REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Victimele gheţuşului: zeci de oameni au ajuns la Spitalul Judeţean cu fracturi

Victimele gheţuşului: zeci de oameni au ajuns la Spitalul Judeţean cu fracturi

Replica API 22 ianuarie 2016 | 00:14 159

Vai şi amar cu trotuarele din Constanţa!

Vai şi amar cu trotuarele din Constanţa!

Vremea rece din ultimele zile a condus la formarea poleiului în Constanţa. Deşi carosabilul, mai exact arterele principale, este curăţat, nu putem spune acelaşi lucru şi despre trotuare. Şi, din păcate, aceste aspecte se resimt pe „spinarea” constănţenilor, care ajung la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu diferite entorse şi fracturi, situaţia devenind chiar alarmantă. Vulnerabili sunt atât bătrânii cât şi tinerii care se aventurează pe străzi, medicul Marius Enescu venind cu sfaturi pentru a preveni aceste situaţii neplăcute.

Codul portocaliu sub care s-a aflat Constanţa în urmă cu câteva zile a lăsat urme! Nu puţine sunt zonele în care poleiul încă persistă şi trecătorii sunt nevoiţi să le traverseze. Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost luat cu asalt de un număr din ce în ce mai mare de persoane cu fracturi. Se înregistrează chiar şi 20 de cazuri pe zi, victimele fiind, de obicei, bătrânii. În schimb, situaţia la Spitalul Căilor Ferate Constanţa nu este la fel de dureroasă. „La spital, ca şi la cabinet, vin destul de puţini. Dar am avut printre picături nişte urgenţe, în general cam 2-3 pe zi, nu mai multe. Cei care vin prezintă fracturi de gleznă şi entorse, au fost şi vreo 3-4 fracturi de epifiză distală de radius, la mână. S-au aventurat mai mult tinerii. Bătrânii cad, în general, pe uscat. Pe gheaţă, aceştia nu prea ies”, a precizat Marius Enescu, medic primar Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului CF Constanţa.

În schimb, la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, oamenii vin pe bandă rulantă. „Avem foarte multe cazuri. Câte 20 pe zi, uneori chiar mai multe”, au declarat cadrele medicale de la UPU. Totodată, precizăm că persoanele care au avut nenorocul de a ajunge la spital, nu au ezitat din a face public acest lucru, postând pe Facebook fotografii şi relatând prin ce au trecut. „Am alunecat pe gheaţă, am căzut pe spate, nu am avut cum să mă sprijin în mâini. Mi-am plesnit şi cotul drept... iar”, a scris un tânăr.

Medicul Enescu: „Dacă leziunile nu sunt tratate la timp, pot avea complicaţii destul de grave”

După cum este specificat şi mai sus, cazuri nefericite sunt multe în această situaţie. De asemenea, există şi persoane care au suferit leziuni dar au preferat să nu apeleze la ajutor de specialitate şi să se trateze la domiciliu, după ureche. Însă ce putem să facem pentru a evita aceste situaţii? „În primul rând, cei care sunt vârstnici şi sunt afectaţi de osteoporoză să evite să iasă pe zăpadă sau pe gheaţă. Dacă totuşi trebuie să iasă, să folosească încălţăminte cu talpă antiderapantă sau eventual să apeleze la trucuri mai vechi.

De exemplu, dacă tragi o şosetă peste pantof sau lipiţi nişte leucoplaste din pânză, atunci creşte aderenţa pe gheaţă”, ne-a spus medicul Marius Enescu. Însă, dacă nevoia impune mersul pe gheaţă, iar în urma acestuia s-a produs o căzătură, aceasta nu trebuie neglijată, efectele putând fi severe. „Am întâlnit cazuri în care au căzut, au avut probleme sau au avut o articulaţie umflată, cu dureri, cu impotenţă funcţională, au venit la spital după 6-7 zile ca să constatăm că la radiografie se vede ca este o fractură neglijată. Multe din aceste leziuni, dacă nu sunt îngrijite corespunzător, pot avea complicaţii destul de grave. De la cele imediate, tromboze, deschidere de fracturi sau deplasare, se poate ajunge până la cele tardive, o fractură care se vindecă vicios, cu deformări sau artroză, în cazul în care fractura este cu componentă articulară”, a explicat Marius Enescu.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108