala de apartament iti faci apa calda la cate grade vrei, caldura la fel, stai la 24 de grade in casa ca boieru si cand nu esti acasa o opresti, la sistemul centralizat nu poti sa opresti caldura, plus ca mai platesti si pierderile lor, si reviziile, cel mai bine e sa fii independent cu centrala de apartament si sa nu depinzi de nimeni
37
2
Domn primar vezi ca noi suntem la malul marii .. mai usor cu poluarea ...curentii de pe mare etc ... la noi in oras poluarea nu prea exista .. dar de unde sa stii tu ... vezi ca se face anu si n.ai facut nimic
33
4
"termia" este o unitate de masura a unei cantitati de caldura. domnul primar face pe desteptu. CET este un monstru comunist, este o anomalie tehnica.
24
3
Cred ca mai mult va intereseaza sa creiati niste societati capuse,ca sa va puteti lua si voi ciolanul,ce va tot cramponati de centralele de apartament,lasati libertatea oamenilor de a alege sau va dispare obiectul de unde va trageati dreptul.Mai bine studiati fenomenul de a asigura servicii de buna calitate,nu de a obliga consumatorul sa inghita toate nelegiuirile furnizorului,de unde atata poluare la centralele de apartament,puneti filtre la CET,ca inegreste cerul cand functioneaza.Sa facut ceva bun cu aceste centrale de apartament si va sta in gat,sa nu mai dati voie la debransare.
29
5
Ce strategie ai tu futu-ti mortii ma-ti de labar nenorocit? Mars in gura ma-ti de gunoi ordinar. Ai o pula in cur jigodie.
18
9
Vreti nu vreti viitorul sunt centralele de apartament sau de scara!!! Degeaba o dati de gard cu magistrale de transport si surse de apa fierbinte!
43
4
O centrala de apartament, polueaza cat doua ochiuri de aragaz... Adica deloc. Aragazul arde in interiorul casei, este folosit mai mult decat centrala, si n-a murit nimeni de la flacara aragazului. Ce tot trageti ca centrala pe gaz polueaza...???
44
7

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468