REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Xi Jinping, la Moscova:primele declaraţii ale liderului chinez, Vladimir Putin nu l-a aşteptat la aeroport

Xi Jinping, la Moscova:primele declaraţii ale liderului chinez, Vladimir Putin nu l-a aşteptat la aeroport

Valentina CAMARA 22 martie 2023 | 00:00 864

Kremlinul a publicat o listă a participanților care se vor alătura întâlnirilor dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping, a informat agenția de știri de stat RIA Novosti, citându-l pe Iuri Uşakov, consilierul pentru politică externă al lui Putin.

Xi Jinping, la Moscova:primele declaratii ale liderului chinez, Vladimir Putin nu l-a asteptat la aeroport

Potrivit raportului, membrii delagaţiei ruse vor fi vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, ministrul de externe Serghei Lavrov, viceprim-ministrul Dmitri Cernîșenko, șeful Băncii Centrale a Rusiei Elvira Nabiullina, ministrul apărării Serghei Șoigu, șeful Agenției Spațiale Ruse Roscosmos, Iuri Borisov, și director al Serviciului Federal de cooperare militaro-tehnică, Dmitri Şugaev.

„Șase viceprim-miniștri, asistentul prezidențial Maxim Oreșkin, ministrul Dezvoltării Economice Maxim Reșetnikov, ministrul Transporturilor Vitali Saveliev, ministrul Finanțelor Anton Siluanov, șeful lui Rosatom Alexei Lihahev vor participa și ei la discuții într-o formulă extinsă”, a anunțat RIA Novosti. .

Putin nu l-a aşteptat pe Xi pe covorul roşu

Avionul lui Xi Jinping a aterizat pe aeroportul Vnukovo, iar liderul chinez a fost întâmpinat pe covorul roșu de vicepremierul Dmitri Cernîșenko. O fanfară militară a cântat apoi imnurile naționale ale ambelor țări.

Imediat după sosire, Xi Jinping a spus că este încrezător că vizita sa va fi fructuoasă. “China și Rusia sunt vecine bune și parteneri de încredere, care fac legătura între munți și râuri. Sunt sigur că vizita mea va fi fructuoasă și va da un nou impuls dezvoltării sănătoase și stabile a relațiilor China-Rusia”, a spus Xi Jinping.

El a mai subliniat că va face schimb de opinii cu Putin în privința relațiilor bilaterale, dar și asupra unor teme importante regionale și internaționale de interes comun.

Cei doi președinți se vor întâlni la Kremlin la ora 15.00, ora locală (ora 14.00, ora României), a anunțat anterior președinția rusă.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns, luni, la Moscova. Liderul de la Beijing este primul care se întâlnește cu Vladimir Putin după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru acesta.

Vladimir Putin, întâlnire cu Xi Jinping la Moscova

Avionul cu președintele chinez la bord a aterizat deja în Rusia, în jurul orei 11.00, pe aeroportul Vnukovo din apropierea Capitalei ruse. Xi Jinping va sta în Europa în intervalul 20 – 21 martie.

Deplasarea liderului de la Beijing în Rusia este privită cu interes uriaș, dar și cu mari temeri, de întreaga planetă. SUA și aliații săi occidentali sunt sceptici în ceea ce privește rolul Chinei în aplanarea conflictului. Casa Alba și NATO au criticat regimul lui Xi Jinping pentru faptul că a refuzat să condamne public agresiunea Rusiei din Ucraina.

Încă din februarie, americanii au acuzat deschis Beijingul că ar lua în considerare livrări de arme către Rusia. ”Suntem convinşi de faptul că liderii chinezi iau în considerare furnizarea de material letal Rusiei”, a declarat în debutul anului, directorul CIA, William Burns, la postul de televiziune CBS.

Ar fi vorba în special de muniţii şi drone. Oficial, până în prezent, doar Iranul a anunțat că a furnizat drone de luptă Moscovei. Acestea sunt folosite îndeosebi pentru a ataca infrastructurile energetice ucrainene.

”Dacă ar începe furnizarea de arme (n.r. China pentru Rusia), aceasta ar constitui o problemă serioasă pentru noi”, a recunoscut la începutul lunii martie, și un alt înalt responsabil ucrainean, potrivit fanatik.ro.

Ucraina, îngrijorată de vizita lui Xi Jinping la Moscova

Această vizită a lui Xi Jinping la Moscova, care va dura două zile, provoacă îngrijorare la Kiev. Ucraina se teme că aliatul strategic al Rusiei s-ar putea decide în cele din urmă să-i livreze acesteia arme. Cursul războiului ar putea suferi astfel o turnură dramatică pentru ucraineni.

”Pentru noi este de o importanţă crucială ca China să-şi menţină politica sa de respect neclintit pentru integritatea teritorială a altor ţări”, a afirmat Serghii Solodki, director-adjunct al Centrului de analiză ucrainean New Europe.

Oficialul ucrainean a făcut aceste declarații în condiţiile în care Moscova revendică, încă din toamna lui 2022, anexarea a cinci regiuni ucrainene. E vorba de peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014, Doneţk, Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud). Ultimele au fost anexate ilegal după debutul invaziei de anul trecut.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367