REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° ConstanÈ›a Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° ConstanÈ›a Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Băncile ar putea fi obligate să afişeze la bancomate taxele şi comisioanele cerute clienţilor

Băncile ar putea fi obligate să afişeze la bancomate taxele şi comisioanele cerute clienţilor

Replica API 28 august 2014 | 00:00 134

Luate în vizor

Luate în vizor

Un nou demers care lezează interesele bancare din România a pornit pe un drum ambiţios. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) propune ca băncile să afişeze la bancomate taxele şi comisioanele cerute clienţilor pentru tranzacţii, înainte ca acestea să fie realizate. Nimic nou sub soare pe alte meleaguri, însă, în România, unde băncile îşi fac nestingherite de cap, iniţiativa ANPC anunţă noi conflicte dintre bănci şi asociaţiile pentru protecţia consumatorilor.

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) susţine că este de acord, în principu, cu propunerea ANPC, însă, evident, ceva pe undeva nu este în regulă şi atrag atenţia că băncile ar fi trebuit înştiinţate înainte de lansarea proiectului.

"Orice măsură menită a satisface acest obiectiv, inclusiv această iniţiativă recentă a ANPC, va fi sprijinită de către CPBR cu condiţia că asemenea măsuri să fie implementate în mod constructiv şi să nu producă distorsiuni în piaţă", se arată într-un comunicat de presă al CPBR.

"Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face" este principiul românesc care nu se aplică şi în cazul băncilor, aşa cum a confirmat preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, conf. dr. univ. Costel Stanciu. "Ideea este bună! Am înţeles că intră în dezbatere publică de la 1 septembrie, pentru vreo zece sau 15 zile. (...) Băncile lucrează pe şest! De câţi ani sunt eu în APC, nu am primit niciodată vreo notificare de la bănci, prin care să-mi spună că vor să facă ceva", a precizat Stanciu, pentru "Replica".

ANPC a lansat în dezbatere publică proiectul prin care impune prestatorilor să afişeze pe ecranul bancomatului nivelul comisionului de retragere numerar. ANPC spune că a întocmit acest proiect de ordin în urma unui raport, generat de plângerile consumatorilor. Aceştia ar putea avea dreptate, întrucât, pentru fiecare retragere de la un bancomat, clientul plăteşte în medie 0,25 la sută din suma retrasă sau comisionul minim de 50 de bani. Aşadar, la suma de 1.000 de lei, băncii în revin 2 lei şi 50 de bani. De asemenea, cele mai mari comisioane sunt la bancomatele altor bănci, unde numai interogarea soldului costă 2 lei şi 50 de bani. Potrivit ANPC, băncile au termen până pe 19 septembrie să aducă propuneri şi observaţii, la fel ca alte categorii interesate.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108