REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Vladimir Putin: Se încearcă 'separarea' Ucrainei de Rusia pentru a elimina un concurent global

Vladimir Putin: Se încearcă 'separarea' Ucrainei de Rusia pentru a elimina un concurent global

Replica API 22 februarie 2020 | 00:00 481

Vladimir Putin

Cooperarea ruso-ucraineană irită numeroase ţări, deoarece le creează un concurent global, consideră preşedintele rus Vladimir Putin într-un amplu interviu acordat agenţiei de presă TASS în cadrul proiectului intitulat '20 de întrebări pentru Vladimir Putin', în care s-a referit în special la Ucraina, preluat de Agerpres.

'Orice integrare între Rusia şi Ucraina împreună cu capacităţile şi avantajele lor competitive ar însemna apariţia unui rival global atât pentru Europa, cât şi pentru lume. Nimeni nu vrea acest lucru. De aceea, vor face orice pentru a ne separa', a afirmat Putin, abţinându-se să nominalizeze ţările pe care le are în vedere.

Vladimir Putin a declarat că totuşi nu îşi pierde speranţa de a ajunge la un acord cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski privind îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări.

'Există întotdeauna speranţă', a exclamat el, remarcând cu toate acestea anumite schimbări în poziţia omologului său ucrainean. 'Din păcate, Zelenski a venit de la Paris (de la summitul în format Normandia - Franţa, Rusia, Ucraina şi Rusia - din 9 decembrie 2019) şi a început să vorbească despre necesitatea revizuirii acordurilor de la Minsk. Acest lucru ridică întrebări', a subliniat Putin.

În acelaşi timp, el a amintit că Rusia şi Ucraina au reuşit să convină asupra unui schimb de prizonieri şi a tranzitului de gaze prin Ucraina.

Zelenski, care a câştigat alegerile prezidenţiale în primăvara lui 2019, şi-a trasat ca prioritate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei şi şi-a exprimat disponibilitatea de a implementa acordurile de la Minsk. La iniţiativa liderului ucrainean, prima convorbire telefonică între preşedinţii Rusiei şi Ucrainei a avut loc în vară, după o pauză lungă, iar în toamnă părţile au reuşit să efectueze primul schimb major de prizonieri. La sfârşitul anului 2019, Gazprom şi Naftogaz au convenit să prelungească acordul privind tranzitul gazelor ruse spre Europa prin Ucraina.

Putin consideră că fondatorii naţionalismului ucrainean au pledat pentru relaţii bune cu Rusia. 'Părinţii fondatori ai naţionalismului ucrainean nu au evocat niciodată nevoia urgentă de a rupe cu Rusia', susţine preşedintele rus, evocând faptul că, în lucrările lor fundamentale, naţionaliştii ucraineni din secolul al XIX-lea au spus că Ucraina este multietnică şi ar trebui să fie un stat federal care să construiască relaţii bune cu Rusia.

'Naţionaliştii de astăzi par să fi uitat asta. Vă voi spune de ce au uitat. Pentru că interesele poporului ucrainean nu sunt problema principală pe agenda lor. Cum poate fi în interesul poporului ucrainean, dacă despărţirea de Rusia a dus la pierderea ingineriei aerospaţiale şi aeronatice, construcţiei navale şi fabricării de motoare. Are loc practic dezindustrializarea ţării', a afirmat el.

Totodată, Putin a apreciat că este important să fie respectată identitatea ucrainenilor, dar în acelaşi timp să nu se uite istoria comună a celor două ţări.

Rusia şi Ucraina au multe lucruri în comun, a subliniat el, recunoscând că există şi unele falii cu siguranţă. Putin a admis că Rusia suportă pierderi din cauza lipsei de prietenie cu Ucraina.

'Am mai spus asta şi o mai spun o odată, cred că noi suntem (cu ucrainenii) acelaşi popor. Nu ştiu dacă lor (ucrainenilor) le place sau nu asta, dar dacă te uiţi real la lucruri, tocmai asta este situaţia', a spus Putin, subliniind: 'Multe lucruri ne despart, dar nu trebuie să uităm de legăturile care ne unesc. De asemenea, ar trebui să evităm să distrugem ceea ce avem'.

Şeful statului rus a abordat şi problema bisericii în acest interviu, afirmând că, înainte de sciziune, Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată Patriarhiei ruse era complet independentă de Moscova. Biserica Ortodoxă a Ucrainei autocefală a apărut în decembrie 2018, punând capăt la mai bine de trei secole de ataşare a Bisercii ucrainene de Biserica Ortodoxă Rusă. Acest divorţ s-a produs după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar liderii de la Kiev au acuzat că bisericile subordonate Moscovei i-ar sprijini pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nelule documenteaza-te si vezi ca slavii sunt rai si nu sufera pe nimeni langa ei.de-aia sunt popoare diferite fiecare cu tara lui.
0
0
este un muist cotropitor !!! Muie cu cacat lui si lui nelu bolsevicu !!!
3
0
AFIRMATIA LUI PUTIN ESTE FOARTE CORECTA SI BINE DOCUMENTATA.
2
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108