REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Volodimir Zelenski a cerut în Suedia avioane de luptă Gripen

Volodimir Zelenski a cerut în Suedia avioane de luptă Gripen

Ana Maria LIPAN 21 august 2023 | 00:00 926

Ucraina a început să discute cu Suedia despre posibilitatea de a primi avioane Gripen pentru a-şi întări apărarea aeriană, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce s-a întâlnit cu premierul suedez Ulf Kristersson, relatează Reuters, conform stiripesurse.ro.

Volodimir Zelenski a cerut in Suedia avioane de lupta Gripen

Zelenski, însoţit de prima-doamnă Olena Zelenska, este la prima sa vizită în Suedia de la invazia Rusiei în februarie 2022, iar discuţiile pe tema avioanelor Gripen, pe care le-a calificat drept preliminare, vin după ce Statele Unite au dat undă verde Danemarcei şi Olandei să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina.

"Astăzi am discutat în detaliu despre paşii viitori privind posibilitatea de a deschide subiectul primirii de avioane Gripen suedeze", a declarat Zelenski într-un briefing de presă comun cu Ulf Kristersson. El a adăugat că subiectul va fi în centrul discuţiilor sale şi cu alţi oficiali suedezi. În iunie, guvernul suedez, care se pregăteşte să intre în NATO, a declarat că va oferi piloţilor ucraineni posibilitatea de a testa avionul de vânătoare Gripen fabricat de Saab, dar a mai spus că are nevoie de toate avioanele sale pentru a apăra teritoriul ţării. Zelenski a mai spus sâmbătă că piloţii ucraineni au început deja să se antreneze pe avioane.

Kristersson nu a făcut însă nicio menţiune despre avioanele Gripen în declaraţiile sale. Ucraina şi Suedia au semnat, de asemenea, un acord prin care Ucraina va începe producţia vehiculului de luptă suedez CV90. Zelenski mai urma să se întâlnească cu preşedintele parlamentului suedez, cu comandantul suprem al forţelor armate suedeze şi cu liderii principalelor partide politice din Suedia, potrivit unui comunicat al guvernului suedez.

Suedia a ajutat la eforturile de război ale Ucrainei prin furnizarea de arme precum tancuri, sisteme antiaeriene şi vehicule blindate de luptă pentru infanterie de tip 90. Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a declarat marţi că guvernul său pregăteşte un nou pachet de sprijin militar de 313,5 milioane de dolari pentru Ucraina, constând în principal din muniţie şi piese de schimb pentru sistemele de armament livrate anterior.

Pachetul va fi al 13-lea pe care Suedia îl acordă Ucrainei de la începutul războiului, ridicând valoarea totală a ajutorului acordat de ţara nordică la 1,8 miliarde de dolari.

Kievul este recunoscător

În cadrul vizitei în Regatul Suediei, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi prima-doamnă Olena Zelenska s-au întâlnit şi cu Regele Carl XVI Gustaf şi Regina Silvia a Suediei. Şeful statului ucrainean şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Suedia pentru sprijinul său cuprinzător acordat Ucrainei în lupta sa pentru independenţă şi integritate teritorială. "Apreciem foarte mult asistenţa puternică a Suediei în toate direcţiile posibile. Aceasta este o contribuţie semnificativă la lupta ucrainenilor pentru libertate şi pentru viitorul european", a subliniat Volodimir Zelenski, citat de un comunicat al Preşedinţiei ucrainene.

Preşedintele Ucrainei a remarcat sprijinul Suediei pentru cetăţenii ucraineni care au fost nevoiţi să se refugieze temporar în această ţară pentru a scăpa de agresiunea rusă. Şeful statului a mulţumit Alteţelor Lor Regale şi Familiei Regale a Suediei pentru marea atenţie acordată nevoilor acestor persoane. Volodimir şi Olena Zelenski au vorbit, de asemenea, despre consecinţele războiului agresiv declanşat de Rusia şi au mulţumit părţii suedeze pentru asistenţa umanitară acordată victimelor din Ucraina.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa fwt troli putinisti !!! Cu pwla !!! Dar pana atunci multa mwie cu kkt !!!
2
0
Heroiam slava!
19
1
RUSIA a invadat pamanturile romanesti de 12 ori in istorie! Rusia este UNICUL si VESNICUL INAMIC AL ROMANIEI. Oricine pupa in ccur Rusia si pe satanistul de doar 157 cm inaltime(Putin)care umbla cu pantofi cu toc"masculini"de 10-15cm inaltime, caci sufera de COMPLEXUL NAPOLEON(asta din urma avea doar 168 cm inaltime si purta vesnic o caciula pe cap de vreo 50cm inaltime), deci oricine ii sustine pe satanistii orci rusi, este tradator de tara si de neam! Unde mai adaugi ca piticul din Kremlin s-a inconjurat de midgets precum Medvedev(163 cm inaltime), dar si Shoigu si Gherasimov. Atat s-a putut! Mai scunzi nu a gasit. E COMPLEXAT! Nimeni altcineva nu a facut mai mult rau Romaniei, doar Rusia este satanista aia care ne-a torturat, talharit, umilit, violat si ucis bunicii si strabunicii. Oricine "tine cu satanistii invadatori rusi" in prezent, ii uram sa moara in chinuri groaznice, caci ii asteapta smoala incinsa a iadului vesnic din NEANTUL UNIVERSULUI, in negura timpului. SLAVA UKRAINI!
19
1
Ucraineni corupti si jegosi
4
10
Al dracu cersetor. Slava rusia!
4
11
Da o mUE nu vrei?
4
10
Asa ca lasati propaganda rusa, ca nu banii reprezinta o problema pentru Ucraina. UCRAINA PLATESTE CASH, ca are de unde. A primit ajutor economic si ARE DE UNDE, in adevaratul sens al cuvantului. Deci, repet! NU BANII REPREZINTA O PROBLEMA, ci faptul ca birocratia sau alti factori (politici) incetinesc vanzarea de armament catre Ucraina. Deci Ucraina pune banii cash pe taraba si cere "vanzatorilor de armament" sa se grabeasca, caci fiecare secunda costa vieti nevinovate. Despre asta e vorba! In schimb ce dincolo, orcii rusi primesc echipamente militare "made in China", dar si din COREEA DE NORD, Iran sau Belarus (ha ha ha). E amuzant ca inca exista ignoranti care inca mai cred in victoria orcilor rusi. Vorba aia "orcii rusi si cu ce armata?" hahahahahaha Practic, LUMEA LIBERA se asigura ca Rusia nu va mai invada niciodata o tara neutra, dar nici China nu va mai invada Taiwan sau altele. Deci, LUMEA LIBERA are tot interesul sa ajute Ucraina sa DISTRUGA RUSIA (si la propriu si la figurat)
19
3
Adevaratul razboi este intre america si europa dar lumea nu pricepe
4
11
Pentru trolii putinisti aplaudaci ai AUR-SOS, va informam ca Ucraina cere PERMISIUNEA DE A CUMPARA avioane GRIPEN, ci nu le cere gratis. E o mica mare diferenta! Multi aplaudaci AURisti n-au habar si ati vazut la protestele recente, ca nici acolo nu aveau habar de ce au venit, precum aia imbracati in alb, adusi de Dragnea cu autocarele PSD, inainte sa fie arestat."PANA LA CAPAT"GEORGE SIMIOn este de fapt "razbunarea lui Liviu Dragnea". Veti intelege mai tarziu. Va recomand sa vizionati reportajele RECORDER despre mitingurile/protestele PSD si AUR, poate reveniti cu picioarele pe Pamant! Ucraina se afla in top 5 armate ale lumii, undeva langa UK si India, iar daca va distruge Rusia (si sunt ferm convins ca Ucraina va castiga in viitorul apropiat), Ucraina va urca in top 3 armate ale lumii, in spatele SUA si Chinei. Rusia se va destrama, deci dispare din top 10. Realizati ca Rusia mai exista, doar pentru ca a imprumutat-o China? Bugetul apararii Ucrainei e de top 5 (a urcat 10 pozitii).
18
2
Un nebun la orizont avioane vrea pe front
6
11
IDI NAHUI SUKA BLIAT
2
7
il mwim pe asasinul putin si pe piticul name cu mult kkt !!! Asta ca sa nu oboseasca fraierii !!!
8
2
Razboiu tre da inceteze. Linia frontului e incremenita de luni de zile. Nici rusii nu mai au energie dar nici ucrainienii. Se toaca oameni inutil in ambele tabere. Pt ce sa se pompeze miliarde dar ai armament din stocurile celorlalti pentru fix nimic. Rusii si ucrainienii in momentu asta sunt depasiti de situatie. Trebuie sa inceapa negocierile, si cam aia e.
6
10
Bai pitic obosit, cere pace nu avioane, fu'tu'te'n mor'ti pe ma'ta!
7
15

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468