REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Veruca plantară sau negi în talpă: cum se manifestă și ce tratament există

Veruca plantară sau negi în talpă: cum se manifestă și ce tratament există

Replica API 2 februarie 2022 | 00:00 2235

Verucile plantare se mai numesc și negi plantări (în talpă) și se prezintă sub formă unor excrescențe, cu aspect granulat, maroniu închis, care apar, de obicei, pe călcai sau talpă (partea pe care călcăm), zonele care resimt cea mai mare presiune. Această presiune poate determina, de altfel, că verucile plantare chiar să crească spre interior, într-un strat mai dur de piele (căluș), scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Cauzele negilor plantări sunt infecția cu papilomavirusul uman (HPV). Virusul "întră în talpă" prin leziuni mici ale suprafeței plantare.

Cele mai multe veruci plantare nu sunt grave și puteți avea surpriză că unii medici să nici nu recomande un tratament, mai ales la copii și la tineri. Însă negii plantări pot provoca disconfort sau durere la mers ori când persoană practică un sport. În cazul în care tratamentele de auto-îngrijire pentru aceste condiloame plantare nu funcționează, ar trebui evaluate împreună cu medicul dermatolog posibilitățile terapeutice.

Trebuie, însă, să mergeți la medic dacă aveți diabet zaharat și/ sau un sistem imunitar slăbit din cauza medicamentelor imunosupresante, dacă aveți HIV / SIDA sau alte tulburări ale sistemului imunitar.

Se cunosc mai mult de 100 de tipuri (tulpini) de HPV, iar cel care determina veruca plantară nu trebuie confundat cu tulpinile care determina cancerul de col uterin, de exemplu, sau papiloamele genitale (numite și negi genitali).

Cauze și diagnosticare veruca plantară

Nu toate persoanele care vin în contact cu tulpinile de HPV specifice verucilor plantare fac afecțiunea, deși în familie există un oarecare risc de contagiozitate, însă nu obligatoriu, întrucât tulpinile HPV care cauzează apariția verucilor plantare nu sunt foarte contagioase.

Însă virusul HPV prosperă în medii calde, umede și se poate contracta prin mersul desculț în jurul piscinei, în dușuri sau vestiare.

Virusul papiloma uman trebuie să aibă un punct de intrare în pielea piciorului, iar aceste puncte sunt, de obicei:

• fisuri în pielea uscată, în călcai

• tăieturi, răni sau zgârieturi

• pielea care a devenit mai fragilă sau mai sensibilă, din cauza unei șederi prea lungi în apă cu clor a piscinei.

Oricine poate dezvoltă veruci plantare, dar acest tip de negi are o probabilitate mai mare să afecteze:

• Copiii și adolescenții

• Persoanele cu un sistem imunitar slăbit

• Persoanele care au mai avut veruci plantare

• Oamenii care merg în picioarele goale în dușuri publice, bazine de înot.

Atunci când negii plantări cauzează durere, ei pot modifică mersul normal sau postura normală și mulți oameni nu își dau seama de acest lucru. În cele din urmă, această schimbare în modul în care persoană stă (postura), merge sau aleargă poate provoca dureri musculare sau dureri articulare, deci complicații indirecte. Medicul poate diagnostica o veruca plantară prin examinarea leziunii sau înlăturarea unei mici secțiuni a leziunii și prin biopsiere.

Tratamentul pentru veruca plantară

Cele mai multe veruci plantare dispar fără tratament, deși procesul poate dura un an sau doi. Medicii pot recomandă aceste tratamente:

• Peelingul cu acid salicilic - acționează prin îndepărtarea straturilor verucii, încetul cu încetul, și poate stimula capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva negilor. Medicul dumneavoastră va va sugera anumite produse și plasturi, iar procedura de peeling este urmată de vizite periodice la medic, pentru monitorizare.

• Studiile arată că acidul salicilic este mai eficient atunci când este combinat cu tehnici de crioterapie.

• Medicul poate utiliza tehnici de congelare instantanee a verucii (crioterapie), prin aplicarea de azot lichid, fie cu un spray sau cu un tampon de bumbac. Medicul anesteziază zona în primul rând, deoarece procedura poate fi dureroasă când se aplică azotul lichid. Produsul chimic determina un blister în jurul verucii, iar țesutul mort se desprinde într-o săptămâna. Se impun tratamente repetate la fiecare trei sau patru săptămâni, până când negii dispar.

În cazul în care acidul salicilic și tehnică de congelare nu funcționează, medicul poate recomandă una sau mai multe dintre următoarele tratamente:

• Alți acizi. Medicul va curată cu bisturiul suprafață negilor și va aplică acidul bicloracetic sau tricloracetic, cu un bestisor de lemn. Efectele secundare includ arsuri și înțepături. Între vizite, se recomandă aplicarea de acid salicilic.

• Imunoterapia. Această metodă utilizează medicamente sau soluții pentru a stimula sistemul imunitar pentru a lupta împotriva verucilor virale, cum ar fi inosina acedoben dimepranol sau Isoprinozina.

• Intervenția chirurgicală minoră folosind un ac electric (electrodesicarea). Această procedura poate fi dureroasă și se face sub anestezie. Deoarece metodă poate provoca cicatrici și leziunea se vindecă greu, ea nu este de obicei utilizată pentru tratarea negilor plantări.

• Tratamentul cu laser. Tratamentul Pulsed-dye cu laser închis cauterizează vasele de sânge mici, țesutul infectat se distruge și negul cade. Dovezile pentru eficacitatea acestei metode sunt limitate, mai ales că tratamentul poate provoca durere și cicatrici.

Mulți oameni apelează direct la farmacist pentru tratarea condiloamelor plantare folosind pe termen lung plasturi cu acid salicilic, sprayuri de crioterapie, benzi adezive de argint, aplicate timp de o săptămâna, etc.

Multe dintre aceste proceduri necesită înmuierea verucii în apă, îndepărtarea ușoară a țesutului mort, cu piatră ponce. Rezultatele studiilor sunt discutabile cu privire la eficacitatea terapiilor efectuate acasă, nu există dovezi care arată că funcționează mai bine decât acidul salicilic și crioterapia.

Alte tratamente populare ar fi:

Terapia cu Zinc - este disponibilă fie că unguent cu zinc, aplicat direct pe veruca plantară, fie se recomandă administrarea de pastile cu zinc. Formă orală poate fi eficace la persoanele cu deficiență de zinc.

Nitrat de argint. Acesta este disponibil sub formă de soluție sau unguent local.

Terapia cu Fum. Unii oameni apelează la medicină populară, care presupune expunerea verucii într-o "cutie de fum" rezultat din arderea frunzelor unui tip de plop, numit Populus euphratica. Rezultatele și procedura în sine sunt discutabile.

Când să mergeți la medic

Este bine să mergeți la cabinetul medicului dermatolog dacă leziunea sau veruca plantară de pe piciorul dumneavoastră:

sângerează, este dureroasă sau și-a modificat aspectul ori culoarea

ați încercat să tratați veruca plantară, dar această persistă, se multiplică sau reapare

disconfortul provocat de verucile plantare va afectează activitățile de zi cu zi

aveți diabet zaharat și terminațiile nervoase de la nivelul tălpilor și picioarelor sunt afectate

aveți sistemul imunitar slăbit, din cauza unor medicamente sau din cauza altor boli

nu sunteți sigur dacă leziunea este o veruca plantară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am 2 nepoței de 10 respectiv 8 ani, și amândoi au acele bătături cui în tălpi, la fel ca tatăl lor, iar unghiuțele deformate și un strat foarte gros de carne sub ele. Ce îmi recomandați? Mulțumesc!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212